DSC09641
Föreningsambassadören i Sydney rapporterar och svarar på läsarfrågor

Text: Anders Liljeqvist. Foto: Lars Wallin

Läsarfråga:
Hej, jag och min fru (båda är 26år) har snöat in oss på att flytta ner till Australien. Har nu suttit ett bra tag och letat efter lite information men inte fått ett bra svar på min fråga, så jag hoppas du kan svara 🙂

Jag är i nuläget lastbilschaufför med CE kort (lastbil + släp). Kan jag jobba som lastbilschaufför nere i Australien med ett Internationellt kort eller måste jag ta ett nytt där nere? Skriks det efter lastbilschaufförer eller är det bara något jag har fått för mig? Vill nämligen jobba nere i Perth i gruvindustrin då jag har läst att man tjänar väldigt bra.
-Anonym.

Anders Svar:
Hej! Körkort i Australien regleras av delstaterna och om du vill jobba i Perth så ska du höra av dig till Department of Transport i Western Australia. Deras lastbilsklasser skiljer sig från de svenska, så jag tror inte att du kan översätta ditt svenska lastbilskort rakt av.

1. Här hittar du klasserna:
http://goo.gl/nJbxqK
2. Och här hittar du info om att köra på utländskt körkort i WA:
http://goo.gl/Dm9Eoj

Jag skulle höra av mig till delstatens vägverk om adresserna ovan inte ger dig svar på dina frågor.

Angående jobb så är min bild att det finns mycket jobb för förare i Western Australia och jag har hört historier om att erfarna förare kan få väldigt höga löner i gruvindustrin. Sök exempelvis på sajter som seek.com.au för att hitta lediga jobb.

Läsarfråga:
Hej Anders, Jag har bott i Australien de senaste 5 åren och har varit på allt från ett working holiday visum, till student visum till partner visum. Jag träffade på dig vid svenska kyrkan när de hade förra årets lucia tåg. I alla fall, jag flyttade hem till Sverige i mars och trodde att det var rätt för mig men nu ska jag flytta tillbaka till Australien och har lyckats få min gamla chef att sponsra mig. Jag ska alltså söka ett 457 visum.

Först undrar jag vad jag som blir sponsrad måste förbereda? Måste man göra en hälsoundersökning? Sen undrar jag också om det stämmer att ett 457 visum är 4 år långt men att man kan efter två år ansöka om medborgarskap?
Med vänlig hälsning, Diana

Anders Svar:
Hej Diana. Så kul att du blivit erbjuden ett 457­visum, och kul att vi träffades vid Svenska Kyrkan i Sydney. Jag har på olika sätt jobbat som frivillig där de senaste 3­4 åren och tycker det är ett toppenställe för den svenska gemenskapen i Sydney. I år kommer jag dock missa Lucia och julmarknaden då jag åker till Sverige för att fira jul med familjen för första gången på 5 år.

Innan jag börjar svara så vill jag tipsa om att det på australiska migrationsverkets sajt immi.gov.au finns ett ypperligt informationshäfte om just 457-visum: se http://goo.gl/NZc3qG.

1: Du kommer att få skicka in en massa papper och troligtvis göra en hälsoundersökning. När ansökan är inne kommer du att få information om vad för papper som ska skickas in i just ditt fall. Vanligt är att din arbetsgivares personalavdelning ordnar detta åt dig, men här är en gissning på vad för dokument du kommer att få behöva skicka in (från när jag själv ansökte om ett 457-visum en gång i tiden):
* Vidimerad kopia av ditt svenska pass.
* Lista över tidigare internationella resor.
* Lista över dina tidigare australiska visum.
* Polisutdrag från Sverige och andra länder där jag levt minst 1 år.
* Resultat från en eventuell hälsokontroll.
* Skills Assessment: ett intyg från en oberoende australisk granskningsorganisation om att dina yrkesfärdigheter är tillräckligt goda.
* Kopia av ditt CV.
* Resultat från ditt engelskatest (IELTS-test).
* Vidimerad kopia av din examen eller andra relevanta certifikat från utbildningar.

2: Ja och nej. Ett 457-visum är giltigt i 4 år, men du kan inte gå från ett tillfälligt visum till medborgarskap. Först måste du på något sätt skaffa ett permanent uppehållstillstånd och därifrån ansöka om citizenship. En ny regel är att det är relativt lätt att fixa permanent residency (PR) när du haft 457 i 2 år. Medborgarskap kan du sedan söka när du bott i landet i 4 år, och minst 12 månader som permanent resident.

Läsarfråga:
Hej! Jag är i Asien nu och skulle vilja åka till Australien för att plocka frukt/grönsaker. Problemet är att jag bara kommer ha cirka 10 000 kr med mig. Måste man skaffa Working visum? Har jag förstått rätt om att man måste ha 30 000 på kontot för att få ett visum?
-Miranda

Anders Svar:
Hej Miranda.
Ja, om du vill jobba i Australien måste du ha ett visum som har ett arbetstillstånd kopplat till sig, och vanligast är att svenska ungdomar fixar ett Working Holiday-visum. Du kan läsa mer om det här:
http://goo.gl/g9qZHV.

Ett av kraven på dig som ansöker om ett sådant visum är att du har tillräckligt med pengar med dig för att klara dig på egen hand i landet, och därför tar ibland gränskontrollen backpackers åt sidan för att kontrollera att de har tillgång till tillräckligt med pengar för sin resa.

Jag tycker att om du bara har 10k på kontot så kommer du ha rätt ont om pengar att klara dig på ifall du inte hittar jobb direkt. Jag skulle personligen avråda från att åka till Australien med så lite pengar, då jag gissar att man som backpacker bränner omkring 20 000 i månaden. Om du under en tid kan låna pengar hemifrån eller kanske använda kreditkort så kan du dock på så sätt möta kravet om att ha tillgång till mer pengar för oförutsedda problem.