DSC02081
Shellie Morris – Northern Territory Australian of the Year 2014
Text & Foto: Lars Wallin

Shellie Morris hyllas för sitt musikaliska arbete. Redan 2005 utsågs hon till årets kvinnliga artist vid NT INDIGENOUS MUSIC AWARDS. I år tilldelades Shellie Morris the National Indigenous Music Awards för årets låt, blev nominerad till ARIA Australian Recording Industry Association följt av Northern Territory Australian of the Year 2014.

Första gången jag träffade Shellie Morris var år 2001 på Browns Mart i Darwin. Minns det än idag hur vi satt i den ljumma kvällen på marken framför den lilla utomhusscenen. Det var en minifestival där aboriginska artister och grupper uppträdde, sist ut var Shellie Morris. Jag blev helt tagen av hennes röst deras minimalistiskt vackra musik. Då och cirka 10 år framåt uppträdde hon tillsammans med sin dåvarande partner och gitarrist Glen Heald. Glen varvade sin gitarr med stränginstrumentet Chapman Stick, något som gav duon ett unikt sound. Deras debutskiva ”Shellie Morris” som gavs ut år 2000 tillhör än idag en av mina favoritskivor. Jag träffade Shellie och Glen och såg dem live vid flera tillfällen de kommande åren när jag besökte Darwin.

När Australiska Nya Zeeländska Vänskapsföreningen arrangerade vår Australienfestival på Tellus i Stockholm år 2006 bjöd vi in Shellie Morris till hennes första resa utomlands. Att Shellie Morris skulle spela ”over seas” var något som uppmärksammades stort i media hemma Darwin. Förutom uppträdanden i Uddevalla och Stockholm besökte Shellie & Glen även TV4 Nyhetsmorgon där de framförde två låtar. Konserterna och tvframträdandet på andra sidan jordklotet kom att positivt påverka att karriären som nu tog extra fart. Året efter släpptes uppföljaren till debutskivan ”Waiting Road”, nu med ett större sound och produktion. År 2009 var Shellie Morris tillbaka i Sverige för ett exklusivt framträdande i Uddevalla. Shellie föddes i Sydney 1965 där hon adopterades bort till Ian och Dorothea Dixon. Redan som ung var hon nyfiken på diverse instrument och hon provade bland annat flöjt och piano innan det stod klart att det främsta instrumentet var rösten. I tonåren tränade hon opera och var även med i olika körer. Trots musiken var det dock något som gnagde i henne, nyfikenheten på sitt ursprung, varifrån kom egentligen hennes biologiska familj?

1997 flyttade Shellie till Darwin för att söka efter sitt ursprung. Hon lyckades spåra sina rötter till sin farfar som tillhörde Wardamanfolket samt sin farmor från Yunyuwafolket vid Gulf of Carpentaria.
Tyvärr hann Shellie aldrig träffa sin biologiska far, han gick bort bara månader innan det att hon kom till Darwin. Men hon fick veta att han vid flera tillfällen rest till Sydney för att leta efter sin dotter. Shellie hyllar ofta sina doptivföräldrar som de mest underbara föräldrar ett barn kunde ha, men det var något som fattades. I ett unikt samarbete med familj och vänner gav Shellie Morris i år ut skivan “Together We Are Strong”, den första någonsin som framförs på språk från the Gulf Country.

Shellie Morris har arbetat som musiklärare i över 80 aboriginska byar, ibland långt ut i the outback, ibland i Darwins förorter. Förutom att uppträda som soloartist är hon också medlem i Black Arm Band, en konstellation av flera aboriginska artister. Förutom konserter på klubbar och festivaler i Europa uppträdde även Shellie Morris på OS-invigningen i Vancouver.

“It has been an amazing year for my career, winning at the Deadlys® and the NIMAs and making the album I did with my aunties and grandmothers nominated for an ARIA, this is just amazing. I was very emotional at the ceremony and it really took a few days to sink in that I had won. I am very proud and humbled by the honour of representing the Northern Territory in the Australian of the Year Awards and am so thankful to everyone for their well wishes and belief in me. Working with local groups and organisations like the Fred Hollows Foundation is so important to me in the work toward closing the gap on health and well-being for the mob.” Shellie Morris