anders

Anders svarar på läsarfrågor
Sydney 2015-03-06:

När jag sätter mig ned för att skriva detta har hösten officiellt kommit till Sydney. Som alla vet har fenomenet höst inte något med väder att göra, utan är en kalenderkonstruktion som sträcker sig från mars till och med maj. Den 1 juni är sedan ”the first day of winter”, vilket så klart känns lätt overkligt för oss svenskar på besök.

I australisk massmedia handlar det mycket just nu om relationerna med Indonesien, där två dödsdömda knarksmugglare ur ligan ”The Bali Nina” nu ser ut att vara på väg att avrättas. Den australiska regeringens försök att få indonesierna att benåda de dömda ser ut att vara förgäves, och försöken löper risk att skada relationerna mellan de två grannländerna.

Andra stora nyhetshändelser värda att känna till den senaste tiden var ”The Sydney Siege” i mitten av december, då en ensam terrorist barrikaderade sig med gisslan på ett café vid Martin Place i centrala Sydney. Efter utrymning av delar av centrala city och en 16 timmar lång förhandling slutade händelsen med tre döda och en chockad stad.

I opinionsmätningarna går det allt trögare för regeringen Abbott, och regeringskoalitionen Liberals/Nationals oroar sig för storstryk i delstatsvalen. I slutet av november förlorade man Victoria till Labor, i januari vann Labor makten i Queensland, och i slutet av mars är det val i New South Wales som om det också går Labors väg skulle innebära att landets tre folkrikaste delstater leds av ett annat parti än regeringens.

På sportfronten är det återigen dags för världscup i Cricket som hålls var fjärde år, den här gången i Australien. I skrivande stund slickar Australien såren efter att förlorat mot Nya Zeeland i gruppspelet. Man kan dock trösta sig med en guldmedalj i Asiatiska mästerskapet i fotboll, där Socceroos vann finalen mot Sydkorea.

Sedan förra numret av Down Under har det kommit in en del läsarfrågor. Här är ett urval som kan vara intressanta för er läsare.

Läsarfråga:

Jag har funderat och planerat för en lång flytt i olika steg till Australien och har nu läste de första 6 kapitlen i din bok. Jag tänkte ta med mej min hustru, min ekonomi som är ”förhållandevis” god, lite kläder, mina examina inom maskin / processteknik och söka mej ett jobb inom industrin i Victoriaområdet. Om vi inte beaktar förutsättningarna att få jobb osv, utan riktar in oss enbart på det faktum att vi är, jag 53 år, och hustrun 45 år så tycks det mej som vi , eller åtminstone jag, är för gammal för att Australien ö h t skulle ta emot oss. Stämmer denna uppfattning? Min engelska är god, mina utbildningar , arbetslivserfarenheter och verklighetsuppfattningar är i min omgivnings mått mätt mycket goda.

 

Grundtanken är att jobba i Australien till pension 12-15 år, sedan ta ut min svenska pension och plussa på den med egna sparade pengar och bo kvar i Australien till (nästan) sista dagen.

Eller, helst av allt, skippa hemlandet och bli Australiensare helt och fullt, imorgondag.

Ska jag lägga hela denna plan på hyllan och stänga dörren på grund av våra åldrar ?

-J. 53 år

Anders Svar:

Som jag förstår din fråga så undrar du främst om möjligheten att kringgå kravet på maxålder som ligger inom vissa visum. Som jag tolkar reglerna finns det ingen åldersgräns för 457-visum numera, så i teorin antar jag att du borde kunna “rulla” en serie 457-sponsringar fram till pension och på så sätt bo en längre tid i landet. Problemet blir väl hur du lättast får permanent uppehållstillstånd när du är över 50 så du är friare att göra vad du vill. Jag föreslår att du snackar med en visumkonsult (migration agent) som t.ex. Absolute Immigration Services i Melbourne: (absoluteimmigration.com). Jag har tyvärr inte hört några historier om andra i din situation, så har inte så mycket insikter att dela med mig av.

Läsarfråga:

Hej Anders! Jag har en fråga angående sponsorship visum. Jag är utbildad till fritidsledare i grund och botten. Dom senaste åren har jag jobbat på ett LSS (Lagen om Särskilt Stöd) boende för folk med autism och autistiska drag. Jag jobbar med folk med olika slags funktionsnedsättningar och funktionshinder och stöttar dom i deras vardag med olika saker. Min titel idag är ”Stödassistent”, tidigare ”Habiliteringspersonal”. Eftersöks den här yrkeskompetensen i Australien? Jag har kollat på yrkeslistan och sett att dom söker mycket yrken inom vård och omsorg men har haft svårt att hitta en korrekt översättning på min titel.

Kan du hjälpa mig med detta?

-Adam.

Anders Svar:

Det är inte alltid lätt att översätta svenska jobbtermer till australiska motsvarigheter. Ett sätt att hitta synonymer och branschtermer är att leta efter jobbannonser med termer som är nära det du söker och genom att läsa dessa annonser hitta andra termer som kan vara vanliga i just din bransch.  I ditt fall tycker jag du ska börja söka på jobbsajten seek.com.au efter jobb med titeln “Special Needs Teacher”; en sökning som visar att det finns många lediga jobb för folk med din profil.

Läsarfråga:

Jag ska till Sydney i mars. Har working holiday visa, men när jag skrev ut min biljett stod det att det även behövs APIS, Advanced Passenger Information System, någon information om mig som de ska ha innan jag kommer dit. Hur fungerar det? Är det jag som ska skicka det till dem? Hittar ingen blankett mer än den jag fick av flygbolaget, som är helt på svenska…

-Frida.

Anders Svar:

Australiens Advance Passenger Processing System är det elektroniska system som den australiska gränskontrollen använder för att redan innan du landat ha koll på vem som är på väg till Australien. I korthet så kan du vara lugn. Om myndigheten inte bett dig om informationen tidigare så kommer personalen vid incheckningen på din flygplats i Sverige att be dig om dina passdetaljer, och flygbolagets IT-system tar sedan hand om att skicka informationen vidare efter att planet lyft. Du kan läsa mer om systemet här:

http://www.immi.gov.au/managing-australias-borders/border-security/systems/api.htm http://www.immi.gov.au/managing-australias-borders/border-security/air/airlines/app.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Advance_Passenger_Information_System

Läsarfråga:

Jag har ett par frågor kring arbetsvisum. Jag jobbar som egen konsult inom PR, marknadsföring och sociala medier. Familjen vill åka ner till Sydney för att bo, gå i skola, lära sig engelska och kanske jobba lite under ett år. Jag har släkt i Sydney och skulle kunna jobba på deras företag. Dock verkar just marknadsföring och PR inte vara ett av de yrken som man kan söka in till Australien med i ”List of skills” på sajten när man söker visum.

Fråga 1: Om jag har en sponsor till ett jobb – är jag begränsad till denna lista eller kan det gå ändå?

Vår familj planerar att vara i Sydney i ett år. Vi har inget akut behov av att jobba egentligen. Jag kan jobba på distans mot Sverige. ”Problemet” är ju skolgång för barnen. I praktiken skulle vi kunna vara där på turistvisum, antar jag.

Fråga 2: Att få in barnen i skola (de är 8 och 12 år) utan arbetsvisum går väl in, eller?

-F.

Anders Svar:

Hej.  Angående vilka jobb du kan bli sponsrad för: som jag förstår det kan 457-visum (som är det vanligaste visumet för tillfälliga arbetare) endast länkas till ett jobb från Consolidated Sponsored Occupations List som du kan hitta på den här adressen:

http://www.immi.gov.au/Work/Pages/skilled-occupations-lists/csol.aspx

Den goda nyheten är att det finns ett jobb som heter ”Sales and Marketing Manager”, så kanske är det en av rollerna som kan vara möjlig för dig att bli sponsrad under.

Angående skola så kan barnen enkelt komma in på en skola, men problemet blir hur mycket du får betala i terminsavgift beroende på vilket visum du och din familj har och i vilken delstat ni bosätter er. Kolla med respektive delstats Department of Education för att se vad de eventuella terminsavgifterna för utländska familjer ligger på.