Christmas Carols
Jul ”Down Under”
Text & Foto: Karin Lindberg

Det är december. Advent är här och den första ljuslågan brinner i staken. Stjärnan i fönstret lyser och från kastrullen på spisen sprids en härlig glöggdoft. Om 23 dagar är det julafton och termometern visar +28 grader… I år firar vi jul i Darwin.

Regnperioden har börjat och luftfuktigheten är hög. Det är varmt och klibbigt, men nattens åskoväder gör att vi får det svalare idag. Här, i Australiens norra del, är det tropiskt klimat och medeltemperaturen ligger på +32 grader. Året delas in i torrperiod, maj till september, respektive regnperiod, september till maj. Under torrperioden är varje dag solig och varm, runt 30 grader och en luftfuktighet mellan 37 – 50%. Nu under regnperioden kommer det en rejäl skur med ordentlig åska nästan varje dag. Temperaturen ligger omkring 25 – 30 grader, men luftfuktigheten når ibland upp till 70%.
Att fira jul i Australien är annorlunda. Julen ligger mitt i sommaren och tunna kläder och bara ben är vad som gäller. Det blir flipp flopp istället för raggsockor på fötterna och lekar på stranden istället för tjo och tjim inne i vardagsrummet. Trots hettan verkar dock de flesta australiensare föreställa sig julen som vit och kall och dekorationerna följer därefter. Det är slädar och renar på gräsmattorna, ljusslingor på verandorna och på officiella plaster reses en stor gran som gömts under kilovis med kulörta kulor. Julpyntet här är färgglatt, plastigt och kitschigt. I dagarna fick jag höra om en familj i Canberra som dekorerat sitt hus med 502 165 stycken färgade lampor och som därmed slagit världsrekord i antal dekorlampor på ett hus! Det är som sagt allt eller inget.

Australien firar till skillnad från norden, jul den 25 december. Ofta möts familjen upp med vänner har picknick utomhus i en park eller på stranden. Grillade räkor, sallader och kall öl är på menyn tillsammans med mer engelskinspirerad mat som kalkon och stek med ugnsbakade grönsaker. Efterrätten är ofta Christmas pudding, en mjuk kaka med inlagda bär och brandy som serveras med ovispad grädde.
Jultomten kommer med presenter under natten mellan den 24 och 25 december och han stoppar dem i en strumpa vid barnens säng eller under granen. Han är mer popstjärna än en grå smygande vätte och gör ofta häftiga entréer på familjeevenemang, som att komma via helikopter eller på vattenskoter. I december anordnas också olika tomte-evenemang landet runt. Bland annat kan man delta i ”Santa Fun Run” som anordnas av olika välgörenhetsorganisationer som ett sätt att samla in pengar till deras arbete. Alla får en tomtedräkt i registreringspaketet och så ska man ha den på sig när man går/springer ett antal kilometer.

Christmas Carols är ett annat populärt evenemang som hålls i de flesta städer i början av december. Artister och publik sjunger julsånger tillsammans och det är som en stor picknick. Alla sitter på filtar eller campingstolar och håller elektriska ljus i händerna. Det blir väldigt mysigt när mörkret faller. Ett år föll Christmas Carols på den 13 december och jag fick mina vänner att klä upp sig till ett lucia tåg med mig! Man får ju försöka så gott man kan att hålla de svenska traditionerna vid liv.
I de större städerna anordnas julfirande av Svenska Kyrkan dit många svenskar och skandinaver tar sig för att tillsammans umgås, sjunga välbekanta julsånger och äta svensk julmat. Här i Darwin har jag inte hittat någon svensk att fira med, men jag gör så gott jag kan med de svenska julförberedelserna. Jag har ett litet lager av glögg, som jag köpt på IKEA under ett besök i Brisbane och i mataffären kan man köpa pepparkakor.

Ett år försökte jag mig på att göra ett pepparkakshus, men det föll ihop av fuktigheten. Apelsiner med nejlikor gjorde jag också, men de började mögla efter en dag. Granen vi köpt är av plast, så vi minimerar risken för eventuella giftiga kryp bland barren, och jag har insett att plast och papper är det bästa dekormaterialet. Man lär sig och får ta seden dit man kommer. Men det är svårt att hitta julstämningen när det är så varmt. Kanske går det om jag sätter på air-conditioning, sockor, värmer glögg och blundar? Kanske då att julen står för dörren även i Darwin.