Vin har inte alltid varit det som man förknippar Australien med. Men under senare år är det många svenskar som upptäckt de goda australiensiska vinerna och som också passar på att göra sin semester i Australien till en vinresa. De många vindistrikten ligger i en underbar natur och här är de flesta vingårdarna öppna för allmänheten.
I Australien producerar man vin på alla världens vanliga druvor. Vanligast för röda viner är Shiraz, Cabernet Sauvignon och Merlot och de är också vanliga som en blandning. Vita viner görs ofta på Chardonnay, Sémillon och Colombard. Även Riesling förekommer tack vare alla de tyska invandrarna. Vinproduktion sker över en stor del av Australien men de viktigaste delstaterna är New South Wales, Victoria, South Australia och Western Australia.

Sverige har betytt enormt mycket för Australiens vinexport och för ett tiotal år sedan stod Sverige för hälften av den Australiensiska vinexporten. Under 2009 sålde Australien drygt 25 000 tusen liter vin, efter Sydafrika och Italien. Den totala volymen av vin som såldes till Sverige genom Systembolaget var hela 147 miljoner liter.

Det finns över tvåtusen vingårdar i landet men bara en bråkdel finns representerade i Systembolagets sortiment. Så när vin-entusiasten Mark Majzner, australiensisk affärsman, vinkännare och före detta journalist, flyttade till Stockholm skapade han vinklubben Australian Wine Club, för att dela med sig av sin passion för australiensiska viner. Majzner tyckte att Systembolaget höll ett alltför tunt utbud av viner från hans hemland Australien. Vinklubben växte fort och är idag Sveriges mest populära vinklubb. Australian Wine Club är först i Sverige med att introducera kombinationen av laglig och rikstäckande e-handel och hemleverans av vin. Vinerna levereras direkt till dörren, oavsett vart i landet man bor. Priserna inkluderar alla skatter, som måste betalas vid import av vin till Sverige. Kvalitetsviner i prisklassen från 100 kr per butelj och uppåt ökar mest i försäljning i landet. Det är dessa viner som Australian Wine Clubs medlemmar efterfrågar. Kunden väljer om lådan ska innehålla sex eller tolv flaskor och om man vill ha leverans varannan eller var tredje månad. Mottot är att göra det enkelt och roligt att köpa spännande viner som inte finns tillgängligt på Systembolagets hyllor. Australian Wine Club organiserar också vinprovningar runt om i landet, som är öppna för medlemmar och deras gäster.

För mer info se: http://www.australianwineclub.se

Åsa Löfvendahl