400 gradi

400 Gradi i Melbourne bakar världens bästa Margherita
Världens bästa Margherita kommer inte från Napoli eller Rom i Italien utan Melbourne, Australien!
Text & Foto: Lars Wallin

I en av Melbournes förorter East Brunswick och 99 Lygon Street ligger Restaurangen 400 Gradi som nyligen blivit utsedd till att baka världen bästa Margherita pizza. Ägaren Johnny Di Francesco kunde stolt ta emot priset The Campionato Mondiale della Pizza (Pizza World Championship) i den italienska staden Parma. Di Francesco som har bakat pizzor sedan barnsben vann ”Specialita traditionale garantita” med sin Margherita. Enligt de strikta reglerna måste en Margherita vara under 35 cm i omkrets, den ska vara bakad i en ved-ugn och innehålla ingredienser som exempelvis tomater, buffelmozzarella, basilika, olivolja och salt.
Över 600 pizzabagare från 35 olika länder deltog i världsmästerskapet. Di Francesco som går under smeknamnet Mr Pizza har tidigare även representerat Australien vid Pizza-olympiaden i Las Vegas.
Hemligheten med Di Francescos Margherita var att använda sig av de allra bästa råvarorna såsom importerat mjöl från Italien, buffelmozzarella av högsta kvalité och färsk basilika.

IMG_4086

“I was happy to get into the top five, so to end up number one is a fantastic achievement for me and also for Australia,” Di Francesco.
Många kan luras att tro att Margherita är den enklaste pizzan att baka, men det är en av de svåraste. Då det är så få ingredienser man använder avslöjas man direkt om inte degen är av högsta kvalité, något man annars kan dölja med pizzans fyllning.
Då vi under vår senaste vistelse i Melbourne bodde på Roma Street som är en tvärgata till Lygon Street var ett besök på 400 Gradi givet. Enligt vår värd hade utmärkelsen inneburit ett rejält uppsving för restaurangen och det är ofta fullbokat minst två veckor framåt. Vi gjorde dock ett försök och lyckades i den fullsatta restaurangen få en plats vid utomhusborden. Kanske lite kallt så här mitt i vintern, juli i Australien, men värmelampan och några filtar gjorde att det fungerade helt ok. Fyra Margheritas beställdes in och förväntningarna var högt ställda. Jag ser mig själv som en mycket kräsen pizzaälskare. Det finns bara ett land jag besökt oftare än Australien och det är Italien, jag älskar deras enkla pizzor med de finaste råvarorna. Personalen som var oerhört trevlig hade sitt ursprung i Italien men skämtade som den klassiska Australiensaren de numera är. Pizzan var helt perfekt, god krispig deg, bra tomatsås, krämig buffelmozzarella och färsk basilika. Jag kan inte annat än att ge högsta betyg och varmt rekommendera ett besök på 400 Gradi om ni befinner er i Melbourne och vill smaka på världens godaste Margherita. Har ni en extradag över i Melbourne så varför inte gå en Master Class i pizzabakning på 400 Gradi? Ni får då lära er allt om pizzadeg, snurra deg i luften och hur man får till en klassisk Margherita

http://www.400gradi.com.au/
https://www.facebook.com/400Gradi?fref=ts

IMG_4088

IMG_4089

IMG_4085

IMG_4090