new_south_wales
New South Wales – vinets vagga i Australien
Text & Foto: Clas Hardebäck

Från det att de första immigranterna kom till Australien 1788 kom det mesta att handla om området kring Sydney. De första årens kaos följdes av nya starka personligheter som Lachlan Maquairie som skapade grundläggande infrastruktur och ordning i den nya regionen. Det var dock inte förrän James Busby emigrerade från Skottland till New South Wales (NSW) 1824 och började arbeta som lärare i vinodling, som vinet fick fotfäste. Efter besök i Frankrike och Spanien där han hämtade sticklingar av vinrankor, återvände han 1828 och grundlade därmed Australiens vinindustri. Sedan blev han ju även ”Resident of New Zeeland” och den drivande i landets bildande.

New South Wales är i första hand synonymt med de första och mest klassiska områdena – Lower- och Upper Hunter Valley. Det var här som James Busby planterade de första rankorna på sin egen mark, som han fått som förläning. Det är varma och fuktiga områden som i mångt och mycket har samma klimat som Sydfrankrike. Under lång tid var detta centrum för vinodling i NSW.
Under 1900-talet började man upptäcka områden som var utmärkta för odling av vindruvor för russinproduktion – Riverina eller ”Sunrasia”. Dessa inlandsområden är varma och kan bevattnas från floderna Murray och Darling, även om det med tiden har visat sig problematiskt. Flodvattnets mineraler samlas i jorden och skapar problem med salter.

Här produceras fortfarande majoriteten av volymvinerna i NSW, vilka till stora delar är skälet till att NSW är den näst största vinproducerande staten i Australien. De stora produktionsbolagen odlar enorma volymer i det som kallas Big Rivers Zone. Fram till slutet av 1990-talet finner vi i Hunter Valleys klassiska egendomar som familjen Oatleys Rosemount Estate, den legendariske Len Evans , OBE och hans Rothbury Estate och McWilliams Mount Pleasant.
Som i andra delar av denna innovativa vinkontinent söker man hela tiden nya platser lämpliga för plantering av vinstockar och produktion av högklassiga viner. Mestadels är detta i nya höglänta eller sydliga svala områden, vilket gör att tidigare okända vinområden plötsligt dyker upp, som Orange, Canberra och Tumbarumba. De är svala områden som passar bra för odling av Riesling, Chardonnay , Pinot Noir och Semillon.

backgroundImage.adapt.1663.high

Ett bra exempel är Rosemounts geniförklarade vinmakare Philip Shaw, som lämnade sin gamla firma och startade eget i Orange med sin Koomooloo Vinyard. På denna 47 hektar stora egendom med vingårdar på upp till 900 meter över havet har han hittat den rätta kombinationen av jordmån, klimat och soltimmar. Här skapar han klassiska viner som ofta utmärker sig i internationella vintävlingar som toppexempel på Chardonnay och Pinot Noir.
Det som komplicerar bilden är att flera av de riktigt stora koncernerna som till exempel Foster’s fortsatt att lägga stor vikt vid volymproduktion av vin, men försummat flera av de traditionella egendomarna som producerar mindre kvantiteter med riktigt hög kvalitet, som Rosemount Estate, McWilliams Mount Pleasant, Rothbury Estate.

Vi som älskar australiska viner hoppas och tror att framtiden skall innebära mindre fokus på volymvin och mer fokus på högklassiga viner från de nya spännande vinodlingarna i New South Wales!