IMGP3830
Fleur´s Place – En restaurang värd en omväg och Moeraki Boulders Scenic Reserve
Text & Foto: Margit Garmelius

Kustvägen söder om Oamaru, State Highway 1 mot Dunedin, är en av många fantastiskt natursköna vägsträckor på Sydöns östra kust. Det är den resan, med sin dramatiska skönhet, som sätter dig i rätt sinnesstämning för att vika av till den lilla fiskebyn Moeraki. Moeraki är Maori och betyder ”sömnig himmel” eller ”ett ställe att sova om dagen”. Byn grundlades 1836 då man startade en valfångststation här.

Morekai är väl värt ett besök eftersom det är där du hittar Fleur’s Place. Förutom Fleur´s Place är även Moeraki Boulders väl värt ett besök. Du kör längs en smal och krokig väg in i en vik. Du ser snart en skjulliknande byggnad som vi förstår måste vara restaurangen vi hört talas om redan innan vår resa till Nya Zeeland.

Fleur’s Place restaurang, café och bar ligger i hamnen för Moeraki Bay’s fiskebåtar.
Inte helt oväntat specialiserar sig restaurangen på färsk fisk och skaldjur som fiskebåtarna levererar direkt till köket. Det finns vatten på tre sidor om restaurangen. Fiskebåtarna guppar i hamnen och trots att vi befinner oss långt från tätbebyggt område och det är sen eftermiddag är det rätt många matgäster som hittat hit. Restaurangen ligger i den gamla valfångststationen och är inredd och byggd av insamlat ihop plock, gamla bruksartiklar, och rivningsmaterial från hela Nya Zeeland.
Restaurangen drivs av den oefterhärmliga ägarinnan Fleur Sullivan och hon har fått sitt rykte från Central Otago (som ligger på den södra delen av Sydön) där hon etablerade Olivers Restaurant i staden Clyde. Hon blev tidigt känd för sin stora gästfrihet och sin personlighet. När hon lagar mat är det instinkt, kunskap och känsla som styr hennes matlagning och hon lägger väldigt stor vikt vid att bara använda fräscha, färska råvaror.

IMGP3829

Fleur har också skrivit flera kokböcker som kombinerar recept av henne själv med fotografier av det spektakulära landskapet i kustnära Otago och Moeraki området.
Fleur har också fått flera utmärkelser för sina restauranger och erkännande för hennes bidrag till turismen till Nya Zeeland. När den världskände brittiska TV-kocken och krögaren Rick Stein skulle skriva en researtikel för den engelska tidningen Daily Mail och där välja ett ställe, någonstans i världen, som han ville åka tillbaka till så valde han just Fleur´s Place.

Det säger lite om hur populär och fantastisk denna restaurang är.
När fiskebåtarna kommer in till hamnen sker det direktleverans till Fleur som har en egen fiskekvot. Det innebär, som hon själv uttrycker det, att hon ”- äger ett ton torsk som simmar ute i Stilla Havet”.
Hon är alltså juridiskt tillåten att servera fisken som samma dag levererats till hennes egen tröskel, utan mellanhänder.
När vi kom dit hade vi turen att nästan direkt stöta på Fleur i restaurangen. Hon är där varje dag och har sitt kontor i restaurangen. Fleur är inte en person som skulle smyga undan eller gömma sig utan hon vill gärna träffa sina gäster och pratar gärna och länge med besökare. Gästerna kommer från närområdet och Moeraki men det är också gott om gäster från andra delar av Nya Zeeland liksom andra delar av världen.

När vi besökte Fleur´s Place så hade vi tyvärr ”timat” vårt besök dåligt mitt emellan lunch och middag så vi var inte så hungriga. Vi passade ändå på att pröva några av de mindre rätterna på menyn. Vi beställde in “Aotearoa Scallops with Pernod” som var en fantastiskt god rätt. Pilgrimsmusslor, lök, vitlök, sidfläsk och svamp som, efter stekning, fick koka ihop i Pernod och grädde. Utsökt!
Vi prövade också “Asparagus with Hollandaise Sauce”, färsk sparris med Fleur´s egen Hollandaise sås. Också detta var väldigt fräscht och gott. Fleur´s Place är en mycket trevlig helhetsupplevelse. God, vällagad och spännande mat, personlig och kunnig service och en ägarinna som sätter pricken över i. Fleur är en personlighet utöver det vanliga. Har du vägarna förbi – gå in och testa något på menyn!

IMGP3833

Moeraki Boulders (några kilometer norr om Moeraki)
Längs en strandsträcka på ungefär 50 meter ligger ett antal helt runda stenar, vissa 4 m i diameter, De bildades på havsbotten för omkring 60 miljoner år sedan då kalksalter gradvis ansamlats kring en hård kärna. Man ser dem bäst vid ebb.