IMG_5194
Hells Gate i Rotorua
Text & Foto: Åsa Duffy

Rotorua är Nya Zeelands mest populära turistmål och inget besök i Nya Zeeland skulle vara komplett utan att ett besök här. Rotorua är själva hjärtat i Nya Zeeland med en koncentrerad maorikultur som lockar många turister. Mest känt är Rotorua för sin vulkaniska aktivitet. Nya Zeeland ligger på det som man kallar ”Ring of Fire” och Rotorua ligger på en vulkanisk platå med en mycket tunn jordskorpa. Det pyser och fräser ur marken lite överallt i och omkring staden och doften av svavel är slående. Det finns fem huvudsakliga geotermiska områden här med en mängd olika gejsrar, varma källor, kokande pooler, lera och kratrar som kan upplevas på nära håll. Vi har bestämt oss för att åka till Tikitere som också kallas Hells Gate. Detta är en alldeles lagom stor park där man får uppleva ett stort utbud av termiska aktiviteter. Om du besöker Rotorua, är Hells Gate en underbar plats att få ett brett perspektiv på maorikulturen, geotermisk aktivitet och spa aktiviteter.

Hells Gate skiljer sig från de andra parkerna eftersom dess värmekälla bara är 1 km under ytan medan det i de andra parkerna är hela 5-6 km. Så fort vi stiger ur bilen slår den starka doften av svavel emot oss och vi rynkar våra näsor. Det tar dock bara en kort stund innan man vänjer sig och, tro det eller inte, men efter en stund till så tycker man nästan att det luktar gott. Vi löser vår entré och får en karta över området som beskriver de olika källorna och aktiviteterna. Namnen på de olika källorna är minst sagt otäcka, för vad sägs om Djävulens bd, Helvetets port, Djävulsgapet, Sodom och Gomorra och Djävulens kittel. I parken finns fem olika pooler som har en temperatur på mellan 70-110 grader och de är 5-15 meter djupa. Det är förbjudet att kasta stenar i poolerna, då det kan göra att ventiler kan blockeras och därför orsaka utbrott.

Lite skämtsamt säger man att guden Ruamoko vakar över parken och är det så att en besökare gör något dumt, då kommer den besökaren att få uppleva lite otur. När man tittar närmare på de olika poolerna i området upptäcker man att de har olika färger och temperaturer och det beror på att var och en skiljs av olika typer av geotermisk lera. Några pooler är mer vita och det beror på en blandning av kiseldioxid och pimpsten medan andra pooler är mer gulfärgade och består av enbart svavel. Vi går över en liten bro och där nere i vattnet ser vi bubblande varmt svart vatten. Temperaturen är ungefär 80 grader och anledningen till att det är så svart är att det består av grafit, har en C och är svart till färgen på några hundra meter under ytan. Det finns också två mindre pooler som är cirka 200-300 mm över den stora poolen. Dessa två pooler var resultatet av en explosion som inträffade år 2002 och som tydligt visar att de geotermiska systemen är mycket aktiva och alltid förändras.

I parken finns också det största varma vattenfallet på södra halvklotet, Kakahi Falls. Enligt legenden var det här som maorikrigarna brukade bada för att läka sina sår efter sina strider. Temperaturen är ungefär 40 grader så det är ett skönt varmt vattenfall. Det kokar, väser och bubblar och ångan ligger stundtals tät. Ibland är det utritat på stigen med grön penna som en varning att jordskorpan här är väldigt tunn. Lägger man handen nära så bränner man sig rejält och ofta får stigen anpassas efter aktiviteten i underjorden. Parkens höjdpunkt är helt klart lervulkanen och den är nästan två meter hög. Istället för lava släpper den här vulkanen ut ett slags lera som liknar lava. Var sjätte vecka får lervulkanen ett utbrott som är över fem meter i diameter. Tack och lov sker nästan alla de här utbrotten på natten. Här finns också en stor pool som har använts för matlagning då den har unika egenskaper som lämpar sig för maoriernas matlagning som kallas ”hangi”. Temperaturen håller konstant 93 grader och även om det stinker av svavel och är svart så förorenar inte detta maten.

Det påstås att grönsaker som tillagas här smakar himmelskt då de blir fina i konsistensen på grund av det mjukgörande vattnet. Hells Gate erbjuder guidade turer, har specialevent för barn och här finns också ett härligt spa och varma pooler att bada i. Det funkar också alldeles utmärkt att upptäcka parken på egen hand då den är lättöverskådlig, lagom stor (knappt tre kilometer) och kartan man får vid entrén beskriver på ett utförligt alla sevärdheter.
Efter vår fantastiska promenad runt området kommer vi tillbaka till huvudbyggnaden, redo för att bada fötterna i den sköna lerpoolen. Leran här är känd för sina läkande och stärkande egenskaper och känns som silke. Hells Gate är en perfekt utflykt för hela familjen och rekommenderas varmt.

Vill du veta mer så besök: http://www.hellsgate.co.nz

IMG_5253