arrowtown
Arrowtown – en guldgrävarstad i Central Otago

Text & Foto: Margot Garmelius och Tomas Eisner

Nya Zeeland är inte vida känt som ett guldgrävarland. Men faktum är att Nya Zeeland hade också sin guldrush ungefär samtidigt som Amerika hade sin.
I mitten av 1800- talet tog sig många till ön down under för att söka rikedom i form av guld.

Besöker du trakterna kring Queenstown kan vi rekommendera ett besök i Arrowtown. Här hittar ni verkligen bevis på Nya Zealands guldålder. En naturskön (som alltid på NZ) bilresa på ca 20 minuter från Queenstown tar dig till denna pittoreska och vackert restaurerade lilla guldgrävarstad. Man har behållit den ursprungliga prägeln av gamla hus i den vackra omgivningen.
Arrowtown är både charmig och udda – en trevlig liten stad inbäddad i grönska omringade av bergstoppar utmed floden Arrow. Staden har ett stort utbud av kaféer, restauranger och butiker som många behållit sin prägel från 1800-talets guldålder.
Flera riktigt bra restauranger i mysiga miljöer men med modern, god och vällagad mat.
Staden grundades 1862 då guldrushen nådde sin höjdpunkt i denna del av Nya Zeeland som idag är mest känt för skidåkning, cykling, bungy jump och goda viner.
Bosättningarna växte snabbt med tidstypiska, pionjärbyggda stugor, butiker, hotell och kyrkor. Många fler än de ca 60 byggnader som fortfarande kan ses idag.
Under guldruschen ökade befolkningen i Arrowtown till över 7 000 innevånare och kom att bli centrum för ett större område som omfattades av de nya bosättningarna Macetown, Skippers och Bullendale som idag endast är spökstäder och endast kan nås via speciella turer med 4WD och guide.
På 1960 talet bodde endast 200 personer i Arrowtown men intresset att göra något av den gamla guldgrävarstaden tog fart och idag bor över 2000 människor där.

Huvudgatan heter Buckingham Street, där rader av vackra gamla byggnader kantar gatan som mynnar i en samling små gruvarbetarstugor.
Vi tyckte det var synd att så många bilar tilläts ”förstöra” den gamla fina miljön.
Utan dessa moderna ting kunde fantasin lätt ta oss tillbaka i tiden.
På Buckingham Street finns också Lakes District Museum. Här kan man ta del av hur livet kunde te sig för en guldgrävare på den tiden. Man kom från olika delar av världen och en stor grupp kineser. Deras bosättningar i form av små stugor och skjul har man låtit renovera och kan besökas längs flodens strand.

IMGP3944

Som på de flesta platser i detta naturälskande land finns utmärkta vandringsleder, cykelleder och vackra promenadvägar som ofta har sin början eller slut här i stan.
Du kan också hitta utmärkta golfbanor i trakten kring Arrowtown.
Sista veckan i april ordnas en festival i Arrowtown. Höstfärgerna lyser som vackrast då och det vill man fira. När sedan vinter kommer i juni kan det blir rätt kallt här nere med snö och låga temperaturer.

Gulddagarna är sedan länge över men det finns fortfarande möjlighet att vaska guld i floden och faktiskt med viss framgång. För några år sedan så hittade man flera större guldklimpar.

Central Otago är också känt för sina goda viner som nämndes i början av artikeln. Området är världens mest sydliga vinproducerande region. Vingårdarna är verkligen spektakulära, omgivna av berg och sjöar och djupa flodraviner. Det svala klimatet i kombination med glaciärjordar, ger vingårdarna här ger en mycket elegant Pinot Noir.
På 80-talet genomfördes en noggrann kartläggning av väder och temperatur och det visade sig att området öster om Arrowtown visade sig ha samma temperatur och väderförhållanden som Bourgogne. Exempel på kända vingårdar är Akarua.
Andra kända vingårdar är Gibbston Valley Vinery som kombinerar vingården med en osttillverkning. Stanna gärna för en god lunch med både provsmakning av vin och ostar.

Befinner du dig i Otago och gillar att cykla, utan att för den skull vara proffs och super vältränad, finns en 152 km lång cykelled ”Otago Central Rail Trail” där du för några dagar kan hyra en cykel och trampa genom landskapet utan jobbiga uppförsbackar.
En trevlig aktivitet om man gillar fysisk aktivitet. Det är en nedlagd järnväg som går mellan Clyde och Middlemarch. Du färdas i lagom takt med bräkande får, råmande kor och kvittrande fåglar som underhållning förutom ett vackert landskap helt olikt de gröna kullar man ser på Nordön. Här ser du sydalperna vid horisonten. Mäktigt!
Du kan läsa mer om denna cykelled på http://www.otagocentralrailtrail.co.nz

Ett besök i Arrowtown kan avslutas med ett historiskt och spektakulärt bungy jump från Kawarau Brigde en mil söder om staden. Här startade A.J Hackett världens första kommersiella bungy jump i november 1988. Många, speciellt ungdomar, kommer fortfarande från hela världen till denna bro för att hoppa från bron där allt startade. Med dagens mått mätt blygsamma 43 meter.

IMGP3946