sydney-royal-botanic-garden
Tre generationer på resande fot

Text och foto: Emilia Eriksson

Det var sommaren år 2012 som vi, en grupp på sju personer innehållandes tre generationer i åldrarna 11-69 år gav oss iväg på en resa till andra sidan Jorden. Vi hade en hel del stopp inplanerade på resan men vårt främsta fokus var så klart Oceanien. För några i gruppen var det första gången, men majoriteten av oss var nostalgiska återvändare.

Konstrasternas stad
Efter en veckas stopp i livliga Tokyo landade vi i Sydney. För att underlätta miljöombytet började vi med ett besök i The Royal Botanic Garden. Där strövade vi omkring bland Australiens färgglada och annorlunda växter som utgjorde en häftig kontrast mot de omkringliggande skyskraporna. När vi promenerat igenom trädgården kom vi passande nog ut vid Circular Quay och det majestätiska operahuset tornade upp sig likt en gigantisk vit snäcka. Vid vattnet där färjorna lämnar hamnen tog vi en paus för lunch med obligatorisk fish and chips. När det mörknat återvände vi till vårt hotell som låg i de lite mer ruffigare delarna kring Kings Cross.
Tidigt nästa morgon tog vi lokaltåget ut mot Blue Mountains. Efter en promenad från Kings Cross där vi var omgivna av strippklubbar och sorgsna uteliggare var det skönt med lite miljöombyte och vi njöt lite extra av tågfärden. När vi svischat förbi små pittoreska stationshus, torra stäppmarker och små hoppande wallabies var vi till slut framme vid den gigantiska nationalparken Blue Mountains. Trots att vädret var lite regnigt och dimman låg tät över trädtopparna var det en mäktig upplevelse att se flockar med vita kakaduor flyga över höjderna. Men här ändrar sig väderförhållandena snabbt och på några minuter klarnade det och vi kunde se de tre stenformationerna mer kända under namnet The Three Sisters.

Ett kärt återbesök
Efter några dagar i Sydney åkte vi nu söderut mot Melbourne där vi planerat att besöka en släkting som flyttat hit och gift sig med en australiensare. På kvällen då vi anlänt till Melbourne gjorde sig Australiens vinter påmind. Det var minusgrader och iskallt om fingertopparna och vi längtade alla efter långkalsongerna som låg nedpackade i ryggsäckarna. Men vi blev väl mottagna av våra bekanta och bjöds på värmande mat. Som svensk är det dock lite ovant att bo i hus utan element och för oss blev det tydligt vad som prioriteras i ett australiensiskt hem: ett uterum att vistas i den varmare delen av året men framförallt en REJÄL grill!
Följande morgon tog våra bekanta med oss på en biltur ut till kusten där de branta gräsbevuxna klipporna störtade ner i ett skummande hav. Omgivningarna var fantastiska och vi kunde till och med se pingviner nere bland vågorna.

blue-mountains-kakaduor

Māoriland
Ännu en släkting med familj välkomnade oss när vi landade i Auckland på Nya Zeeland. Vi spenderade den mesta tiden hos dem men besökte också staden Rotorua där en stor del av invånarna är māorier. Vi valde därför att besöka kulturcentret Te Puia som inrymmer Māori Arts and Crafts Institute. Där fick vi en inblick i det arbete som krävs för att skapa de för māorierna typiska smycken av jade och de traditionella detaljrika träsniderierna. På området, som ligger på vulkanisk mark, fanns också gott om gejsrar och hål med lera som var så heta att det bubblade. Vi fick också se en glimt av den blyga men ikoniska kiwifågeln.
Efter en lång dag ute i det regniga och ständigt svaveldoftande Rotorua var det skönt med ett bad i en av de heta källorna som finns i staden. Det finns inte mycket som slår ett bad under stjärnorna med utsikt över Lake Rotorua! Kvällen avslutades med lite fika på hotellet, som passande nog bestod av nyzeeländsk choklad med smak av kiwi.
Resan började lida mot sitt slut och vi satte nu kurs mot vårt sista stopp som var Fijiöarna för att avsluta med snorkling, värme och vila på den isolerade ön Vanuabalavu.

Många trevliga bilder och fotografier fick vi med oss hem från vår långa resa. Men inga bilder kan någonsin återskapa smaken av ett Arnott´s chokladkex efter en lång dags vandring i Blue Mountains eller den härliga värmen i en av Rotoruas varma källor. Så därför har vi nu gjort slag i saken – I december återvänder vi till landet Down Under för att fira jul i den australiensiska öknen och nyår på den soliga östkusten. Vilka smaker och minnen vi tar med oss hem från den resan återstår att se.

vulkanisk-mark-i-te-puia

yngst-och-aldst-framfor-operahuset