Nick Cave & Warren Ellis
The Proposition (Original soundtrack)
CD/ 2005 Mute

Soundtracket till Nick Cave’s debutfilm fungerar förmodligen allra bäst om man sett ”The Proposition”, en av de bildmässigt vackraste filmerna jag någonsin sett, skuggorna och solnedgångarna i det karga Australiska landskapet är magiska. Filmen som är en västern utspelar sig på 1800-talet i Australien och tar sitt avstamp i när den ena av tre bröder får förslaget att rädda sin fängslade yngre bror genom att ta livet av sin äldre bror. Musiken som är skapad av Nick Cave och Bad Seeds medlemmen sedan 10 år Warren Ellis är nedstämd, mystisk för att inte säga drömlik. En höjdpunkt på skivan för alla Nick Cave fans är ”The Rider Song” som är en oerhört vacker och sorgsen ballad med piano, trummor och fiol till Caves nakna röst. Bland de Aboriginska skådespelarna hittar man mer artister med anknytning till musikbranchen såsom The White Cockatoos tidigare medlem David Gulpilil samt den Aboriginske singer&Songwritern Tom E Lewis som här är alldeles lysande i sin roll som gängmedlem.
Låtlista:
1. Happy Land. 2. The Proposition #1. 3. Road to Banyon 4. Down to the valley. 5. Moan thing. 6. The Rider#1. 7. Marthas dream. 8. Gun thing. 9. Queenise suite. 10. The rider#2. 11. The Proposition #2. 12. Sad violin thing. 13.The rider#3. 14. The Proposition #3. 15. The rider song. 16. Clean hand, dirty hands.

L. Wallin