Fast i Manlybubblan

Text & Foto: Sanna Welinder

Tillbaka i Manly

I februari rullade vi in i Manly för andra gången på vår Australienresa. Jag pustade ut. Det var en sådan där ”borta bra men hemma bäst-känsla”. Solen sken och bilen åkte på bättre än någonsin. Vi kom från Broken Hill och hade åkt 150 mil genom öknen. Vår vita minibuss var grå av ökendammet. Efter några veckor på vägarna med minibussen som enda hem var vi glada att ha några nätter i en säng framför oss. Vi åkte längs stranden med nedvevade rutor, passerade baren vid kajen. De stora vita bokstäverna skrek ut ”MANLY WHARF”. Vi körde vidare och svängde upp på Osborne road där vi parkerade. Vi klev ur bilen och slog koden till våra vänners höghus.

Förorten Manly ligger nästan två mil nordöst om Sydney. Jag och Emil var i Australien på långresa för att besöka kompisar som bor på olika platser i det stora landet. Resan började i oktober på Guldkusten, där köpte vi vår bil. Efter två månader åkte vi söderut för att fira jul och nyår med andra vänner i Sydney. Jag kunde inte släppa tanken på Sydney. Äntligen skulle vi få uppleva storstaden. Visst visste jag att våra vänner numera bor lite utanför stan, i Manly, men färjan dit skulle ju bara ta tjugo minuter.

Snabbfärjan in till Sydney går fort, men tjugo minuter är tillräckligt lång tid för att det ska finnas en bar på båten. När färjan lämnar kajen öppnar baren och du kan köpa öl, vin, läsk, vatten och snacks. Som turist går turen nästan för snabbt, både Sydney och Manly är vackert från vattnet och man har ingen brådska av båten. Extra vackert är det på kvällen när det är mörkt och staden är upplyst. Sydney var förstås precis så häftigt som jag hade tänkt att det skulle vara. Operahuset känns enormt och det är en speciell känsla att lägga handen på de vita kakelplattorna som fasaden består av. Likaså att ta något att dricka i den berömda operabaren och spana ut över den jättelika bron Sydney Harbour Bridge. Vi upplevde nattlivet kring Kings Cross och gick på museum vid Darling Harbour. Sydney sover aldrig och att staden dessutom ligger i Australien med sitt soliga, härliga klimat gör den perfekt för dem som gillar värme, liv och rörelse.

Det sägs att man fastnar

Längs de lugna gatorna i Manly åker tjejer och killar skateboard. Några andra bär på surfbrädor. Barn leker. På stränderna spelas cricket och volleyboll. På caféer och barer sitter människor som umgås, äter och dricker. Vissa är fortfarande blöta från vattnet och har bara badkläder på sig, de dricker något läskande men försvinner snart ut över vågorna på sina surfbrädor igen. Några är turister från andra sidan klotet, andra bor i Manly och är bara ute för att äta vardagsmiddag. Backpackers grillar på allmänna grillplatser som finns utställda i parker och på stränder. Färjorna kommer och går till och från Sydney. Lokala australiensare tar sig ner till stranden för att kasta sig i vattnet efter en dag på jobbet. I mataffärerna går folk barfota.

När vi i december kom till Manly för första gången åkte vi in till Sydney nästan varje dag. Sedan blev det mer och mer sällan. Vi ville stanna i Manly. Barerna, caféerna, restaurangerna och stränderna gjorde att vi inte saknade någonting. Vi badade, surfade och solade. Vi åt och drack, hade picknickar och grillade. Det var en perfekt kombination av två världar; sol och bad-semester med storstadspuls runt hörnet. De boende pratar om ”Manlybubblan”. De menar att man fastar som i en bubbla där ute på halvön, trots att Sydney är så nära. Vi förstod snart vad de menade.

Jag längtade efter Manly när vi i februari återvände till delstaten New South Wales. Vi skulle bo hos vänner och nu stod vi utanför deras hem igen. Vi öppnade de stora genomskinliga glasdörrarna till det vitgula höghuset och klev in. Den här gången besökte vi inte Sydney lika ofta. Med fem minuters gångavstånd till Manly Wharf blev ”Wharf Bar” vårt favoritställe. Den stora uteserveringen ligger ute på vattnet och här säljs en pint med Carlton Draught-öl för 5,50 australiensiska dollar. Vi var mycket på stränderna också, Shelly Beach och Forty Baskets Beach är som gjorda för grillkvällar och picknickar. Pelikaner samsas med fiskmåsar och badvakter om sanden medan folk simmar, badar och leker i vattnet.

Att se Sydney var häftigt. Men det var Manlybubblan som fångade mig.