DSC09455

South Australia – modernt och klassiskt i norr och söder!
Text: Clas Hardebäck Foto: Lars Wallin

I norra delen av South Australia hittar vi ett nordligt område som borde varit varmare, men som på grund av sin höjd över havet, är svalt – Clare Valley. Det är ingen slump att detta är ett fäste för Australiens bästa Riesling, som t ex Grosset Polish Hill. Här hittar vi, konstigt nog, både fantastisk Riesling, spännande Sémillon och kraftfull, men elegant – Shiraz.
En av de stora profilerna i Clare Valley är Tim Adams. Han var tidigare vinmakare på de stora firmorna, men sedan han startade eget hat hans namn uppmärksammats mer och mer. På sista tiden har han även köpt upp den legendariska firman Leasingham med deras klassiska Classic Clare Cabernet Sauvignon och Shiraz.

Hans Riesling och Sémillon är välkänd , liksom hans The Fergus, som görs på Tempranillo (!), Grenache och Malbec, men juvelen i hans krona är förmodligen The Aberfeldy. Det är en ren Shiraz från en vingård som planterades av familjen Birks (kultvinet Wendoree) 1904. Från dessa gamla vinstockar gör man en Shiraz som är ett under av elegans, komplexitet och stil. Får ni chansen – prova!

I södra delen av South Australia hittar vi de svalare områdena Limestone Coast, Coonawarra, Wrattonbully, Mount Benson och Pathaway. Jämfört med de klassiska områdena i norr, så är detta lite nyare områden som uppmärksammats för sin förmåga att producera moderna friska viner enligt dagens mode. Pathaway visade framfötterna på 90-talet med fantastisk Chardonnay, och Coonawarra har länge varit ett klassiskt Cabernet Sauvignon-fäste.
Detta beror ju på den speciella jordmånen – Terra Rossa – som inte finns någon annanstans tillsammans med ett tempererat inlandsklimat. Coonawarra ligger 40 mil söder om Adelaide och 42 mil väster om Melbourne. Man får 650 mm regn per år vilket är ganska exakt som i Champagne.

Den speciella röda järnhaltiga jorden över ett tjockt lager av kalksten ger ett unikt uttryck i vinerna med intensiv kryddighet och fin syra. I Coonawarra finner vi klassiska producenter som Wynn’s och deras Coonawarra Cabernet Sauvignon ”Black Label” som för ett vin i 160-kronorsklassen, kanske är det bästa lagringsvin man kan finna i rimliga prisnivåer. Jag minns ännu de sista flaskorna av årgång 1982 jag drack för några år sedan – makalösa!! Köp och lagra!

En annan fin producent i Coonawarra är Kym Tolley på Penley Estate. Han är en ung man med fantastisk ambition, och en familjebakgrund – moder född Penfold och fader Tolley, som är imponerande. Hans Phoenix Cabernet Sauvignon är mycket bra likom de övriga vinerna.

Coonawarra är dock inte bara Cabernet Sauvignon – även Shiraz blir bra här. Stilen är intensivt smakrik med ganska strama syror och liten mineralisk ton. Mer sofistikerad än Barossa, men inte lika kraftfull. Ett bra exempel på finns Shirazviner från Coonawarra är Zema Estate

Mount Benson är ett vindistrikt som hör till Limestone Coast, men som är lite unikt med sitt kustnära klimat. Svala vintrar och vårar, tempererade somrar, där den kalla oceanen dämpar hettan på dagarna, gör att det är ett utmärkt svalt vinområde. Många större producenter hämtar härifrån frukt för att fräscha upp sina blandningar längre norrut. Här har också europeiska vinfirmor skaffat sig vingårdar som t ex den berömda Chapoutier & Fils i Tain l’Hermitage.

Kangaroo Island är ju faktiskt ursprungsplatsen för koloniseringen av South Australia och var först bosättningsplats för säl- och valfångare, men blev en del av SA 1836. Det är numera en av de stora turistmagneterna i Australien och mycket känd för sin naturturism, med massor av turister som kommer för att se bland annat sjölejon och pingviner.

Wrattonbully är också ett område som formellt hör till Limestone Coast, men som genom sitt svala klimat och terra rossa-jord är mycket attraktivt för stramare sval-klimat-viner för många av de största aktörerna i South Australia. Här finner vi aktörer som Yalumba från Barossa och Pepper Tree Wines från NSW, som är på jakt efter friska druvor från svalt klimat. Detta är ett område som man inte hör så mycket om, men som är viktigt för stilen på Australiska viner på marknaden