Gillar du extremcykling kan Australien och Nya Zeeland erbjuda massor av möjligheter för dig som är ute efter både fysiska och mentala utmaningar

Tekst: Kim Lindberg
Foto: Mark Watson

Det började år 2000 när jag planerade att åka på en längre cykelsemester. Jag funderade på Australien, men bestämde mig i stället för att resa till Nya Zeeland eftersom cykelavstånden där trots allt är mer överkomliga än i Australien. Så år 2000 blev det sex veckors cykelsemester på de två öarna.

Drömmar kan vara en drivkraft i livet, men det kan ändå vara långt från tanke till handling. Den här cykelsemestern i Nya Zeeland kommer jag alltid att minnas som något speciellt och tänka tillbaka på med glädje. Det är ingen tillfällighet att Nya Zeeland kallas ett paradis för cyklister. Det var också i Nya Zeeland som jag fick inspiration och motivation att delta i Crocodile Trophy ? världens hårdaste och längsta mountainbikelopp ? som går genom den australiska vildmarken. Jag bestämde mig då för att ge mig själv en både rolig och spännande utmaning.

Jag har tidigare deltagit i Själland Runt på cykel, men hade ingen erfarenhet av cykellopp på mountainbike. De efterföljande tolv månaderna ägnade jag åt att bygga upp en bra grundform, och som en extra motivation investerade jag i en ny cykel. Det var med spänning i kroppen som jag i augusti 2002 åkte till Australien, närmare bestämt till Cairns där jag tillbringade en vecka för att komma över jetlag och vänja mig vid värmen.


Crocodile Trophy

Den 10?22 september 2002 var det så dags i norra Queensland med start i Mareeba och mål i Kuranda. Det krävande cykelloppet är indelat i tolv etapper fördelade på en sträcka av 1 550 kilometer. Det är ett lopp som kräver god fysik, men som också ställer krav på psyket. Utan en stor portion viljestyrka klarar man inte loppet, och det kommer perioder när man måste tänka positivt för att klara av att ta sig fram på de ibland oframkomliga vägarna.

Etapperna var på 85?194 kilometer. Men min erfarenhet är att det inte nödvändigtvis är etappens längd som är avgörande för hur hård dagen upplevs. Min hårdaste etapp var alltså en av de kortaste, och det berodde på min begränsade erfarenhet av att cykla på ett underlag som jag skulle vilja likna vid kvicksand. Jag hade verkliga problem med att hitta rytmen. Om det kom en sträcka utan kvicksand, bestod underlaget i stället av ?corrugations? (räfflade sandvågor) vilka påminde om en puckelpist med små kullar på 15?25 cm med 5?10 centimeters mellanrum. Att säga att jag blev öm i både baken och armarna är alltså ingen överdrift.

Allt eftersom dagarna gick tog vi oss allt längre bort från civilisationen. Efter en dagsetapp kunde man ta en dusch i vatten som hämtades från ett vattendrag. Därefter skulle tältet sättas upp och cykeln göras i ordning inför nästa dag innan vi var klara för att äta middag. Efter en dag på cykel var hungern stor, och det gällde att äta ett par extra portioner även om man började känna sig mätt. Nästa dag skulle kroppen ha behov av alla de proteiner som vi hade lyckats få i oss.

Det fanns bra dagar när jag kände att jag hade krafter för att hänga med i själva cykelloppet, och så fanns det mindre bra perioder under etapperna när det bara handlade om att överleva. De riktigt bra dagarna var koncentrationen och alla tankar fokuserade på själva cyklingen, det vill säga att hålla rätt spår, hitta en bra rytm i pedalerna och hela tiden vara redo att byta växel och undvika hinder i form av sten och lös sand. Psyket och viljestyrkan testades först när det dök upp mindre kriser längs vägen och det var i de sammanhangen som de personliga gränserna flyttades fram.

Den näst sista etappen gick genom regnskogen. Efter tio dagar med konstant smak av damm och sand var det en obeskrivlig upplevelse att få bruk för alla sinnen och samtidigt veta att drömmen om att genomföra Crocodile Trophy nu fanns inom räckhåll. Den dagen kom värmen inifrån.

Vi var 59 deltagare som kom till start i Crocodile Trophy 2002. 36 genomförde loppet, däribland alla de tre deltagarna från Danmark.

Allt på en dag
Efter cykelloppet i Australien och lite avkoppling i Cairns och Sydney åkte jag till Nya Zeeland där jag avslutade mitt 3 000 kilometer långa cykeläventyr. Och efter ännu en tur runt på Sydön vet jag helt säkert: det finns helt enkelt inget som slår en cykelsemester i Nya Zeeland.

Om man tar reda på väderutsikterna inför nästa dag är det mest tillförlitliga beskedet: four seasons. Det beskriver väldigt väl de upplevelser som landet erbjuder. Kontrasterna är helt fantastiska. Jag har på cykel blivit serverad visuella underverk och har samtidigt fått ordentliga smakprov av den vackra naturen. Stigningarna, de ömmande musklerna, nedförsbackarna där cykeln sköter jobbet, medvind, sidvind och motvind, sol, regn och snö, värme och kyla. Nya Zeeland har allt ? och det ibland på en och samma dag.

Redan 2000 blev jag väldigt fascinerad av stigningarna och det var också bergen som lockade när jag kom tillbaka igen. På avstånd liknar bergen stora mullvadshögar där jag i jämförelse är ett litet sandkorn. När jag börjar längst ner verkar det ofta helt omöjligt att nå toppen. Samlar jag tankarna runt den fantastiska känsla som det är att stå på toppen, njuta av synen och veta att det är med hjälp av vilja och egna krafter som jag lyckats ta mig hit, ja då uppfylls jag snabbt av glädje och känner mig som en lycklig fågel på äventyr.

Extrema kontraster
Det var ett fantastiskt cykeläventyr som jag fick uppleva 2002. Från 40 graders värme i Australien till 70 kilometer i regn och 10 kilometer med snöoväder i det sista bergspasset i Nya Zeeland. Efter en sån här semester verkar vardagens små bekymmer inte längre existera.

Kanske ses vi på cykel i Nya Zeeland eller i Crocodile Trophy?

Information
Nästa Crocodile Trophy går av stapeln den 21/10?2/11 2003.
Läs mer på: http://www.crocodile-trophy.com