img_2742
Resa själv, med sällskap eller både och?

Text & Foto: Linnea Nilsson-Waara

Den frågan har du nog ställt dig vid flera tillfällen. Du är sugen på att åka till landet som alla pratar så varmt om, det vill säga Australien! Men frågan är om du vågar åka iväg själv eller om du måste vänta tills du lyckas hitta den där rätta resekompisen på hemmaplan som är beredd att resa med dig under x antal månader.

Rätt tid i livet
Samma fråga ställde jag mig själv innan jag påbörjade mitt livs äventyr. Jag hade under flera års tid funderat på att åka iväg, men det skulle ske efter att jag hade avslutat min fotbollskarriär. Sagt och gjort så kom den dagen då jag inte kunde fortsätta med fotbollen och tankarna på Australien och Nya Zeeland började på allvar att ta fart. Men…vem skulle åka med mig? För det första är det inte så lätt att hitta en person som kan pausa sitt liv i Sverige och åka bort så lång tid och för det andra så måste kemin mellan dig och din resepartner stämma bra överens, eftersom ni kommer att vara så tätt inpå varandra under stor del av resan. En tredje aspekt att ha i åtanke är om ni båda är bekväma att göra aktiviteter och utflykter på egen hand eller är den ena mer beroende av den andra? Detta kan i sådana fall leda till konflikt och bli ett problem som begränsar dina resplaner. Här är det viktigt att ni har gjort en överenskommelse före avresa om sådant som sannolikt kommer att inträffa under resans gång.

img_9507

Vad ”alla” säger om att resa själv
Jag researchade på olika internetsajter om hur det är att resa på egen hand kontra att resa i sällskap. Majoriteten säger att det är det bästa de har gjort i hela sitt liv och berättar om hur stolta de är över att ha genomfört resan på egen hand. Andra menar att det är fördelar med att vara i sällskap på grund av ekonomiska skäl. Nåväl. Detta var ett litet utkast från min research innan jag bestämde mig för att åka iväg på egen hand.

Nu när jag har varit på resande fot i cirka två månader kan jag lugnt konstatera att det är ett av de bästa beslut jag någonsin har tagit. Jag har mött så många människor från så många olika kulturer. Både lokalinvånare, människor från Nederländerna, Tyskland, Costa Rica, Kina, Korea, USA och England. Listan kan göras ännu längre. Majoriteten av de jag möter är också sin egen boss vad gäller resandet. Något jag har upptäckt är att backpackers är väldigt ”open minded” och äventyrliga. Det gör det väldigt lätt att komma i kontakt med varandra. Även australiensarna är extremt positiva och öppna, vilket gör det enkelt och trevligt att resa i landet.

img_8905

Vänner för livet
Oavsett om du väljer att åka själv eller i sällskap så kommer du att ha massor med sällskap när du kommer till Down Under. Du kanske reser själv, men du är aldrig ensam. Det kan jag skriva under på! På min resa har jag träffat människor i alla åldrar, och då menar jag från 18 år och upp till 67! Den äldre kvinnan träffade jag på Nya Zeeland och hon hade alltid haft en dröm om att åka iväg och hajka i landet. Hon var en riktig inspirationskälla och visar att ålder inte utgör ett hinder för att våga åka iväg. Allt handlar om vad hjärtat vill och sedan tror jag att de praktiska bitarna kan lösa sig så länge man jobbar för det. Man har ett liv och det ska man leva fullt ut!

Jag vill säga att jag har skaffat mig vänner för livet här nere. Och det bästa av allt är att jag har kvar många månader innan jag åker tillbaka till Sverige. Min resa är en kombinationsresa, vilket innebär att jag har rest på egen hand i 2,5 månader och i mitten på december ansluter min tvillingsyster till resandet. Jag kommer också att rekommendera henne att göra sig en egen rutt under tiden hon är här, men första tiden kommer vi att resa tillsammans. Detta känns som den perfekta kombinationen för mig.

Jag hoppas att denna artikel kan hjälpa dig som funderar på om du ska våga åka iväg själv. Mitt budskap till dig är: Våga ta steget!

gopr1941

För mer inspiration vänligen kika in på följande sidor:
http://www.waaraworldwide.com
Facebook: Waara World Wide
Instagram: @waaraworldwide