Push-the-Sky-Away
Nick cave & The Bad Seeds
Nya albumet ”Push the sky away” är ett mästerverk. Intervju + recension

År 1957 föddes Nick Cave i den lilla staden Warracknabeal i Australien. En trist och händelsefattig småstad belägen drygt fyra timmars bilresa från Melbourne. Räddningen stavades musik, när Nick för första gången hörde Leonard Cohen öppnades en ny värld. 1973 startade Nick sitt första band tillsammans med skolkamraten Mick Harvey, gruppens namn var The Boys Next Door. Tonåren tillbringades i storstaden Melbourne där bandet tog sig från klubbarna i St Kilda till storstäder som Sydney, Brisbane och Perth.

Bland de artister som påverkat och inspirerat Nick Cave och hans kompisar mest i tonåren nämner Cave ofta det Australiska punkbandet The Saints. Efter ett hundratal spelningar och två plattor byter man 1980 namn till The Birthday Party och packar väskorna för flytt till London. Rastlösa och kreativa flyttar de två år senare vidare till Berlin i Västtyskland. Nick Cave flyttar sedan tillbaka till London där han planerar ett sidoprojekt som soloartist, bland kompmusikerna som snart kommer att kallas The Bad Seeds finner man förutom barndomsvännen Harvey namn som Blixa Bargeld (Einstürzende Neubauten ), Barry Adamson (Magazine) och Jim G Thirlwell mfl. 1983 flyttar Nick Cave hem till Melbourne igen innan det något år senare bär av tillbaks till Berlin. 1984 bildas officiellt The Bad Seeds

Nu vid 55 års ålder och 15 skivor i bagaget med The Bad Seeds står Nick Cave på toppen av sin karriär. De tidigare parhästarna Blixa och Harvey har lämnat bandet men med Warren Ellis från Dirty Three har Cave funnit ännu en partner att skapa magi tillsammans med. Paret har förutom att kampera ihop i The Bad Seeds även skrivit filmmusik, larmat i Grinderman och nu skapat något av ett mästerverk. Det är förstås inte bara dessa två, Nick lovordar hela bandet i alla intervjuer. Han tar med sig idéer till låtar som bandet sedan tar sig an. Det råder dock ingen tvekan om att Cave och Ellis funnit varandra, lyssnar man på vad de gjort tidigare och lyssnar man på filmmusiken hör man tydligt att det var precis så här ”Push The Sky Away” skulle komma att låta. Ödesmättad, suggestiv, vackert och vemodig. Öppningsspåret ”We Know Who U R” är något av det vackraste Nick Cave & The Bad Seeds släppt ifrån sig. Mitt personliga favoritspår är låt nr fyra ”Jubilee Street” här har Cave lyckats skapa ett riktigt litet mästerverk. Har ni inte sett videon till låten så rekommenderas ett besök på You Tube, i rollerna återfinns bland annat hans vän och skådespelare Ray Winstone som vi sett i bland annat Caves film ”The Proposition”. Mermaids är ännu ett favoritspår, så vacker att man nästan önskar att det vore hösten som stod för dörren.

Albumet är producerat av Nick Launay och inspelat på La Fabrique i södra Frankrike, är Nick Cave & The Bad Seeds femtonde studioalbum. Låstlistan ser ut enligt följande: 1. We No Who U R 2. Wide Lovely Eyes 3. Water’s Edge 4. Jubilee Street 5. Mermaids 6. We Real Cool 7. Finishing Jubilee Street 8. Higgs Boson Blues 9. Push The Sky Away
Efter det att Mick Harvey lämnat bandet för att satsa på sin solokarriär har Nick Cave bjudit in sin ungdomsidol och vän Ed Kuepper från The Saints, som gitarrist. På skivan Nocturama bjöd Nick Cave in The Saints sångare Chris Bailey till en duett “Bring it on”. Cave har inte glömt sina hjältar från ungdomsåren i Australien. Down Under kontaktade Ed Kuepper för att höra hur det är att vara gitarrist i The Bad Seeds

DSC05387

DU: Hej, hur é läget, länge sen sist. Vi gjorde en intervju med dig 2008 kommer du ihåg den?
Ed Kuepper: Kul att höras igen, klart jag kommer ihåg.

DU: Nick Cave har ofta berättat om hur viktiga The Saints var för honom när han växte upp I Australien. Kan du komma ihåg när du träffade eller såg Nick för första gången. Såg du några konserter med The Boys Next Door? Såg du någonsin Nick Cave bland publiken på era konserter med The Saints?
Ed Kuepper: Jag minns inte exakt men tror det var runt 1979 när Laughing Clowns bildades.
Jag såg The Boys Next Door i slutet av den period som de kallades så innan de blev The Birthday Party. Jag kommer inte ihåg om jag såg Nick på våra konserter men det finns foto med tidiga The Saints när man ser Nick tillsammans med Rowland Howard och Ollie Olsen i publiken.

DU: Recensionerna av det nya albumet ”Push The Sky Away” säger att det är av de bästa på många år. Vad tycker du, har du några favoritlåtar på skivan?
Ed Kuepper: Jag tycker det är en fantastiskt bra skiva, med ett skönt flyt och uppbyggnad. Favoritspår tror jag är Higgs Boson Blues och Jubilee Street, men hela skivan är bra.

DU: Om någon som inte äger några Nick Cave & The Bad Seeds skivor skulle köpa tre, vilka skulle du då rekommendera?
Ed Kuepper: Svårt att svara på, men jag gillar de senare skivorna som ”Push The Sky Away”, ”Dig Lazarus” och den mer balladliknande ”Boatman’s Call”.

DU: Du befinner dig just nu på världsturné med Nick Cave & The Bad Seeds. Vad är den största skillanden med att turnera med The Bad Seeds och ditt egna namn Ed Kuepper?
Ed Kuepper: Förutom det uppenbara att jag inte får stå i centrum och spela mina egna låtar så är allt så otroligt mycket större, hela apparaten. En stor skillnad är att jag inte behöver göra så mycket, det mesta sköts och planeras av andra.

DU: Har du några favoritlåtar på setlistan när ni spelar live?
Ed Kuepper: Turnén har ju precis startar men Jack The Ripper är en favorit.

DU: Nick Cave & The Bad Seeds kommer till Sverige i november, är det något du vill hälsa till alla fans här uppe i norr?
Ed Kuepper: Hej Sveriges befolkning, kom på våra konserter!

DU: Vad är de senaste nyheterna gällande din egen musik, finns det tid för skivor, turnéer med Ed Kuepper?
Ed Kuepper: Min senaste platta “Second Winter” finns tillgänglig men jag hinner nog inte med så mycket mer just nu. Vi har ett hektiskt och innehållsrikt år framför oss med Nick Cave & The Bad Seeds.

DU. Tack Ed, vi ses i Stockholm
Ed Kuepper: Vi ses!

DSC05402