Western Australia är känt för att vara ett av de bästa ställena i världen för vindsurfing. Ryktet visade sig vara sant och efter första besöket blev jag så begeistrad att jag bara var tvungen att åka tillbaka – fortast möjligt.

Text & foto: Jesper Orth

Planen var att stanna i Western Australia (WA) i fyra månader och delta i Windsurfer Tour, som består av tio tävlingar. Målet var att vinna den samlade touren i disciplinerna: Race, Slalom, Wave och Freestyle. I Race och Slalom rör det sig huvudsakligen om att segla snabbast runt ett par bojar. Många gånger är det ett vansinnigt tilltag eftersom vinden på sina ställen är otroligt stark i WA. Det är också de mest utrustningskrävande grenarna, där man behöver en fem- sex olika segel och två till tre brädor som minimum för att kunna tackla de olika förhållandena. I Wave och Freestyle kan man ?nöja? sig med en bräda och ett par segel men är man seriös bör man ha några ytterligare. Det innebär en hel del utrustning och jag hade ”nätta” 200 kg att släpa runt på.

Perfekta vågor
Jag provade så långt som möjligt att delta på en professionell nivå, dvs. leva av sponsorpengarna och i stort sätt inte göra något annat än att vindsurfa. Att vindsurfa tre-fyra månader i WA motsvarar tre års träning i Danmark. Förhållandena är helt i världsklass. Sjöbrisen är så gott som konstant hela sommaren och säkrar sidvind. Vågorna bildas långt ute på havet och kommer rullande över det stora rev som bildar en perfekt barriär för hopp. Vill man träna Race och Slalom finns det även här perfekta ställen. En annan sak man som skandinav värdesätter är att man som regel endast behöver var iklädd shorts och solkräm.

Omedelbart kan det verka som om man behöver vara en rutinerad vindsurfare för att surfa i WA, men det stämmer inte. Många ställen är perfekta för nybörjare med svag vind och skyddande rev. Det går dessutom att hitta bra begagnad utrustning till rimliga priser, men man kan också ta med sig egen bräda hemifrån.

Primitiv livsstil

En kamrat hämtade mig i Perth, där min gamla bil stått parkerad i hans garage. Det krävde en del för att ?återuppliva” den men efter ett par dagar var den färdig. Den var inredd med en säng i baksätet, ett gaskök samt kassar med frystorkad och konserverad mat som kunde tåla temperaturer på upp till 43 grader. Vindsurfingutrustningen bestod av en surfingbräda för de mer vindstilla dagarna. Man kan nog säga att jag levde primitivt men jag ville verkligen inte byta även om jag fick. Många andra vindsurfare från hela världen levde på samma sätt och jag fick snabbt en massa nya vänner.

Surfparadis
Kustlinjen är fullspäckad med bra ställen att surfa på men många är svåra att nå eftersom det saknas vägar dit. Är man sugen på ett riktigt äventyr kan man åka till Gnaraloo – en ”fårstation” vid havet 1.000 km norr om Perth och 120 km från närmaste stad. De sista 80 km kör man på en  smal grusväg där man bäst kommer fram genom att köra snabbt och ?flyga? över ojämnheterna. Detta kan självklart undvikas med 4-hjulsdriven bil men det blir mer äventyrligt med en gammal bil. När man först kommer fram är det väl värt mödan. Där finns en liten campingplats. Färskvatten är mycket begränsat här, så man ska komma ihåg att ta med sig mycket vatten och mat. Många World Cup vindsurfare har tagit vägarna förbi detta ställe för att finputsa formen. För att koppla av lite från vindsurfingen är det många små bukter med fina sandstränder. Gillar man snorkling och fiske är detta ett paradis.

Livsfarligt rev
Et annan speciellt ställe är Margaret River 300 km söder om Perth. Det torra landskapet byter här ansikte till ett frodigt grönt område med höga träd och kuperad terräng. Temperaturen sjunker till behagliga 20-25 grader. Är man inte helt bekväm med vindsurfingen än är det inte här man ska börja. Stället är riktigt lömskt och vid minsta felbedömning kan man råka ut för allvarliga problem. Här finns de största vågorna på hela västkusten och således ett mecka för surfare, som man måste ”slåss” med om vågorna. Vågorna kan bli ända upp till 10 meter höga, även om jag ?endast? surfat i 7 meter höga vågor. En adrenalinkick som får benen att darra. Vågorna bryter mot ett rev, så det är viktigt att vara på den rätta sidan om det eftersom revet bokstavligen sticker upp ovanför vattenytan. Underhållningsfaktorn för de som sitter på stranden är stor eftersom de flesta på ett eller annat sätt har råkat ut för en riktig ?hyvling? av de kraftfulla vågorna.

Ambitionen infrias
Det sista stället som jag vill nämna är Esperance, 800 km söder om Perth med kritvita sandstränder och kristallklart vatten. Även om jag hört talas om det var det fantastiskt att se det med egna ögon. Vinden här är lite oförutsägbar men får man ett par bra dagar är det värt allt. Jag deltog som sagt i alla tävlingar och det gick så bra att jag slutade som nummer ett i alla kategorier förutom en andraplacering i Race/Slalom. Biljetterna till nästa resa är redan beställd. Bara tanken på det klara vattnet, massor med vind och inte minst australiensarnas avslappnade livsstil får det att suga djupt i magen på mig.

Vi presenterar
Jesper Orth är biten vindsurfare och har stor erfarenhet av att vindsurfa/surfa i Western Australia, Nya Zeeland och på Hawaii. Jesper är för tillfället åter Down Under och kan kontaktas via MyPlanet.