Premiär för resemässan Visit Pacific
Text & Foto: Lars Wallin

Researrangören Tour Pacific arrangerade lördagen den 25 februari Sveriges första nischade resemässa för destinationerna Australien, Nya Zeeland och Söderhavet. Platsen var Malmös nya och exklusiva mötesplats Clarion Hotell & Konferens Malmö Live centralt beläget på Dag Hammarskjölds torg 2 inte långt från centralstationen i Malmö. Tour Pacifics vd Lars Jönsson berättar inför mässan att: ” Malmö blir lite varmare, exotisk och mer Down Under denna dag. Som Sveriges ledande arrangör till dessa länder vill vi inspirera svenskarna att redan på hemmaplan få en känsla för dessa fantastiska resmål. Tillsammans med våra samarbetspartners bjuder vi in till att under en dag få en försmak av vad dessa resmål kan erbjuda, lyssna på föredrag och träffa representanter från turistbyråer och leverantörer. Det finns också möjlighet att boka tid med någon av våra egna reseexperter och planera en framtida resa till något av resmålen”. Mässans storlek var perfekt gällande både sin storlek och publiktillströmning och de blivande resenärerna hann med både föreläsningar och personliga möten med representanter. Att det hela tiden fanns delikat fika att tillgå var en liten men ack så uppskattad detalj bland besökarna.

Att mässan Visit Pacific låg rätt i både tid och rum visar den färska undersökningen av TNS SIFO via Resia som nyligen presenterade att Malmöbornas absoluta drömresa är en så kallad Road Trip i Australien och Nya Zeeland. Undersökningen är baserad på totalt 1 322 intervjuer som utfördes på ett riksrepresentativt urval av kvinnor och män i åldern 18–79 år Australiska Nyzeeländska Vänskapsföreningen medverkade med monter där vi presenterade vår förening och föreningstidningen Down Under. Undertecknad var även anlitad att föreläsa om Australiens urbefolkning aboriginerna samt att två gånger uppträda och berätta om instrumentet didjeridu. De utställare och besökare som vi samtalade med lovordade Tour Pacifics initiativ till denna nya nischade resemässa och hoppas på en fortsättning även nästa år då företaget firar 25–års jubileum. En nischad mässa innebär att de besökare som betalar entreavgift har ett genuint intresse kring just Australien, Nya Zeeland och Söderhavet, något som märktes i samtalen med besökarna, de allra flesta var i planeringsstadiet inför stundande resor. Jag kan instämma i undersökningen som nämnts tidigare, det var verkligen många som planerade att hyra husbil och resa runt antingen på Nya Zeeland eller i Australien vissa både och. Några planerade även in stop-over på någon av öarna i Söderhavet. Jag har själv haft förmånen att besöka några av dessa öar, Tahiti, Moorea och Bora Bora är destinationer som jag varmt kan rekommendera

Stora scenen
Klockan 11.30 och 15.00 kunde man vid stora scenen ta del av en traditionell kavaceremoni Bula! På Fiji förekommer kavaceremonier vid olika sociala sammankomster och har en lång tradition i det fijianska samhället. Kavadrycken tillagas och intas under speciella rituella former och är gjord på mald kavarot. Kom och se David från Fiji denna ceremoni som du kan delta i! Klockan 12.30 och 14.00 var det dags för didgeridoo – traditionella toner och rytmer från Australien med undertecknad. Klockan 13.00 Ika mata – Söderhavets gemensamma rätt. Denna fiskrätt anrättad på rå fisk återfinner man på de flesta av söderhavsöarna. På Cooköarna heter den Ika Mata, Kokoda på Fiji, Ota Ika på Tonga och Oka I´a på Samoa. På Tahiti är det lokala namnet E´ia ota eller poisson cru på franska. Se den tillagas, provsmaka och lär dig att tillreda denna enkla och supergoda rätt!
I entrébiljetten erbjöd Visit Pacific förutom utställare från Australien, Nya Zeeland och Söderhavet ett omfattande föredragsprogram med cirka 30-tal föredrag på både svenska och engelska.

Följande organisationer och företag var representerade på Visit Pacific 2017:
AUSTRALIEN: AAT Kings – Bussarrangör, ATS Pacific – Resebyrå, Crown Hotels – Hotellkedja, Daydream Island Resort & Spa – Hotel, Cayman Villas – Hotel, Tourism Northern Territory – Turistbyrå, Qantas – Flygbolag, South Australia Tourism Commission – Turistbyrå, Thala Beach Nature Reserve – Hotell, Visit Victoria – Turistbyrå. COOK ÖARNA: Cook Islands Tourism – Turistbyrå, Island Hopper Vacation – Resebyrå. FIJI: Likuliku Lagoon Resorts – Hotell, Malolo Island Resort – Hotel, Matamanoa Island Resor – Hotel, Qamea Resort and Spa – Hotell, Tourism Fiji – Turistbyrå, Tropica Island Resort –Hotel, Musket Cove Resort – Hotel, NYA ZEELAND: AAT Kings – Resebyrå, ATS Pacific – Resebyrå, GO Rentals – Hyrbilar. SAMOA: Samoa Tourism Authority – Turistbyrå. TAHITI: Tahiti Tours – Resebyrå, Air Tahiti Nu – Flygbolag, Paul Gauguin Cruises – Kryssningsbolag. VANUATU: Tourism Vanuatu Office – Turistbyrå. PAPUA NYA GUINEA: Papua Nya Guinea Tourism Promotion – Turistbyrå. ÖVRIGA: Emirates – Flygbolag, Regent Seven Seas Cruises – Kryssningsbolag, South Pacific Tourism Organisation – Turistbyrå, Tour Pacific – Researrangör, Australiska Nyzeeländska Vänskapsföreningen – Förening

Föreläsningar: 1. 10.30 Franska Polynesiens fantastiska övärld S
2. 10.30 Nya Zeeland – Frihet med bil i ett fantastiskt landskap E
3. 10.45 Cooköarna – småskaligt och genuint E
4. 11.00 Regent Cruises lyxiga kryssningar i Oceanien och Asien E
5. 11.00 Victoria – Upplev det riktiga Australien bortom Melbourne
6. 11.30 Livets goda i Australien & Nya Zeeland med vinkännaren Håkan
Nilsson S
7. 11.30 Södra Australiens vilda djurliv och vinodlingar E
8. 11.45 Rundresor i Australien med svensk färdledare S
9. 12.00 The Outback – aboriginkultur och nationalparker i Northern
Territory E
10. 12.00 Staffan Heimerson – Sydneys puls och därför är australiensarna
som de är S
11. 12.30 Västra Australien: Orörd natur, milslånga stränder och färgstarka
Kimberley E
12. 12.45 Kryssning i Söderhavet med Paul Gauguin Cruises S
13. 13.00 Livets goda i Australien & Nya Zeeland med vinkännaren Håkan
Nilsson S
14. 13.00 Samoa – Polynesiens vagga E
15. 13.30 Tahiti – Polynesisk skönhet och kultur E
16. 13.30 Nya Zeeland för livsnjutaren E
17. 13.45 Staffan Heimerson –Söderhavets upptäckare från James Cook
till Marlon Brando S
18. 14.00 Rundresor på Nya Zeeland med svensk färdledare S
19. 14.00 Söderhavet och dess okända öar E
20. 14.30 Papua Nya Guinea – uråldrig kultur och enastående natur E
21. 14.30 Regent Cruises lyxiga kryssningar i Oceanien E
22. 14.45 Fiji – enastående övärld med världens gladaste befolkning E
23. 15.00 Victoria – Upplev det riktiga Australien bortom Melbourne S
24. 15.00 Cooköarna – småskaligt och genuint E
25 15.30 Södra Australiens vilda djurliv och vinodlingar E
25. 15.30 Aboriginerna – Australiens urbefolkning S
26. 15.45 Paradisstränder, barriärrev och regnskog – östra Australiens
guldkorn E
28. 16.00 The Outback – aboriginkultur och nationalparker i Northern Territory E

http://www.tourpacific.se/VisitPacific