Adelaide – Huvudstad i Sydaustralien
Text & Foto: Erwin Apitzsch

Efter 15 841 kilometer och 18 timmar och 31 minuter i luften från Köpenhamn, landade vi i Adelaide, efter ett kort flygplansbyte i Dubai, på kvällen den 19 december förra året. Resan med Emirates moderna flygplan Airbus A380 fungerade perfekt. Vi tog en taxi till det förbokade Esplanade Hotel i Brighton, en förstad till Adelaide, och halv elva var vi äntligen framme. Hotellet, som ligger alldeles vid stranden, är ganska omodernt men helt funktionellt och billigare än vad vandrarhemmet hade kostat. Det kan absolut rekommenderas för dem som inte har anspråk på alltför stor bekvämlighet. Vårt trebäddsrum var utrustet med kaffemaskin, nescafé och kylskåp, vilket vi uppskattade. Efter den långa resan var det skönt att avsluta dagen med en löptur längs stranden i behaglig temperatur och mörker.

Den första dagen i Adelaide tog vi bussen till centrum (40 minuter), besökte turistbyrån och fick tips om en gratis bussrundtur ”Hop-on-Hop-off”. Den hoppade vi på och steg av vid Botanic Garden, som täcker en yta på 20 hektar. I Botanic Garden finns konstgjorda sjöar och i Bicentennial Conservatory har en tropisk regnskogsmiljö återskapats. Där gick vi runt i strålande väder och tittade på träd, blommor och annan växtlighet. Det var skönt att bara strosa omkring och njuta av solen igen efter hösten i Sverige. Stadskärnan i Adelaide är planerad enligt ett rutmönster och omges av breda boulevarder och fina parker, vilket gör det lätt att utforska staden till fots. . Vi flanerade i centrum, bland annat på den livliga gatan Rundle Mall och imponerades av varuutbudet på Central Market. Den centrala delen är ganska koncentrerad med flera höga skyskrapor och Victoria Square som stadens geografiska medelpunkt. Men det bestående intrycket av staden är det oerhört stora området som är bebyggt med enplansvillor innan man kommer till centrum.

När vi skulle tillbaka till hotellet gjorde vi ett misstag. Såg namnet ”Jetty Road”, hållplatsen där vi skulle stiga av, på en turlista och tog spårvagnen dit. Efter 35 minuter kom vi till Jetty Road i Blenelg, och kände oss minst sagt vilsna. Vi gick ut på piren för att orientera oss och frågade några gentlemän om vägen till vårt hotell. Till slut kom de fram till att vi var fem kilometer från vår destination. Tja, det var fint väder och fin utsikt längs stranden, så vi gick hela vägen. Sedan fick vi lära oss att Jetty Road finns i alla städer och större samhällen. Senare under vår resa kunde vi konstatera att Elizabeth Street också är ett gatunamn som förekommer överallt.

Den andra dagen tog vi tunnelbanan till järnvägsstationen (24 min) och vidare med buss mot bergen. Vi vandrade först på Centre Walk och hade en fin utsikt över staden, men så småningom hamnade vi på en asfalterad väg och visste inte var vi var. Ledmarkeringen var inte den bästa, men så är det på andra håll i världen också. Vi fick hjälp med vägvalet av några andra vandrare och efter några kilometer kom vi till Gully Water Falls. Inget direkt imponerande vattenfall, men kul att hitta dit. Sedan fortsatte vi 5,5 kilometer till Lofty Mountain, vars högsta topp ligger 727 meter över havet, och med en underbar utsikt över Adelaide. Restaurangen hade stängt för dagen, men det blev i alla fall en glass och lite kunskapsinhämtning vid informationscentret. En härlig dag i vildmarken och en skön kontrast till miljonstadens brus.

Den tredje dagen var det dags att åka vidare. På förmiddagen hann vi med en skön och avkopplande promenad längs stranden och slogs av den stora mängden hundar som rastades där. En populär sysselsättning för hundarna var att jaga efter bollar som husse eller matte kastade ut i havet, påfallande ofta med hjälp av ett slungredskap. Om man inte vill gå i sanden kan man gå längs en asfalterad väg och, när andan faller på, sätta sig på en av de många bänkarna med utsikt över stranden och havet. Stranden utnyttjades mest för promenader och hundrastning, medan de solbadande var väldigt få.

Om man ska summera de tre dagarna i Adelaide så var vi mycket nöjda med hotellet och dess läge nära stranden. Att det tog en dryg halvtimme att ta sig till centrum kändes inte som en belastning. Tvärtom, det var skönt att komma tillbaka till den lugna och rofyllda atmosfären i förstaden. Vi fick vara med om stadsliv och vildmark och det vi har sparat till nästa gång är besök på Kangaroo Island, som har många nationalparker och utgör en fristad för en mängd djur och fåglar. En båttur på Murray River, Australiens största flod, liksom vinanläggningarna i regionen Barossa Valley, är andra resmål.