anders
Anders Liljeqvist Vänskapsföreningens ambassadör svarar på läsarfrågor

Läsarfråga:
Hej!
Jättebra blogg btw! Min fråga/frågor är ju att om man studerar på universitets nivå och sen vill jobba med det i Australien kan man då direkt efter ett studentvisum söka ett arbetsvisum om man har en arbetsgivare som sponsrar? Om man inte har en arbetsgivare som sponsrar kan man direkt söka ett holiday visum som man kan söka jobb på? Å om man då studerat i tre år och sen jobbat kan man då söka medborgarskap? Kanske många frågor på en gång men vill verkligen veta om man kan satsa på Australien 🙂
-Frida

Anders Svar:
Hej Frida. Det var flera frågor på en gång. Här är några tips:
1) Ja, du kan gå direkt från ett studentvisum till ett arbetsvisum genom att en arbetsgivare sponsrar dig för ett 457-visum.
2) En smartare lösning för dig efter att du tagit examen är att fixa ett Temporary Graduate Visa som låter dig stanna och jobba 18 månader efter examen: http://www.immi.gov.au/visas/students/485/
3) Medborgarskap kan du bara söka efter att du fått ett permanent uppehållstillstånd (Permanent Residency). Fixa det först. Sedan, när du bott i Australien i 4 år varav minst 12 månader som Permanent Resident så kan du ansöka om medborgarskap (Citizenship).
Klart du ska satsa på Australien!

Läsarfråga:
Hej Anders!
Jag har läst någonstans att man möjligtvis kan volontärarbeta mot mat+boende på ett vanligt turistvisum? Stämmer det?
-Elin

Anders Svar:
Hej Elin. Det stämmer att du kan volontärarbeta i viss utsträckning. Du kan läsa om det här: http://www.immi.gov.au/visas/visitor/600/holders.htm.
Notera att villkoret är att du verkligen jobbar som en obetald volontär, och att ingen australier annars skulle göra volontärsarbetet mot betalning. Från sidan: ”This visa lets you … work as a genuine unpaid volunteer, but only if an Australian resident would not otherwise be paid to do the work (you can be reimbursed for out-of-pocket expenses such as meals and accommodation).”

Läsarfråga:
Hej Anders!
Jag och en vän har bokat biljett till Australien den 8 okt. Nu är vi inte riktigt säkra på vad vi ska söka för visum då vi inte vet hur länge vi ska stanna/hur mycket vi har tänkt att arbeta. Tanken är att vi ska resa i Australien i ca 3 månader och sedan flyga vidare till Nya Zeeland och stanna där i ett par månader. Eftersom vi troligen ska arbeta lite medan vi är i Australien så skulle jag helst vilja ha ett visum som även innefattar jobb och inte bara resa. Kan man skaffa ett kombinerat turistvisum/arbetsvisum eller är det bara work and holiday som gäller? Tack för en bra och informativ sida!
-Amelia

Anders Svar:
Hej Amelia. Turistvisumen låter er inte jobba, och alla andra arbetsvisum än Working Holiday är rätt mycket krångligare att fixa. Studentvisum låter er plugga och jobba deltid, men det finns inga (såvitt jag känner till) visum som på ett enkelt sätt låter er både turista och jobba under resan. Så om ni vill jobba och resa runt, och är under 31 så föreslår jag att det är Working Holiday-visum som gäller för er.

Läsarfråga:
Hej! Skall åka till Brisbane i december och det jag undrar över är: var hittar man IPC/OPC-dokumenten?
-David

Anders Svar:
Hej David. Du får ditt Incoming Passenger Card antingen på flyget, och om du tappar det så finns det massor av blanka formulär att fylla i ankomsthallen innan du går igenom passkontrollen. Samma sak med Outgoing Passenger Card, de finns precis före passkontrollen när du flyger ut från Australien.

Läsarfråga:
Hej Anders,
Jag och min sambo ska flytta till Perth nu i augusti. Vi planerar att prova på livet down under efter att bott i Sverige tillsammans i flera år. Han är australisk medborgare och jag har blivit beviljad ett permanent partner visa. Jag har fått tjänstledighet i 6 mån och vi kommer att hyra ut vår hyresrätt i andra hand. Det är i nuläget lite oklart hur länge vi stannar, det beror ju helt på hur vi trivs. Min fråga handlar om försäkring. Vad behöver man ha egentligen? Reseförsäkring eller ordna någon annan privat försäkring på plats? Vi har sagt upp vår hemförsäkring och har därmed inte 45 dagars reseskydd som brukar ingå. Jag har varit i kontakt med en massa olika försäkringsbolag som alla säger väldigt olika saker. Den bästa har vi hittat är Backup basic via ERV. Vad tycker du? Alla tips/råd uppskattas! Tack på förhand!
-Anna.

Anders Svar:
Om jag var du skulle jag fixa en kort reseförsäkring för den första månaden, och sedan när du kommer hit ordna en lokal försäkring. Som permanent residents så kan ni ju lätt ordna lokala försäkringar precis som hemma i Sverige. Kolla på ”home and contents insurance” samt olika typer av ”private medical insurance”. Du kan jämföra sjukförsäkringar på sidan http://iselect.com.au/.
Jag hoppas det ger lite hjälp i rätt riktning. Själv har jag ingen stöldförsäkring hemma, men olycksfallsförsäkring genom ett företag som heter TAL Insurance, samt min sjukförsäkring genom BUPA.

Läsarfråga:
Hej! Jag ansökte om visum för ett tag sedan och blev orolig eftersom ett bekräftelsemail aldrig kom. När jag sedan loggade in för att se statusen för min ansökan så stod det att jag fått det beviljat och där var en länk till ”applicant approved” där det står att jag nu får resa till Australien. Jag oroar mig dock för att jag inte fått ett bekräftelsemail och jag hittar inte var man ser om man skrivit fel email eller inte. Men eftersom där står ”applicant approved” så borde väl mitt visum vara beviljat?
– Cornelia

Anders Svar:
Ja, approved betyder att ditt visum är beviljat. Jag antar att du använde någon av de här sidorna för att kolla din status: http://www.immi.gov.au/e_visa/check-progress.htm
eller http://www.immi.gov.au/e_visa/vevo.htm? I brist på bekräftelsemail kan du skriva ut sidan där det står att din ansökan är approved ifall du vill ha ett papper med dig som bevis på att du har ett visum inför resan.