OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Text & Foto: Sarah Markgren

Australien är ett land som alltid har tilltalat mig – den vackra naturen, de inhemska djuren och den avslappnade livsstilen. År 2012 bestämde därför jag och en nära vän för att backpacka i down under. Trots lite reserfarenhet, en hyfsat snäv budget och en känsla av skräckblandad förtjusning inför vad som väntade oss, bokade vi två enkelbiljetter till Australien. Den 19 september landade vi på australisk mark och därmed var mitt livs bästa resa igång.

Åtta destinationer
Under min fem månader långa vistelse i landet besökte vi åtta städer; Sydney, Dubbo, Brisbane, Noosa, Surfers Paradise, Byron Bay, Cairns och Melbourne. Av dessa åtta var Brisbane tillsammans med östkusten och Cairns mina absoluta favoriter.

Brisbane, South Bank
I Brisbane tillbringade vi totalt sex veckor. Eftersom vi backpackade under en längre tid kunde vi inte alltid göra aktiviteter som kostade. Däremot fanns det en hel del aktiviteter som var budgetvänliga. Bland annat hängde vi en hel del vid lagunen på South Bank, vilket är en stor pool som är öppen för allmänheten. På South Bank finns det även utegrillar för allmänheten. Där passade vi på att grilla kängurukött som vi hade köpt på den lokala mataffären. Floden som ligger alldeles intill South Bank och som delar Brisbane i två delar är också väl värd att upptäcka. Vi tog flertalet kvällspromenader utmed denna, men vi åkte också båten City Cat för att komma längre bort från Brisbanes kärna och närmare förorterna.

SAM_0044

Nattlivet
På kvällarna tog vi antingen en fika på Starbucks eller insöp nattlivet. Vi gick mest ut på klubbar i förorten Fortitude Valley eftersom backpackers och lokalbefolkningen höll till där. Krogen är dessutom en väldigt avslappnat och bra ställe att knyta nya kontakter på. Flertalet uteställen i ”The Valley” har också gratis inträde och billig öl.

Buss längs östkusten
Cirka två timmar utanför Brisbane ligger östkusten. Antingen kan man välja att göra dagsutflykter eller så reser man smidigt mellan kuststäderna med bussbolaget Greyhound. Vi bestämde oss för att resa längs östkusten med buss och började i Noosa som ligger snett ovanför Brisbane. Från Noosa går det nämligen en hel del utflykter till populära ställen. Vi gjorde två utflykter, den ena till Steve Irwins zoo (Australian Zoo) och den andra till den 12 mil långa sandön Fraiser Island. På Australian Zoo matade vi bland annat kängurus, såg andra inhemska djur och upplevde en krokodilshow. Fraiser Island upptäckte vi genom en guidad biltur på ön, vilket var en häftig upplevelse. Efter Noosa styrde vi kosan till Surfers Paradise. I Surfers stannade vi enbart ett par dagar men vi hann utforska skyskraporna som låg i anslutning till stranden, lapa sol och känna pulsen på nattlivet. Nästa destination blev Byron Bay som anses vara ett väldigt bra ställe för surfing. Det blev dock ingen surfing för vår del, utan vi såg bland annat den välkända fyren och for på en utflykt till den liberala staden Nimbin med ett gäng andra backpackers.

P1040712

Cairns, aktiviteternas stad
Efter nyår åkte vi till Cairns som ligger beläget i de nordöstliga delarna av landet, i tropikerna. Från Carins går nämligen färjor och båtar ut till barriärrevet, vilket gör staden till ett självklart ställe att besöka. Vidare är Cairns en bra utgångspunkt vid andra typer av aktiviteter, t.ex. skydiving, forsränning, hiking, tree surfing och dylik. För vår del föll valet på barriärrevet och skydiving. Dyket i barriärrevet var en fascinerande upplevelse. Vår dykinstruktör tog ner oss på åtta meters djup och väl på botten fick vi mata ett gäng havssköldpaddor. Precis som i nästan alla turkosa vatten såg vi även färgglada fiskar och en och annan korall. Tyvärr var mycket av korallerna i dåligt skick eftersom vi inte for särskilt långt ut i revet. Ett tips skulle vara att boka ett par dagar segling ute på revet om man vill uppleva delar av det som är mindre förstört.

Skydive
Skydivet bokade vi i Carins och gjorde ett par mil utanför staden. Trots höjdskräck och en kittlande känsla i magen, uträttade vi ett hopp på 4000 meters höjd. Såhär i efterhand är det bland det häftigaste jag har gjort och jag rekommenderar det starkt till alla som besöker Australien. Hoppet var ganska dyrt, men eftersom det är något som man gör ”once in a lifetime” är det definitivt värt det. Vi filmade dessutom hoppet, vilket jag än i dag har glädje av.

A PHOTOS  084

Upplevelser och utmaningar
Totalt blev det fem månader på resande fot. Trots att vi upplevde fantastiska saker, fanns det också en hel del utmaningar med att backpacka. Vi bodde t.ex. på hostel hela resan förutom två veckor över jul och nyår. Till en början var det en utmaning att leva tillsammans med främlingar och i rum som inte alltid var så hemtrevliga. Däremot anpassade man sig rätt fort efter rådande förhållanden. Dessutom var det ett enkelt sätt att lära känna backpackers på. Ryggsäcken var inte heller alltid en fröjd att konka runt på. Ett hett tips till alla blivande backpackers är att därför att INTE ta med för mycket packning. Utan att endast hålla sig till det absolut nödvändigaste och till sådant som man inte är särskilt rädd om.

Minne för livet
I dag, drygt två år efter resan till Australien är det dock bara de underbara minnena som dyker upp när jag tänker på min resa. Som backpacker fick jag uppleva landets kultur och traditioner. Bara en sådan sak att vandra runt i städernas mittpunkt bland alla skyskrapor och all trafik i flip-flops var en upplevelse i sig. En upplevelse som jag sent kommer att glömma.

SAM_0027