Nelson en pärla i Tasman
Nelson en pärla i Tasman
Text & Foto: Åsa Duffy

Nelson på norra Sydön i Nya Zeeland kallas ”the sunshine city” eftersom den har flest soltimmar per år än någon annanstans på Nya Zeeland. Staden är döpt efter Lord Nelson som besegrade de franska och spanska flottorna vid slaget vid Trafalgar och är Nya Zeelands äldsta stad. Detta återspeglar sig i den vackra victorianska bebyggelse som finns väl bevarad i staden och några är idag hotell. Sol och ett härligt klimat året om är inte det enda som den här staden har och erbjuda. Läget är för det första helt sagolikt mellan ståtliga bergsmassiv, vingårdar, sandstränder och nationalparker. Staden i sig är pittoresk och livlig och det finns en charmig internationell karaktär här med en otrolig gästfrihet. Jag har en alldeles speciell förkärlek till Nelson som jag besökt många gånger sedan slutet av 80-talet.

Det är något särskilt med bergen och havet och jag brukar kalla staden för ett ”miniatyr-Nya Zeeland” eftersom den kännetecknar precis allt som är Nya Zeeland. Staden har brett ut sig en hel del genom åren men charmen av stadskärnan finns definitivt väl bevarad. Huvudgatan Trafalgar Street med sin berömda Nelson Cathedral erbjuder bra shopping, nattklubbar, trevliga barer, kaffer och inte minst många restauranger. Nelson har många parker och trädgårdar som Queens Gardens som anlades 1887, den japanska trädgården Miyazu (Atawhai Drive), Isel Park söder om centrum och krigsminnet Anzac Park (Rutherford Street/Halifax Street) med blomsterplanteringar, höga palmer och ett gravmonument. I och omkring Nelson finns det gott om gallerier att besöka för den som är intresserad av konst inom både målning, glas och keramik. Det äldsta och mest kända konstgalleriet är Suter Art Gallery (208 Bridge Street) med nationellt viktiga samlingar och Nelson-biskopen Suters egen samling.

Ett av landmärkena i staden Trafalgar Cathedral som ligger högst upp på en kulle ovanför huvudgatan Trafalgar Street. Kullen heter lämpligt nog, Church Hill men var en gång en maorisk fästning. Nelson är också utgångspunkten för Abel Tasman National Park som är en av landets absolut vackraste nationalparker känd för sina fantastiska gyllene sandstränder, natursköna vandringsleder, klippor och gröna skogar. Hit kan man göra dagsturer med båt direkt från Nelson eller ta sig med buss eller bil till Marahu eller kaiteriteri. Man kan välja att göra kortare eller längre vandringsturer och övernatta kan man göra antingen med eget tält eller i någon av de stugor som finns i parken. Om man inte vill övernatta i parken kan man välja att bo på vandrarhem exempelvis i Nelson och det är smidigt att boka transport fram och tillbaka. Under högsäsong är det en bra idé att boka plats i förväg då det tenderar att snabbt bli uppbokat. Vill man kan man se nationalparken från havet och istället hyra en kajak för att följa kustremsan som är enormt vacker med sitt turkosblå hav och gyllene strände. Här finns stora chanser att få se både delfiner och också pingviner och sälar som har sina kolonier precis utanför i havet.

Ett populärt utgångsläge är Marahau på södra delen av Abel Tasman en bit utanför staden Motueka här finns det flera båtuthyrare och man kan också ta vattentaxi en bit upp i parken för att sedan vandra tillbaka. Nelson med omnejd är också känt för sina fantastiska lokala vingårdar och ölbryggerier. Missa inte att åka till Upper Moutere, en liten by strax utanför Nelson. Byn är känd för sina kreativa konstnärer, vingårdar, fårosttillverkning, olivoljeproduktion, ciderbryggeri. Åker man hit kan man göra ett lunch eller middagsbesök på berömda The Moutere Inn, en restaurang och pub som sägs vara den äldsta pubben i hela Nya Zeeland. Här serveras en typisk nya zeeländsk meny och inte minst flera lokala ölsorter. Jag kan verkligen rekommendera den som tycker om öl att beställa in deras avsmakningsmeny. De gånger om året som jag åker till Nelson för och hälsa på familj och vänner passar jag alltid på att åka upp till Upper Moutere för och besöka min absoluta favorit bland alla keramiker på Nya Zeeland nämligen Owen Bartlett. Han verkar här tillsammans med sin fru Katie Gold som också hon är keramiker. De håller till i en pittoresk byggnad som bara den i sig är värt ett besök. Söder om Nelson ligger Nelson Lakes National Park, med sina höga berg och breda floddalar. De utgör den norra delen av bergskedjan som sträcker sig längs hela Sydön, Southern Alps, och topparna når upp till 3 000 meter över havet. Sjöarna och floderna i parken är glaciärsprickor med kallt klart vatten.

Nelson är känt för sin fiskeindustri och fisk och skaldjur avnjuts på någon av alla restauranger eller caféer i staden. Ett av mina favoritställen är The Boat Shed som ligger vid hamnpromenaden mot stranden Tahuna Beach. Här erbjuds lokala viner från lokala vingårdar i området och tycker man om skaldjur ska man prova de berömda pilgrimsmusslorna eller färska musslor. Har man lite tur kan man få se pingviner i vattnet precis utanför så boka ett fönsterbord med utsikt mot vattnet. Det finns gott boendealternativ i Nelson, bed & breakfast, hotell både lyxiga spa-hotell och flera vandrarhem att välja bland. Kanske är det klimatet och det vackra läget som gjort att många av landets konstnärer har valt att slå sig ner här. Vill man pröva på olika fritidsaktiviteter är dessutom Nelson ett helt perfekt ställe. Här kan man paddla kajak, surfa, segla, spela golf, kättra, hoppa fallskärm, cykla och rida. Besöker man Nelson under juni-september kan man även åka skidor i bergen. När man är i Nelson får man heller inte missa att ta en tur till de gyllene sandstränderna i Golden Bay eller ta sig en bit in i inlandet av regionen för och besöka de otroligt vackra sötvattensfloderna. Nelson har något för alla och det är en stad som man absolut ska se till och besöka när man åker till Nya Zeelands vackra Sydö.

För mer information om Nelson se: http://www.nelsonnz.com