Kerstin Paulson

Från Göteborg till Sydney

Text och bild: Åsa Duffy

När Kerstin Paulson från Göteborg fick frågan om hon kunde tänka sig att ta ett uppdrag för kontoret i Sydney på tre månader tvekade honom inte en sekund. Några månader i förväg reste hon till det svenska läkemedelsbolagets kontor i Sydney för och träffa de nya kollegorna och få veta mer om sitt jobb på dotterbolaget i Australien.

– Jag hade fått ett uppdrag att som produktspecialist utbilda den Australiensiska marknaden om en av våra främsta produkter och det kändes oerhört spännande att få prova på och bo i Sydney. Jag hade aldrig varit i Australien men hört av så många vänner som varit där hur fantastiskt det var så jag var så nyfiken på landet. Kerstin skulle bo i en av Sydneys förorter men under sitt första besök i Sydney kom hon att bli förälskad i Manly och övertalade företaget att få hyra ett rum där, något hon inte ångrar. I och med att det är en omställning att komma till en plats där man inte känner någon, även om det bara är för en kort tid var Kerstin glad att hon hamnade just på Manly. På kort tid lärde hon förutom kollegorna på jobbet fick hon snart vänner i den lilla staden, både svenska och inhemska. Inom jobbet fick hon också möjligheten att resa till både Melbourne och Brisbane.

– Jag lärde känna ett fantastiskt tjejgäng här på Manly och vi hade så trevligt tillsammans. Eftersom jag älskar vattensporter och vackra stränder var detta rena paradiset. Jag såg till att se mig omkring och hinna med så mycket som möjligt här när jag inte jobbade. Jag tog surflektioner och varje morgon gick jag upp tidigt för att promenera längs stranden i Manly, berättar Kerstin.

Manly som bara ligger drygt 30 minuter med färjan från storstaden Sydney etablerades som badort i slutet av 1800-talet och till skillnad mot Bondi Beach är staden mer pittoresk. När man kommer iland på färjeterminalen är det svårt att tro att det är så nära till storstaden Sydney. Stämningen här är mer avslappnad och gågatan Corso är fylld av pittoreska barer, restauranger och affärer. På Manly finns det gott om stränder att uppleva, närmare bestämt 18 olika stränder inklusive berömda Shelly Beach, Ocean Beach och Little Manly. På helgerna är det marknader med handgjorda smycken, konst och lokala specialiteter. Här finns också ett populärt svenskt café – Fika som säljer svensk mat och kanelbullar och alltid är fullt av svenskar.

– Sydney är en fantastisk storstad och jag trivdes väldigt bra att jobba där. Kontrasten att sedan få bo på Manly var ju optimal, säger Kerstin.
Sydney har en befolkning på drygt fyra och en halv miljon invånare och är den största staden i Oceanien. Dessutom hemland för en rad olika nationaliteter. Sydney har ett flertal gånger utsetts till en av världens bästa städer att bo i vilket medfört en ström av turister och gästarbetare. Helt enkelt en härlig smältdegel av olika kulturer. Kerstin hade företagsbil vilket nästan är en nödvändighet när man bor och jobbar här. Tack vare den kom jag att kunna ta mig till olika platser både i Manly och i Sydney. Kerstin minns hur hon en av de första dagarna blev stoppad av en polis då hon hamnat fel i storstadstrafiken.

– Ja, det var helt galet. Jag är en orädd person och tvekade inte att ge mig ut och köra här men så hamnade jag fel i en korsning och blev stoppad av polis. Han guidade mig av motorvägen, bannade mig men gav mig inga böter, säger hon och skrattar. Då var jag inte så kaxig. En kollega lånade mig sedan en GPs och det hjälpte att ta sig runt i staden. Kerstin berättar också att arbetstempot i Sydney är ganska tufft med långa dagar precis som i Sverige. Hon noterade också att både kvinnor och män är mer formellt uppklädda än i Sverige med kostym, pennkjolar och högklackat vilket är en kontrast mot hur de ser ut på fritiden.

IMG_3390

– Min tid i Sydney och på Manly var precis lika underbar som jag hade hoppats på. Jag älskade atmosfären, alla fantastiska människor och utomhusaktiviteterna. När mitt uppdrag var klart tog jag två veckors semester och reste till Queensland för och utforska Stora Barriärrevet och renskogen. Kerstin hann också med ett kort stopp i Auckland för och besöka sin väninna som bor där sedan ett par år tillbaka.
Det allra bästa med att bo i Sydney var vädret, att jag kunde sticka ner till stranden på morgonen och ta ett bad, surfa eller bara promenera innan det var dags att åka in till jobbet. Det gav mig sådan livskraft och en känsla av positiv energi som jag bar med mig hela dagen, säger Kerstin. Det är alltid full aktivitet på stranden i Manly, människor som simmar, joggar, surfar, spelar volleyboll, paddlar kajak eller seglar. Samma människor man ser på stranden möter man en timma senare i kostym på färjan över till Sydney.

Det är även spännande att bo i en metropol där det hela tiden händer saker men tyvärr räckte inte alltid tiden till för allt jag ville göra och jag hoppas på att kunna ta mig tillbaka hit på semester med min sambo inom en inte allt för avlägsen framtiden. Då hoppas Kerstin också på att få se mer av Australien.