operahuset
40-års jubileum för Sydney Opera House
Text & Foto: Lars Wallin

Den 20 oktober 2013 fyllde operahuset i Sydney 40 år. Australiens stolta landmärke som av Unesco utsetts till kulturvärldsarv firades med ett rejält party bestående av både konserter, tal, en gigantisk cup cake, födelsedagssång och givetvis ett spektakulärt fyrverkeri.

Få byggnader är så starkt förknippade med sin stad och sitt land som Sydneys operahus. I 40 år har hon nu stått som symbol för inte bara en av världens vackraste städer utan även för hela nationen på andra sidan jordklotet. Att denna sensationellt vackra byggnad har starka kopplingar till både Danmark, Finland och Sverige gör henne förstås ännu mer attraktiv för oss nordbor. Arkitekten Jørn Utzon var från Danmark och de cirka en miljon kakelplattorna som täcker operahuset är från Höganäs i Sverige. Kopplingen till Finland består i att det var arkitekten och tillika den sent tillkomna jurymedlemmen Eero Saarinen som lyckades övertyga en tveksam jury till att välja Utzons bidrag som vinnare av den tävling man hösten år 1955 utlyst. Totalt fick man in 233 bidrag från 32 länder där dansken Jørn Utzons förslag till slut blev det man valde. Platsen för byggstarten av operahuset var Bennelong Point intill Circular Quay i Sydneys hamn.

År 1959 inleddes bygget av det som skulle komma att kantas av skandaler och en rejält överskriden budget. Budgeten som från början var satt till cirka 7 miljoner australiska dollar hamnade slutligen på över 100 miljoner dollar. Det sägsatt det var Utzons komplicerade takkonstruktioner som fick både budget och tid att skena iväg. Den avancerade och svårbyggda takkonstruktionen tvingade Utzon och hans kollegor att återvända till ritbordet vid flera tillfällen.

Inför det stundande valet 1965 hamnade bygget av operahuset i fokus, många var kritiska till att det tog så lång tid och att budgeten skenade iväg. Den nya regeringen ledd av Robert Askin satte press på de ansvariga för byggprojektet och för att vinna tid och pengar föreslogs en rad kompromisser. Atkins personliga vän Davis Hughes och som utsågs till byggnadsminister beslöt att stoppa finansieringen varpå Utzon inte längre kunde betala arbetarna. Hughes som kommit till makten genom att ljuga om sin akademiska grad tvingade fram en rad kompromisser för att snabba på bygget och för att spara pengar. Något som år 1966 fick Jørn Utzon att med sin familj i ursinne lämna Australien för att aldrig komma tillbaka. Tre australiska arkitekter, Peter Hall, Lionel Todd och David Littlemore övertog ledningen av bygget som år 1973 stod klart för officiell invigning.

Månaden innan den officiella invigningen ägde rum arrangerade man operaföreställningen Krig och fred av Prokofiev. Den 29 september var den svenska operasångerskan Birgit Nilsson solist vid den första offentliga konserten. Invigningen ägde rum den 20 oktober 1973 med Beethovens nionde symfoni i närvaro av drottning Elisabeth II. Både David Hughes och Robin Atkins var på plats vid invigningen. Robin Atkins nämnde inte arkitekten Utzon vid något tillfälle i öppningstalet. Det skulle dröja ytterligare två år innan man år 1975 bad Utzon om ursäkt för det inträffade. I slutet av 1990-talet tog the Sydney Opera House Trust kontakt med Utzon för att involvera honom i planeringen av ombyggnader av operahuset. Något som Jørn tillsammans med sin son Jan Utzon till mångas glädje tackade ja till. I samband med ombyggnaden och renoveringarna som pågick under perioden år 1999 till år 2004 skapade man även ”The Utzon Room” som idag pryds av en vävnad designad av Utzon själv och vars arbete övervakades av dottern Lin. Jørn Utzon avled den 28 november 2008

I den vackra byggnaden som består egentligen av tre huskroppar, två större och en mindre som förenas i den gemensamma plattformen och vars design för tankarna till både snäckskal och vindfyllda segel finner ett flertal scener. Den stora konserthallen med sina 2679 platser är störst följt av The Opera Theatre som rymmer 1500 personer plus orkesterdiket med plats för 70 musiker. Dessutom finns de något mindre scenerna som The Playhouse med plats för 398 platser personer, The Studio med plats 400 platser personer och The Utzon Room med drygt 200 platser. Då och då arrangarerar man även konserter och andra evenemang på torget utanför Operahuset.

Med sina drygt 7 miljoner besökare årligen är Operahuset är en av Australiens mest välbesökta turistattraktioner. Första gången jag personligen såg och rörde vid de legendariska kakelplattorna var år 1989. Jag har sedan dess regelbundet återvänt till Australien och Sydney, vid varje tillfälle besöker jag operahuset, lägger min hand på dess kakelplattor och viskar, hej jag är också från Sverige. Stort grattis till The Sydney Opera House, vi ses snart igen.

Adress: Bennelong Point, Sydney NSW 2000, Australien
Byggstart: 1958
Öppnade: 20 oktober 1973
Kapacitet: 5 738
Höjd: 65 m
Arkitektbyrå: Arup
Arkitekter: Jørn Utzon, Ove Arup
Byggnadsingenjörer: Ian Liddell, Ove Arup, Edmund Happold

http://www.sydneyoperahouse.com
https://www.facebook.com/sydneyoperahouse