NZ11 161
Den nyzeeländska stereotypen

Text & Foto: Åsa Duffy

Förutom att Nya Zeeland är makalöst vackert är en av höjdpunkterna att träffa invånarna -kiwis som de skämtsamt kallas. Människor är i allmänhet väldigt pratsamma och de tycker om att skämta och prata med främlingar. Ju längre bort från storstaden desto mer pratas det förstås. Är man ute på promenad tittar man på dem man möter och hälsar och kanske byter några ord om vädret. Busschauffören hälsar man på vid påstigningen och man säger adjö och tack så mycket för resan när man stiger av. Inget konstigt med det utan det tillhör vanligt hyfs och som svensk kan jag tycka att det är både befriande och upplyftande. Artiga och vänliga människor möter man i princip överallt och det känns både okomplicerat och informellt. Om någon av misstag stöter till dig i exempelvis mataffären får man genast ett ursäktande som man svarar på. Nyazeeländarna är också väldigt stolta över sitt land och frågar gärna vad du tycker om landet och varifrån du kommer.

Många nyzeeländare har själva familj utomlands och har också rest och bott utomlands, så de vet vad du pratar om. ”Nybyggarandan” sitter fortfarande i här på Nya Zeeland och människor är väldigt hjälpsamma. Det är inte ovanligt att man får en generös inbjudan till middag eller övernattning. Nu ska man förstås inte vara naiv och tro att det inte finns dårar även här, så lite urskiljning är ju bra att ha. Trots att Nya Zeeland är ett så avlägset land betyder det inte att folk inte har en aning om vad som försiggår i världen. Snarare tvärtom då de flesta är både välutbildade och tycker om att diskutera globala frågor. Kanske är det just avståndet som ofta bidrar till att de kan se hela bilden. Här på Nya Zeeland finns en inställning och attityd som kallas ”can-do attitude”. Den kan översättas ungefär med ”allting kan göras” och inget är omöjligt. Den kommer sig av att pionjärerna, de första brittiska nybyggarna levde ute på landsbygden utan några större tillgångar och därför fick lita på sin egen uppfinningsrikedom. Det finns ingenting som inte kan göras utan man ger det ett försök med de resurser man har.

Vem utom en kiwi skulle komma på att få människor att betala för att slänga sig ut från höga höjder med ett gummiband om foten? Den här attityden gör också att man inte gillar att ha för mycket regler kring hur allting ska göras. Att starta eget företag här på Nya Zeeland är inte det minsta krångligt och nu tack vare internet kan du registrera och starta upp ditt bolag på mindre än två timmar. Ingen onödig byråkrati här inte. Människor ägnar mycket tid åt olika utomhusaktiviteter som fiske, löpning, rugby, jakt, segling, mountainbike, vandring och surfing. Barn uppmuntras tidigt till att utöva olika aktiviteter och det milda klimatet gör förstås att de flesta aktiviteter kan utövas året runt, sommar som vinter. Att bidra till samhället i form av att arbeta som volontär är också vanligt.

Det finns många frivilligorganisationer och det tycks vara så att människor känner ett visst ansvar för sitt land och sitt folk och därför är det självklart att man vill bidra. Nyzeeländarna tycker mycket om att resa utomlands och det är inte ovanligt att många reser till Asien eller Europa en tid för sin ”Big OE” (utlandserfarenhet). Sedan återvänder man till sitt älskade land, bildar familj, tillbringar sommaren på stranden med grillen och kylväskan. Nya Zeeland befolkades av de vita någon gång på 1800-talets mitt och så gott som alla vet var de har sitt ursprung. De kan berätta sin historia om hur deras farfars far kom med ångbåt från Skottland, Irland eller England – och möter du någon av dem som kom hit långt före dem får man höra spännande berättelser såsom vilken krigarstam de tillhör och om hur deras förfäder kom med kanot från någon ö i Stilla havet. Det lilla landet långt bort i världens ände vet hur man ska hävda sin plats i världen. Inte minst genom nationalsporten rugby. De var det första landet i västvärlden att ge kvinnor rösträtt år 1839 och ålderspension infördes 1893.

Djurskyddslagstiftningen var långt före sin tid jämfört med många andra länder och många uppfinningar kommer härifrån som engångssprutan, dartpistolen som är det icke-dödliga vapen som används för att ta prover från djur eller transportera dem. Den vetenskapsman som var först i världen att dela atomen kommer härifrån och han fick också nobelpriset. Träningsformen jogging kommer härifrån då en träningscoach introducerade denna revolutionerande träningsform i slutet av femtiotalet. Listan kan göras lång på innovationer som elstängslet, jetboat, domarens visselpipa och den klassiska hårnålen.
Nyzeeländare är också förändringsbenägna och här byter människor ofta karriär under sin livstid. Inställningen är lite den att varför hålla på med något år ut och år in om det finns något roligare man kan göra och pengar är ju inte allt. Nya Zeeland har en befolkning på drygt 4 miljoner och de delar på ett land så stort som Storbritannien men överraskande nog har 86 procent valt att bo i storstäderna och det innebär häpnadsväckande att hela 97 procent av landarealen står tom på människor.

De flesta människor bor i hus, eget eller delat och enligt beräkningar finns här drygt 1,5 miljoner hus. De flesta hem består av tre rum och kök med en bit trädgård till och trädgård och att odla är något som många värdesätter stort. Nya Zeeland har flest husdjursägare i världen som och ligger långt före både USA, Storbritannien och Australien. En undersökning för ett par år sedan visade att 52 procent av alla hushåll har minst en katt och att 30 procent har hund. I Sverige ligger siffran på 25 procent så det är alltså dubbelt så mycket fler husdjur här.

För att summera den generella kiwin i ett par avslutande meningar så är de vänliga, utåtriktade människor med en attityd att allting ordnar sig. Man är stolt över sitt land och tillbringar mycket tid utomhus och gillar fartfyllda aktiviteter på både land och hav. Här tar man inte upp sin kalender för att boka in middagar utan man ses otvunget och spontant. Kiwin är stolt över sitt vackra land och sitt ursprung och man har en öppen attityd i möten med människor från andra kulturer.