Ett stopp på vägen
Text & Foto: Åsa Duffy

När man ska resa så långt som till Australien och Nya Zeeland ska man absolut passa på att göra ett stopp på vägen. Oavsett om man väljer att resa öster- eller västerut är det nästan lika långt och det är inte minst bekvämt att få göra ett stopp då den långa resan i sig kan bli ganska tröttsam annars. Dessutom ger det en extra upplevelse och det är roligt att få se en plats man inte varit på förut även om det så bara är för en eller ett par nätter. Kostnaden brukar heller inte innebära något extra, annat än för själva övernattningen. Här är några tips på stopp som man kan göra en eller ett par nätter på sin resa till Down Under.

Hongkong – världsmetropolen med en spännande blandning av modernt och traditionell kinesisk kultur med affärer, hotell och restauranger i överflöd. Ingen annastans hittar man bättre kinamat än här och att prova kinesiska Dim Sum är ett måste. Victoria Peak är den största attraktionen, en underbar utsiktsplats över den mäktiga mångmiljonstadens omfattning, lika fascinerande dagtid som kvällstid. Staden har något för alla, shopping, skyskrapor, kultur, museum, ett Disneyland och flera tempel. Man kan utforska staden på cykel eller ta sig runt med den moderna tunnelbanan. Nattmarknaden på Temple Street i stadsdelen Kowloon är väl värd ett besök. Vill man ta del av utelivet finns det ett stort utbud av barer och nattklubbar längs Nathan Road.

Singapore – är en storstad och är ett av Asiens största affärscentrum, men staden är så mycket mer. För matälskare är den ett mecka för här finns de flesta av världens kök och restauranger i ett överflöd, både vad gäller antal restauranger och kvalitet. Här kan man äta billigt och gott på något av de många matstånden eller mer lyxigt på någon av restaurangerna. När det kommer till shopping så har staden fantastiska köpcentra och flera roliga marknader. Den berömda Singapore Sling-drinken bör intas på det klassiska kolonialhotellet Raffles. Några andra klassiska sevärdheter är Singapore Zoo och nöjesparken Sentosa Island. Enklast är att ta sig runt med tunnelbana men taxi är förhållandevis billigt och fungerar utmärkt. Missa inte ett besök i Little India, inte långt från shoppinggatan Orchard Road. Här kan man strosa runt bland vackra hinduistiska tempel och handla vackra saris på marknaden.

Beijing – Helt klart en av världens mest fascinerande städer. Här kan man kombinera historiens mäktigaste byggnadsverk med fantastisk shopping. Mest välkänt är Himmelska fridens torg och templen i Förbjudna staden, som sedan 1987 finns med på UNESCOs lista över världens kulturarv. På världsarvslistan återfinns även Himmelens tempel, Sommarpalatset, Lamatemplet Yonghegong och Konfuciustemplet. Utanför staden finns också ett antal praktfulla kulturarv, som den kinesiska muren i norr och nordväst, och Minggravarna.

Los Angeles- ett perfekt stopp på vägen om man väljer att resa västerut i stället för över Asien. I den här staden finns precis allt. Missa inte exklusiva Rodeo Drive, kändistäta Beverly Hills, Hollywood och Sunset Boulevard. Badstränderna är också en stor attraktion särskilt Venice Beach och Malibu.
Att ta sig runt i Los Angeles kräver viss planering då staden är enorm. Hyr en bil eller boka en rundtur, det finns flera att välja bland beroende på vad man vill uppleva och hur lång tid man har på sig. Här finns också fantastiska Universal Studios och Disneyland.

Söderhavet – ett oförglömligt äventyr och ett stopp på någon av paradisöarna lockar många. Det finns otroligt många öar och ögrupper i Söderhavet och alla är olika både vad gäller kultur, språk och utseende. Få platser är väl så förknippade med en avkopplande tillvaro, kritvita stränder, turkosblå hav, tropisk frukt och kristallklara laguner. De mest kända öarna och ögrupperna är Hawaii, Tahiti, Cooköarna, Samoa, Tonga, Nya Kaledonien och Fiji.