larnach
Larnach Castle – Nya Zeelands enda slott
Text & Foto: Tomas Eisner

Larnach Castle som idag är Nya Zeelands enda slott är beläget ca en mil utanför Dunedin på Nya Zeelands sydö. Det är beläget nästan mitt på den fantastiskt vackra halvö som heter Otago Peninsula och från slottets trädgård har man en bedårande utsikt in mot Dunedin. Det sägs att William Larnach tog med sin son på en ridtur runt Otago Peninsula för att hitta den rätta platsen för att bygga sitt nya hem. Han var som ni förstår en man med stora visioner.

Slottet byggdes mellan 1871 och 1887 som bostad till William Larnach, en framstående företagare och politiker i koloniala Nya Zeeland.

William Larnach var av skotsk börd men född i Australien. Han erbjöds platsen som bank direktör för The Bank of Otago då guldruschen startade på sydön så han tog med familjen och flyttade från Australien till Nya Zeeland.
Larnachs hustru härstammade från en fransk adelsfamilj så för att imponera på sin hustru lät han bygga detta slott. Man kan också tro att det var för att hon inte skulle känna sig så långt hemifrån då mycket måste ha varit annorlunda för henne i dessa dagar. Familjen hade sex barn. Hustrun dog ung så William kom att gifta om sig två gånger.

Slottet hade 43 rum och familjen hade 46 anställda för att kunna driva ett så stort hushåll som detta då var. William lät uppföra en balsal som byggdes som en födelsedagspresent för Larnachs favorit dotter Kate 1887 när hon fyllde 21 år. Hon dog tyvärr sedan i tyfus, endast 26 år gammal. Hon sägs fortfarande hemsöka balsalen. Även Larnachs första hustru, Eliza, sägs också hemsöka slottet.
Bygg material från hela världen användes vid bygget av slottet. Ingenting skulle sparas på så man importerade marmor från Italien, skiffer från Wales och glas från Venedig och Frankrike. En hel del av Nya Zeelands egna olika lokala träslag användes också i slottet, såsom Kauri trä till taket och Remu trä för golven.

IMGP3815

Larnach själv kallade sitt tjusiga hem för ”The Camp”. Han tyckets inte kunna säkerställa sin lycka med ett fint hem så efter en rad personliga och ekonomiska motgångar begick han självmord inne i Nya Zeelands parlamentsbyggnad i oktober 1898.

Efter långa och bittra rättsliga tvister efter Williams död så såldes Larnach Castle 1906. Slottet kom sedan att ha flera olika ägare under åren för att slutligen förfalla ordentligt efter att det stod tomt under en mycket lång tid.
Först 1967 köptes slottet av makarna Barry och Margaret Baker för att sedan under många år ha renoverats mycket tidsenligt och pietetsfullt där dom har återställt slottets forna glans. Idag är Larnach Castle ett mycket populärt utflyktsmål för turister från när och fjärran och många bussturer stannar till vid slottet för att visa detta unika ställe. Det går också alldeles utmärkt att hyra slottet för egna arrangemang, fester eller liknande. Många brudpar använder slottet för både sitt bröllop och för sin fest.
Under 1990-talet sattes det upp en teaterproduktion som handlade om familjetragedin på Larnach Castle och Nya Zeelands TV har använt slottet för flera olika inspelningar då slottet ju är tidstypiskt inrett och man har sparat så mycket av det ursprungliga utseendet som det går att göra. Här anordnas det också baler, maskerader, partyn, jippon och mycket annat, allt för att skapa möjligheter att kunna driva slottet vidare och underhålla denna pärla, som ett unikt objekt på Nya Zeeland