lisra
B.Y.O , Barbie och Beetroot – vad är detta?
Text & Foto: Åsa Duffy

Det finns en hel del saker som är typiska för länderna Down Under och här kommer en lista över de mest utmärkande uttrycken som kan vara bra att känna till.

Barbie
Är detsamma som BBQ och att umgås med vännerna kring grillen är något som folk älskar Down Under. Så gott som alla äger en grill. Jag har aldrig träffat en människa som inte gör det – och det vanligaste är gigantiska gasolgrillar. Man grillar precis allt, korv, kött, kyckling, fisk och korv och det är oftast knytkalas som gäller när man träffas framför grillen.

B.Y.O
Betyder bring your own det vill säga ”ta med ditt egna” och är vanligt förekommande på många restauranger . Det betyder att man tar med sig eget vin eller öl och ibland betalar man en så kallad ”corkage”, serveringsavgift för detta.

Vegemite och Marmite
Är ett älskat pålägg som är standard i var mans kylskåp. Pålägget är gjort av jästextrakt, en restprodukt från öltillverningen och innehåller stora mängder b-vitaminer och äts på en skiva rostat bröd, gärna med avocado.

Affischer mot regeringen
Ja det är precis som det låter och det ser man ofta. En del sätter till och med upp plakat i sina trädgårdar. Det kan vara protester mot oljeborrning, utförsäljning av statliga bolag eller beslut som regeringen har fattat och som man protesterar mot.

Rödbetor
Säg vad man inte kan ha dem till? Det finns inga gränser och både aussies och kiwis älskar rödbetor, inlagda , rostade och så klart färska. Mc Donalds har ”aussie burger” på menyn och det betyder hamburgare med en skiva rödbeta. I Nya Zeeland kallas densamma för kiwiburger.

Förkortningar
Att förkorta både namn och ord är vanligt förekommande. Dessutom har många för vana att lägga till ändelsen o på ord. Ett exempel på det är att många australiensare kallar Afternoon för ”Arvo”. Maccas är förkortning för McDonald´s. Salvos är förkortning för Salvation Army (frälsningsarnén), ”mash” är potatismos och ”pressy” betyder present.

Tim Tams
Arnott: s Tim Tams är definitivt en favorit i Australien och så även i Nya Zeeland. Vartannat hushåll bjuder på dessa chokladkex och det finns en massa varianter och smaker.

Thongs/Jandals
Detta är smeknamnen för sandaler eller”flip flopps”. I Nya Zeeland går de vanligen under namnet jandals medan man i Australien kallar dem för thongs.
Enligt Wikipedia blev thongs populära i Australien under OS i Melbourne 1956. Att gå i sandaler året runt är vanligt, såvida man inte helt enkelt går barfota, vilket inte heller är särskilt ovanligt att se mitt i städerna och bland alla samhällsklasser. Man ser det ute på gatan och inne i butiker både sommar som vinter.