AUCKLAND – the city of sails

Text & Foto: Åsa Löfvendahl

Ska du resa till Nya Zeeland så missa inte att utforska vackra Auckland med sin kosmopolitiska charm.
Auckland, som ligger på den norra ön på Nya Zeeland, är en stad som är omgärdad av två hav – Stilla havet och Tasmanska havet. Det är inte förvånande att staden kallas för The City of Sails då man under en vacker solig dag kan få se tusentals segelbåtar i området. Här finns fler nöjesbåtar per capita än i någon annan stad i världen och den stora seglarhamnen, Watemata Harbour är väl värd att besöka.
Redan 1840 hölls den första regattan här och Auckland har bland annat varit värd för America’s Cup, både år 2000 och 2003.

Ett vulkanutbrott för cirka 50 000 år sedan skapade det speciella landområdet som utgör själva Auckland-regionen och hela staden är belägen på ett par slocknade vulkaner. För att få en bra bild av staden är det bäst att bege sig upp på en av de många högslätter som omger staden. En tur upp på Mt Eden, en utslocknad vulkan, ger besökaren en hänförande panoramautsikt över staden i 360 graders vinkel. Auckland är Nya Zeelands största och folkrikaste område och med en växande polynesisk befolkning. Staden har den största polynesiska befolkningen i världen och här bor också många asiater, vilket gör Auckland till en mycket kosmopolitisk stad. Det är en spännande smältdegel av européer, polynesier, asiater och maorier med en mängd olika traditioner och kulturer. I stadens centrum finns ett stort utbud av barer och restauranger från alla jordens hörn. De flesta turister som reser till Nya Zeeland börjar sin resa här i Auckland och det finns mycket att se och uppleva i denna vackra storstad. Auckland har något för alla, från storstadsliv till friluftsliv. De många vikarna är också perfekta för olika typer av vattensporter för dem som gillar sådana äventyr och det finns också flera fina stränder nära stadens centrum. Själva stadskärnan är relativt liten men Auckland har en av världens vackraste stadsbilder; sandstränder, lummiga gröna berg och glittrande vattendrag som delar utrymme med skyskraporna i centrum. Ett typiskt landmärke är Skytower som erbjuder en enastående utsikt över staden på drygt 300 meters höjd och det är det högsta tornet på södra delen av jordklotet. Längst upp i tornet finns en roterande restaurang med panoramautsikt över staden.

Auckland är en stad full av stora attraktioner och det finns hur mycket som helst att göra här. Tips till dig som ska besöka Auckland:
Hop on Hop off – Explorer Bus
Ett perfekt sätt att upptäcka Auckland på är med en hoppa på/hoppa av-buss. Bussen tar dig smidigt till alla sevärdheter och turistattraktioner. Man kan stiga på och av bussen hur många gånger man vill. Om du besöker Auckland för första gången ska du inte missa detta.
http://www.explorerbus.co.nz

Auckland Zoo
För den djurintresserade rekommenderas ett besök på zoo, där det finns över 180 olika arter och drygt 1000 olika djur. Här kan man också få se kiwifåglar och andra inhemska fåglar.
http://www.aucklandzoo.co.nz

Stardome Observatory
Här kan man uppleva universum på nära håll i en 360 graders ”himmel” med 3500 stjärnor, samt möjlighet att få guidade turer.
Ponsonby Road
Trendiga stadsdelen Ponsonby får man inte missa när man är i Auckland. Här finns mängder av barer, trevliga restauranger, caféer och designbutiker.
Auckland Museum
Ligger i fantastiska Auckland Domain. Auckland Museum visar en underbar samling av maoriska föremål och nya zeeländsk historia och här finns också världens största samling av polynesiska föremål.
Parnell Road är en annan trendig stadsdel med många trevliga restauranger, caféer, barer och flera designbutiker.

Devonport är en mysig och idyllisk stadsdel. Hit tar man sig på en kvart med färjan från Auckland Harbour. Spendera ett par timmar här, vandra runt, stanna och ta en kopp kaffe och promenera sedan upp längs med Mt Victoria och se de vackra vyerna över staden som erbjuds.
Newmarket är ett bra ställe om man känner för att shoppa och har fått nog av Queen Street. Här finns fler affärer än i centrum och man kan hitta de flesta stora kedjorna där. I Newmarket kan du också passa på att besöka Lion Breweries och provsmaka de lokala ölsorterna som Lion Red Beers och Steinlager.
Mission Bay har en vacker strand som fylls med familjer under helgerna. Det är cirka 8 km från centrum till Mission Bay och under en solig dag är det en trevlig promenad längs Tamaki Drive. På vägen dit kan man även besöka Kelly Tarlton’s Antartic Encounter och Underwater World.
K-Road (Karangahape Road) I den norra delen av centrum kan du hitta K-Road där det finns många olika nattklubbar, barer och restauranger. Perfekt om man vill uppleva Aucklands nattliv.
Kryssning – Att göra en liten kryssning i Aucklands hamn är ett perfekt sätt att se staden och dess omgivningar på. Det finns flera olika företag som erbjuder dags-, eftermiddags-, middags- och övernattningskryssningar i olika prisklasser.

Waiheke Island Vill du njuta av vacker natur och underbara vingårdar ska du göra en färjetur till Waiheke Island. Börja med en kort sightseeingtur för att se den lilla öns höjdpunkter och stanna sedan kvar på ön så länge du önskar. Färjorna till Auckland avgår med jämna mellanrum hela eftermiddagen och kvällen. Några av Nya Zeelands bästa röda viner kommer från Waiheke så är du vinintresserad får du inte missa ett besök här. Besök öns hemsida för mer information och turer: 
www.waihekewine.co.nz

Sky Tower
Högst uppe i tornet finns en roterande restaurang (Orbit) med panoramautsikt över staden. I Sky Tower kan man också hoppa bungy jump och det är det längsta och vildaste hoppet man kan göra i världen. Här finns också ett casino som har öppet dygnet runt.
http://www.skycity.co.nz

För mer information om Auckland se: http://www.aucklandtourism.co.nz/