Marlborough vingårdar på Nya Zeeland

Text & bild Åsa Löfvendahl

Nya Zeelands största och mest kända vinregion är Marlborough på Sydön. Närheten till huvudstaden Wellington gör vinområdet till ett perfekt utflyktsmål för dem som uppskattar goda viner. Här finns gott om restauranger, bra boenden och ett stort antal vinproducenter som man kan besöka. Här tillverkas världens mest aromatiska Sauvignon Blanc-viner, som har gjort Nya Zeeland internationellt känt i vinvärlden.

När de första vinrankorna planterades i början av 1970-talet i området Marlborough, var det få, om ens någon som kunnat förutspå att den här regionen skulle bli Nya Zeelands största och mest välkända vinodlingsområde.

Det var först i slutet av 1980-talet som Nya Zeeland slog igenom internationellt med det vita vinet Sauvignon Blanc. Ledande vinexperter, som exempelvis den kände Oz Clarke lyfte fram de nyzeeländska Sauvignon Blanc som de bästa i hela världen och då särskilt de som odlas i Marlborough. Idag finns ett världsomfattande intresse för viner från just Marlborough och det röda vinet på Pinot Noir har även det blivit en världssuccé som har rönt stora framgångar.

Marlborough är det största vinodlingsområdet i Nya Zeeland och för närvarande finns det mer än 9000 hektar vinodlingar här. Rikligt med solsken, svala nätter och en lång växtsäsong hjälper till att skapa och underhålla druvorna. Andra faktorer som sägs påverka är de höga bergskedjorna, närheten till havet och den varierande jordmånen där en stor del av vingårdarna ligger på gammal flodbotten. Sauvignon Blanc är den mest planterade druvsorten med Chardonnay på andra plats, följt av Pinot Noir, Pinot Gris och Riesling.

Att besöka olika vingårdar här är enkelt och man kan göra det på flera olika sätt. Det finns arrangerade turer där man slipper köra själv men man kan också enkelt köra själv mellan gårdarna. Eller varför inte förena nytta med nöje och hyra cykel, vilket är mycket populärt. De flesta vingårdar har öppet dagtid och erbjuder gratis vinprovningar. Flera av dem har också restaurang i anslutning till vinprovningen. En av största vinproduventerna är före detta Montana, numera Brancott Estate. Utsikten från restaurangen är fantastisk och här kan man avnjuta fantastiska viner och också passa på att äta. Marlborough utmärker sig inte bara för sina fantastiska viner utan producerar också frukter, grönsaker, fisk, kött och mejeriprodukter. Marlborough är väl värd titeln som ”Gourmet provinsen Nya Zeeland” och är ett underbart vackert område att besöka.
Det nyzeeländska vinmagasinet Cuisine recenserar inte bara alla vinproducenter utan ger också mängder av bra tips för dig som är intresserad av att göra ett besök i vinlandet.
http://www.cuisine.co.nz
Mer om vingårdar, vinrecensioner, kartor, tips på restauranger och boende hittar du på:
http://www.marlboroughwinetours.co.nz
http://www.wine-marlborough.co.nz