blue mountains

The Blue Mountains – Den perfekta dagsutflykten från Sydney
Text & Foto: Lars Wallin

Det är den 26 juli år 2014 och klockan har precis slagit 08.00 på morgonen när vi lämnar centralstationen i Sydney. Det skulle ta mig många år och det hann bli min åttonde resa i Australien innan jag äntligen kom att besöka The Blue Mountains. Hade jag vetat vad som väntade hade jag aldrig låtit det gå så lång tid, men som man brukar säga, bättre sent än aldrig. Den drygt två timmar långa tågresan till Katoomba tar oss via Sydneys förorter till ett landskap som utanför tågfönstret blir alltmer både vackert och dramatiskt. På senare år har jag blivit den förste att varmt rekommendera allt vad det gäller turistbussar och guidade turer. Det är helt enkelt ett väldigt bra sätt att få med sig sevärdheterna kryddat med små anekdoter och historik. Priset för en guidad bussresa till Blue Mountains med start från Sydney ligger runt 100 – 150 dollar. En variant för den som har begränsad budget men ändå vill komma åt guidens kunskap och stötta den lokala turistnäringen kan vara att göra som vi gjorde, vårt pris landade på cirka 40 dollar. Vi tog tåget från centralstationen i Sydney och köpte till en så kallad Hop on Hop off -bussbiljett med Blue Mountains Explorer Bus. När man kommit fram till Katoomba besöker man den lilla turistinformationen belägen i den lilla stationsbyggnaden. Här byter man bussbiljetten mot en karta som sedan gäller som bussbiljett. Hop on Hop off -bussarna avgår alldeles intill stationen. Chaufförerna visade sig inte oväntat fungera både som kunniga och på australiskt vis skämtsamma guider. Vyerna som passerar utanför bussfönstret får oss förstagångsbesökare att mer eller mindre tappa hakan samtidigt som vi febrilt knäpper på våra kameror, paddor och telefoner.

IMG_5076

Chauffören, vars namn jag tyvärr inte lade på minnet, tipsar oss om olika alternativ. Har vi gott om tid och inte är höjdrädda så erbjuder första stoppet en hisnande linbanefärd intill Katoomba Falls caravan park. Vi väljer dock hans andra rekommendation, att kliva av vid stopp nr 15 och platsen Honeymoon Lookout. Vi är i princip ensamma när vi vandrar ner längs den spektakulära stigen som slingrar sig fram vid bergskanten, det är så vackert att vi knappt finner ord. Vi stannar vid utsiktsplats efter utsiktsplats och står tysta för att blicka ut över ett till synes oändligt landskap. Långt därnere vid trädkronornas toppar ser vi vita kakaduor flyga fram över landskapet. Jag kan inte annat göra än att varmt rekommendera denna vandringsled. Det är vackert, dramatiskt och spektakulärt.

IMG_5053

Efter att ha vandrat i en dryg halvtimma kommer vi fram till The Blue Mountains stora höjdpunkt, The Three Sisters. Det är hit turister från hela världen i miljontal vallfärdar varje år. Det är inte så konstigt, kanske är detta en av de vackraste platserna jag besökt i hela världen. Utsikten över de tre systrarna som klippformationen kallas och över Jamison Valley är något alldeles extra.
Om ni vågar och har kraften så missa inte att vandra nedför The Giant Stairway. Dessa grovt uthuggna trappor tar er ner till en liten gångbro och över till den första av de tre systrarna Meehni. Det är inte utan att tankarna går till James ‘Jim’ McKay och hans assistent Walter ‘Wally’ Botting. Båda var rangers i Katoomba och tillika initiativtagare till skapandet av The Giant Stairway. Vilket projekt de inledde och vilka naturupplevelser de måste tagit del av. Det skulle ta nästan 20 år innan The Giant Stairway år 1914 gick från idé till det officiella öppnandet år 1932. Den aboriginska legenden kring de tre systrarna ”Meehni (922 m)”,”Wimlah (918 m)” och ”Gunnedoo (906 m)” som levde i Jamison Valley och Katoomba-folket innehåller som så ofta en historia kring lagar och regler. De tre systrarna hade förälskat sig i tre bröder från Nepean-folket. Stammens lagar förbjöd dock giftermål, något bröderna inte kunde acceptera. De försökte istället tillfångata flickorna varpå ett stamkrig uppstod. Då de tre systrarnas liv stod på spel beslöt sig en medicinman att förvandla flickorna till stenar så de inte kunde skadas. Hans plan var att förvandla dem till människor igen så fort situationen lugnat sig. Tyvärr blev medicinmannen dödad i samband med stridigheterna och då det endast var han som kunde återkalla förvandlingen förblev de tre systrarna stenar, förevigt en påminnelse om kriget mellan de båda folken.

Att Australien är stort vet förmodligen alla som läser den här texten och kanske kommer det därför inte som en överraskning när jag berättar att The Blue Mountains har ungefär samma storlek som Belgien. Inget man vandrar runt på en förmiddag med andra ord. Mitt ressällskap Nathalie, Alexander och Hanna var precis som jag helt begeistrade av det vi hittills fått se och uppleva. Efter påfyllning av kaffe och toalettbesök hoppade vi på bussen igen. Nästa stopp var efter tips från chauffören Leura Cascades. Återigen bjöds vi på makalöst vackra naturupplevelser när vi vandrade längs bergskanten till Gordon Falls. Namnet The Blue Mountains kommer av det skimmer av olja som eukalyptusträden ger ifrån sig och som blandas mot den blå himlen, en dröm och utmaning att fånga för vilken konstnär som helst.

http://www.visitbluemountains.com.au/
http://www.environment.nsw.gov.au/NationalParks/

IMG_5081

IMG_5092