belltower
Perths stora turistattraktion, The Swan Bell Tower
Text Lars Wallin. Foto Lars Kongstad

Ett måste när man besöker världens mest isolerad stad, Perth i Western Australia är stadens stolthet turistattraktion nummer ett The Swan Bell Tower. Tornet är beläget vid The Barrack St. Jetty och sträcker sig hela 82,5 meter upp i skyn. Utsikten är magnifik och bjuder på en 360 graders vy över stadens skyline, Kings Park och den vackra Swan River. The Swan Bell Tower har kommit att bli en ikon för Perth och Västra Australien. Det är en fantastiskt vacker byggnad designad av arkitekten William Hames på Hames Sharley (WA) Rpy Ltd. Men kanske är det klockornas historik som imponerar mest?

Det officiella öppningsdatumet för tornet är den 10 december år 2000. Av de i antal totalt 18 klockorna finner man bland annat Australiens äldsta kyrkklocka daterad till år 1550. 12 av klockorna hängde tidigare i en av Londons mest berömda kyrkor the St Martin-in-the-Fields vid Trafalgar Square. Dessa klockor slog redan år 1588 för att fira Englands vinst över den spanska armadan. Klockorna slog även år 1942 för att fira vinsten vid slaget vid El Alamein vid andra världskriget. I 275 år slog klockorna vid Trafalgar Square för att fira nyårsafton. De slog när de nya monarkerna utsågs bland annat King George II år 1727. De slog även när Captain Cook återvände från sin upptäckarresa år 1771. De anrika kyrkklockorna skänktes som en gåva av The Church of England till Perth år 1988.

IMG_0075

The Swan Bell Tower sägs även vara ett av världens största musikinstrument då varje klocka sköts manuellt av en person under ledning av en klockledare. Vid lunchtid kl 12.00 – 13.00 kan intresserade antingen lyssna eller delta i klockringningen.
Förutom att vara en populär turistattraktion kan man exempelvis arrangera sitt bröllop i The Swan Bell Tower. Intill tornet finns förutom ett flertal restauranger och butiker även båtarna som enkelt tar er på utflykter till bland annat Rottnest Island, Fremantle eller varför inte en kryssning på Swan River.
Adress: Barrack Square/Riverside Dr, Perth WA 6000, Australien
Telefon:+61 8 6210 0444
Öppettider: Öppettider: 10:00 – 16:15
Kollektivtrafik: Esplanade Stn

IMG_0070

http://swanbells.com.au/
http://www.facebook.com/thebelltowerperth