tillbakaisydney

I början av november kom jag efter en drygt 6 månader lång Sverigevistelse tillbaka till Sydney, och den senaste veckan har jag slagits av en massa skillnader; skillnader mellan det Sydney jag lämnade och kommer
tillbaka till, samt skillnader mellan mina liv i Sverige och Australien. Här i Sydney fortsätter man att försöka förbättra sin infrastruktur som på många områden är hopplöst efter jämfört med vad vi är vana vid
i Sverige. I veckan satt jag på tåget från Central till North Sydney (en resa först genom tunnlar under city och sedan över Harbour Bridge) och slogs av att det plötsligt fanns mobiltäckning även inne i tunnlarna. En självklarhet i de flesta städer, men ett välkommet nytillskott för Sydneys pendlare. På nyheterna nyligen slog också den nya delstatsregeringens minister för kollektivtrafik sig för bröstet och annonserade att Sydneytrafiken redan 2015 minsann kommer att få ett nytt biljettsystem med trådlösa ”smarta” (RFID) kort (något som redan funnits i Sverige i åtskilliga år).

Kommunens satsning på cykeltrafik fortsätter, och jag tycker mig se fler cyklister i trafiken än förra sommaren. Att cykla i Sydneys rusningstrafik är fortfarande en lätt suicid aktivitet och en stor kulturförändring kommer att krävas innan det är lika naturligt som i Sverige att ta cykeln istället för bilen. Den nya säsongens svenska backpackers är nu på ingång på allvar, och Facebook-gruppen ”Svenskar i Sydney” (som jag är en av administratörerna för) har precis svällt till över 1600 medlemmar. Alla ställer
ungefär samma frågor, och varannan nykomling letar efter boende i Bondi och Manly, frågar om hur olika visum fungerar, eller letar efter vänner att dricka öl med.

En svensk backpacker som satte ribban ganska högt för sina kamrater i november var en 20-årig herre som efter vad som måste ha varit mer än ett glas kom på den eminenta idén att klättra upp på operahuset
(bara för att snabbt gripas av polis). Som väl var blev han friad med blott en varning i tingsrätten, och visade en gång för alla att ingenting är omöjligt för målmedvetna svenskar. (På Youtube hittar du om du
söker efter ”cheeky swedish backpacker” ett nyhetsinslag från Channel

10 News om incidenten, komplett med bekymrade nyhetsankare och en intervju med killen i fråga. I den svenska gemenskapen händer lite olika saker när vi kommer in i december. Man har precis hållit en stor konferens för Svenska Skolan, där svensklärare från Sverige, Australien och Nya Zealand träffats på ambassaden i Canberra för att diskutera utvecklingen av hemspråksundervisningen här nere. Svenska Kyrkan har anordnat julmarknader både i Melbourne och Sydney, och de flesta andra organisationer och klubbar ordnar också olika former av julfester och julfiranden. Kyrkans Café Svensson i Sydney har nyligen renoverats och står nu redo att som vanligt ta emot över 200 gäster på julafton. Själv ser jag särskilt fram emot Nordlingarnas jullunch som i år körs för den 65:e gången i ordningen, och som bjuder in svensktalande herrar i Sydney med omnejd till alldeles för mycket god mat, snapssånger och farliga drycker. Namnet jullunch är lite missvisande, då kvällen för många brukar sluta omkring midnatt i skybaren på hotellet Shangri-La. (Kolla in http://www.nordlingarna.org.au för en idé om hur det kan gå till.)
När jag var i Sverige hade jag turen att träffa Lars Wallin och snubbla in i vänskapsföreningen. Lars bjöd in mig att börja skriva här i Down Under samt ta mig an rollen som landsambassadör, och bland annat
kommer jag i kommande nummer att försöka svara på läsarfrågor här i tidningen. Jag lovar inte att ha alla svar, men ska göra mitt bästa för att peka nyfikna läsare i rätt riktning. Om du själv har någon fråga som du tror att jag kan hjälpa dig hitta svaren på får du gärna höra av dig till mig via epost på anders@swedesinaustralia.com. Om vi inte ses i Sydney innan helgerna så får jag önska alla läsare en god jul och ett gott nytt år. Glöm inte att lägga isen i kylväskan efter ölflaskorna, och att investera i en bra stubby cooler för de kommande sommardagarna.

http://www.australienmanualen.se