img_5798
Hur du lägger upp din resrutt i Australien

Text & Foto: Linnea Nilsson-Waara

Med sina 7,7 miljoner kvadratkilometer och en befolkning på drygt 23,5 miljoner (källa: NE 2014) kan man konstatera att Australien är ett glest befolkat land. Sett till ytan hamnar landet på en sjätteplats och räknas som en egen kontinent, ett land och världens största ö! För att få en jämförelse på hur stort Australien faktiskt är finner vi i följande ordning Ryssland, Kanada och Kina som största länder sett till yta. Sverige går att hitta på plats 57 med sina dryga 450 000 kvadratkilometer. Men det är inte alltid ”störst-går-först”. Australien och andra länder må vara stora, men frågan är vad som finns att se och uppleva i dessa länder. Här har Australien massor att erbjuda.

Öst till väst och nord till syd.
Great Ocean Road i sydöst, Sydney i öst, Darwin i norr och Perth i väst samt Uluru (också kallad “The Rock”) i centrala Australien. Man kan hitta små guldkorn i alla hörn, vilket gör det ännu svårare att planera sin rutt. Avstånden i landet är redan nämnt. Från Sydney till Perth tar det cirka fem timmar med flyg. Är man ute i relativt god tid och är flexibel vad gäller avresedatum är flygbiljetterna inte är alltför dyra. Detta gäller OM man reser med lätt packning. Så fort man har bagage att checka in blir flygresan dyrare. Vissa flygbolag, som till exempel Tiger Airways, tillåter endast 15 som check-in bagage, som man dessutom redan har betalat extra för. Mitt tips är att packa lätt och bara ta med sig det absolut viktigaste.

Våga vara öppen och våga fråga!
Flera månader innan mitt stora äventyr skulle börja hade jag sökt information om landet, både vad jag skulle se och uppleva, men även hur jag skulle leva i landet. Till min hjälp rådfrågade jag vänner och bekanta som redan hade besökt Australien, läste i böcker, tidningar och på internet. Det är fascinerande hur mycket information om resor som man kan få tag på via sociala medier. Jag gjorde en statusuppdatering på min sida där frågan löd typ så här; “från i höst och åtta månader framåt kommer jag att resa runt i Australien – bring me your best suggestions”. Och vips fick jag massor av förslag från vänner som jag inte ens visste hade varit dit. Det ska dock tilläggas att förberedelser med informationssökning varierar från person till person. En del vill bli överraskade av landet och vad som finns att göra där, medan andra vill ha bättre koll på vad som komma skall. Jag tror att åtminstone en baskunskap om landet är bra för att få ut så mycket som möjligt av sin resa.

De frågor jag hade före min avresa och som jag inte riktigt lyckades hitta svar på var:
• Hur lång tid det kommer det ta att färdas mellan olika platser?
• Hur mycket tid vill jag spendera på de olika ställena och hur kommer vädret att vara när jag väl är framme?

Dessa frågor är bra att ha i åtanke eftersom väder och klimat varierar extremt beroende på när på året man har tänkt att besöka destinationerna. Queensland med framför allt Cairns-området har till exempel “wet-season” december till mars, vilket betyder extrem fuktighet och “stingers” i havet som gör att man avråds från att bada (om man inte har en stinger-suit på sig, men det finns inga garantier för att inte bli stucken). Under del av denna period råder även cyklonsäsong. Just denna tid på året skulle jag hellre satsa på att vara i södra Australien som Sydney och Melbourne.

Man kan läsa sig till hur mycket reseinformation som helst, men mitt bästa tips är att våga fråga lokalinvånarna och backpackers om deras guldkorn. Det kan vara allt från hostelpersonal, baristan i fiket, en backpacker på samma hostel eller en medresenär på bussen.

Njutning och upplevelse
Alla är vi olika och vissa föredrar att ha hela resan färdigplanerad, medan andra vill ta dagen lite som den kommer. Som jag tidigare har nämnt avgör tidsaspekten, budgeten och väder var och hur man ska resa. Jag råder dig att ta en titt på den australiensiska kartan och staka ut vilka platser som tilltalar dig mest och vad som blir praktiskt smidigast att få in i din rutt. Vilka resmål ligger i anslutning eller på vägen till dina high-lightade platser? Dina val av destinationer kommer med stor sannolikhet att ändras, men då har du i alla fall någon riktning att börja med.

Många researrangörer erbjuder paketresor där det ingår både transport och aktiviteter, såsom surfkurs i Byronbay, Fraser Island, se sköldpaddor kläckas i Bundaberg, seglingstur till Whitsundays, stora barriärrevet i Cairns. Dessa paket erbjuder viss flexibilitet med systemet med hop-on hop-off busses, vilket gör att man själv kan bestämma hur länge man vill stanna på respektive plats.

Restid kontra kvalitetstid
I planeringen bör man även ha i åtanke att resan inte enbart ska bestå av transporttid. Syftet med resan är i första hand njutning och upplevelsen av resmålen, inte för att spendera flertalet timmar på bussen.

Sammanfattningsvis trivs australiensarna i sitt hemland. De flesta aussies jag har träffat på berättar att de på sin semester helst reser till Queensland, längs östkusten från Byron Bay och norrut, och inte alltför ofta åker ”overseas”. De förfogar över ett sådant vackert land så jag förstår varför de väljer att vara på hemmaplan.

För mer inspiration vänligen besök;
http://www.waaraworldwide.com
Facebook: Waara World Wide
Instagram: @waaraworldwide