Volontärabete på Nya Zeelands västkust

Clara 19 har alltid drömt om att få åka till Nya Zeeland. När kompisarna ville göra en Asien-resa bestämde sig Clara för att istället åka på egen hand och jobba som volontär för Wwoof, som betyder Worldwide Opportunities on Organic Farms. Detta är en världsomspännande organisation för volontärer på ekologiska gårdar runt om i världen. Clara tog kontakt med flera olika gårdar på Nya Zeeland och fastnade särskilt för en hästgård utanför den lilla staden Greymouth på Nya Zeeland. Närmare bestämt i Punakaiki, en av sydöns mest spektakulära och natursköna platser.

– Jag ville dessutom hålla på med hästar, eftersom jag har erfarenhet av det och själv haft häst, säger Clara. Jag tog kontakt med Hydrangera Cottages som drivs av Karen and Neil. De kändes verkligen seriösa från allra första kontakten och jag blev först skriftligt intervjuad och därefter via telefon. De är noga med att välja ut sina anställda vilket jag tycker kändes tryggt och seriöst.
I utbyte mot praktisk kunskap om ekologiskt jordbruk samt mat och husrum hjälper WWOOFare till med allt möjligt på gården. Clara fick dessutom 150 NZD per vecka i fickpengar. På gården fanns 13 hästar sammanlagt som används till turridning. Clara bodde tillsammans med två andra tjejer också de svenskar.
– Jag var beredd på att det här stället låg väldigt avsides men det var precis så jag ville uppleva Nya Zeeland, säger Clara. Jag hade några dagar hos vänner i Auckland och när jag berättade för folk jag träffade att jag skulle till Punakaiki tittade de misstänksamt på mig och förklarade att det var en udda plats att vistas på i Nya Zeeland. Jag reste från Auckland och till Christchurch för att därifrån ta mig tillvästkusten med TrazAlpine – en tågsträcka som sägs vara en av världens vackraste. Resan går från Christchurch till Greymonth och tar lite drygt 4 timmar. Man färdas genom tunnlar och över viadukter i ett storslaget landskap.

Väl framme i Greymonth blev Clara hämtad av en av de svenska tjejerna och ut till hästgården. Gården är belägen nära stranden och den orörda naturen naturen här på västkusten är fantastisk. Clara kände sig välkommen på gården från första stund och blev som medlem i familjen.
– Jag har upplevt saker jag aldrig kunnat drömma om, säger Clara och skrattar. Jag tror Neil ville att vi skulle utmana oss själva och han tog med oss på äventyr som kan liknas vid rena överlevnadskurserna. Bland annat togs vi med på bergsklättring och fick lära oss klättringsteknik. Dock utan några hjälpmedel. Det var läskigt men vi gjorde det. Vi fick också olika andra svåra uppdrag som att fånga in sex stycken vildgäss. På gården fanns nämligen en ensam gås och den behövde sällskap. Vi fick varsitt nät och instruktioner om hur vi skulle fånga dem och det var bara och göra som vi var tillsagda. Vi var också med om att fånga vilda getter som vi efter att de slaktats blev goda currygrytor. Jag har aldrig ätit getkött förut men jag tyckte riktigt bra om det.
Förutom att arbetet handlade mest om att ta ut turister på hästturer fick tjejerna också lära sig allt om trädgårdsarbete och återvinning. Clara fick lära sig köra grävskopa och var med om att lägga om en hel gårdsplan.

– Det är minnen för livet och jag vet numera allt från hur man rattar en grävskopa, mäter upp en gårdsplan för regnvattnets avrinning till och fånga in vildgetter och gäss. Jag kan säga att det var fantastiska månader och vi blev så väl omhändertagna. Jag fick del av så mycket kunskaper om hur en organisk farm fungerar och Neil och Karen var verkligen fantastiska. Jag kan verkligen rekommendera andra att bli medlem i WWOOF och jobba på gård.
Efter det att Clara avslutat sin farm stay, köpte hon ett busspass och reste runt två veckor innan det var dags att säga farväl och återvända till Sverige. Clara reste till Frans Josef glaciär, vidare till Wanaka och Queenstown. Därefter till Dunedin och Lake Tekapu för att sedan flyga hem från Christchurch. Clara köpte ett busspass med Magic Bus och kunde hoppa av och på bussen allteftersom. Chauffören fungerar som guide oh man stoppar vid olika sevärdheter. Ett smidigt sätt att se Nya Zeeland och dessutom träffar man människor på bussen från hela världen.
När Clara får frågan om vad som var det bästa med Nya Zeeland så svarar hon: Människorna och naturen, Nya Zeeland är ett underbart land och jag vill ta med min familj och åka tillbaka hit igen.

Fakta: Working Holiday Visa söker man online och det kostar cirka 700 kronor. För mer info se: http://www.immigration.govt.nz
WWOOF står för Willing Workers on Organic Farms och mer information finns här: http://www.wwoof.co.nz

Text: Åsa Löfvendahl
Foto: Clara Bergenstråhle