IMG_1909
Fiskeäventyr i Auckland
Text & Foto: Åsa Duffy

Auckland är välsignad med två kuster och två hamnar inom bara några kilometer från varandra och har därför ett stort utbud av fiskemöjligheter. Hamnen Waitemata och Haurakigolfen är kända för den stora tillgången av snapper men här finns också kingfish och många andra arter. Fisket för dagen är dock snapper. Oavsett om du är nybörjare eller van fiskare är det absolut en upplevelse att åka ut på havet och fiska när du är i Auckland. Det finns olika båtar att välja bland, hel-och halvdagsturer året runt men den bästa månaden är förmodligen februari. Vi väljer en heldagstur på båten MV Tracker som har rum för 15 fiskare och gör kryssningar på 20 knop ut i golfen. Båten är välutrustad med den senaste elektroniken och har alla bekvämligheter för en heldag på havet.

Vi gav oss iväg vid 9-tiden på förmiddagen och åkte en bit ut från land, men höll oss fortfarande inomskärs. Vi fiskade med båtens utrustningar och använde oss av bottenmete med betesfisk och bläckfisk. Vi fiskade på ungefär 20-25 meters djup. Det tog inte lång tid förrän det första hugget kom och den första snappern drogs upp. Efter den så följde ett trettiotal fiskar, där de flesta var i 3-4 kilos klassen. Det var en mycket bra dag, men så är Auckland ett världsberömt fiskeområde. Vi hade också tur med vädret, varmt, lite vind och lagom med sol. Några av oss hade aldrig fiskat tidigare medan andra hade mer erfarenhet. Vår kapten och vår skipper var otroligt hjälpsamma och trevliga och de hjälper till med att sätta på betet och justera utrustningen så man behöver bara koncentrera sig på själva fisket.

Vi åker ut ett stycke förbi Devenport och mot Whaiki Island där vi gjorde vårt första stopp. Enligt landets fiskerilagar får fisken inte vara mindre än 27 centimeter, så alla som inte håller måttet kastas tillbaka. Det finns också ett maxantal för hur många man får ta upp och det är 10 stycken per person. Den här fisken, som även kallas reddie eller röd snapper, är en älskad fisk bland sportfiskare runt om i världen och det är en mycket fin matfisk. Snapper finns genomgående runt hela Nordön. Den förekommer oftast runt den övre tredjedelen av Sydön, men förirrade sig längre söderut i sommar. Fisken har en stark käke och har man väl fått den på kroken följer en envis kamp. Fisken trivs i vatten på 150 meters djup och den lever i sand eller lera nära botten. Vi fiskar med agn nära botten och de största vi fick upp vägde ungefär 7,5 kilo. När en så stor fisk hugger på kroken är det extra spännande även om jag måste ta hjälp med att få upp den på båten. Den genomsnittliga storleken på snapper är cirka 1-2 kilo, men kan vara större eller mindre i vissa områden eller under vissa år. Riktigt stora exemplar kan väga så mycket som 15 kilo och man kan ju bara föreställa sig att det måste vara en rätt imponerande kamp.

Fisket i Auckland är inte bara efter Red Snapper, utan det finns ett flertal andra intressanta arter. Kingfish, en uppskattad släkting till tonfisken, är också ganska vanlig här. Kostnader? Ja, det varierar beroende på antal personer och båt, men en heldagstur på den här lite lyxigare båten gick på 160 NZD (990 SEK) per person. Detta var dock inomskärsfiske i en ganska stor mindre båt. Om man vill ut en heldag och jaga Marlin och tonfisk ute på öppna havet får man nog räkna med lite till.

För mer information se: http://www.nzfishingsafaris.co.nz

IMG_1842