2015-06-11 17.38.16 (1)

På besök i Uluru – Kata Tjuta National Park

Text & Foto: Annica Reid

När vi klev av planet i Ayers Rock och såg oss omkring tänkte vi först… Tog vi fel plan från Sydney? Det kändes som vi landat i ett helt annat land och inte i en annan delstat/territorium i Australien. Men vi har givetvis kommit helt rätt. Vi är i ‘Northern Territory’ och Anangu land som man säger här. Det vill säga Ayers Rock.
Vi har landat i Australiens red centre. Flygresan från Sydney tog cirka tre timmar och av dessa kunde vi skönja den röda jorden i cirka två. Det är ett makalöst stort område.

Den här delen av landet, detta territorium, är så himla annorlunda mot vad jag sett tidigare. VI ÄR UTE I BUSHEN! … IN THE WILDERNESS!! Detta är no man’s land, detta är vildmarken med stort V. Det är nästan på en och samma gång lite skrämmande, fulländat, magiskt, mystiskt, vackert, öde, en naturupplevelse av stora mått … och…och….och … Det är så otroligt mycket mer!
Vi har hemifrån bokat boendet och checkar in på ‘Desert Garden Hotel’. Ja ni hör ju, det är lite som Ayers Rock faktiskt. För trots ökenlandskap, den röda sanden så växer det. Och blommar!

Hotellet ligger i en större resort. Alla som kommer hit är hänvisade till olika områden. Vi skjutsas från flygplatsen till respektive boende. Hyr du egen bil vilket många turister gör, så finns det tydliga skyltar var du får stanna, parkera och campa etc. Där vi bor finns olika boendealternativ, till exempel camping, hotellrum. Allt har sin plats och för/med ALLT som görs här tar man hänsyn till naturen, djuren, växterna och människorna som bor och lever här.
Vi går till kärnan av komplexet. Där finns postkontor, några souvenirbutiker, caféer, restaurang, turistbyrå med resebyråer och en supermarket med imponerande stort utbud.

Dagen därpå ringer klockan 05.00! Vadå? Har vi inte semester? Jo så är det ju, men turen avgår 06.00. Vi är totalt 11 personer som åker iväg, i totalt mörker och cirka +3 grader. Vi åker till ‘Kata Tjuta och Uluru National Park’, och till en plats varifrån vi ska beskåda soluppgången. Det är kallt. Riktigt kallt.
Här får vi se solen stiga och lysa upp Kata Tjuta i synnerhet men Uluru får ett vackert sken över sig också. Dessa bergformationer som skapades för många miljoner år sedan och har formats till vad de är idag. Kata Tjuta med Mount Olga som är högsta berget med 546 meter. Uluru som jag inledningsvis trodde var den största bergsformationen får nöja sig med ‘bara’ 348 meter. Vi äter frukost i bushen efter det att vi kommit till Kata Tjuta och kaffet smakar fantastiskt gott idag.

2015-06-11 08.07.02

Vandringen går bra men det blåser ’halv storm’ i bergsklyftan där vi går. Två personer vänder, men vi andra kämpar på. Det är svårt att förklara känslan. Det känns overkligt att jag är här, bland berg som är mer och högre/större än vad ordet gigantiska rymmer. Det känns otroligt MÄKTIGT !!
Senare samma dag, efter lunch och en stunds vila på hotellrummet, är det dags för nästa tur; Uluru sunset tour.
Samma nationalpark, men ändå långt från där jag var tidigare. Det är nu vi ser ‘stenen’ på riktigt. Det som är anledningen till att vi reste hit.

Och nu går vi runt och åker med privat guide (blev bara så, hade tur!). Och det känns än en gång overkligt.
Guiden är kunnig, trevlig och mycket tillmötesgående. Tar oss runt på olika platser, vi stannar till vid vattendrag och får höra berättelser om aboriginska kulturen, om aboriginerna, deras heliga marker och växter . Otroligt intressant!
Denna dag avslutas med att vi parkerar minibussen på en parkeringsplats, det dukas upp en del australien nibbles (snacks) och australiensisk champagne. Där står vi och ser på Uluru när berget skiftar färg allteftersom solen går ner.
Jag säger nu som jag sade till Grant… det är så fint att jag vill gråta.
Nästa morgon ringde klockan än tidigare. Vi blev upphämtade kl.05.00 (!) för ännu en dag in the outback of Australia.

2015-06-11 16.32.29

2015-06-11 17.57.41