Singapore, ett naturligt stopp på vägen Down Under
Text & Foto: Margot Garmelius och Tomas Eisner

Singapore är ju en av många platser i Asien där det är vettigt att bryta av en långdistans-flygning till ”Down Under. Många av rutterna till Australien och Nya Zeeland går via Singapore så istället för att bara byta plan här är det en god idé att göra ett stopp här. Dels för att bryta av den långa resan och återhämta sig, men också ta chansen att titta lite mer på denna speciella storstad. Det har byggts otroligt mycket nytt här, med många skyskrapor, men det finns också delar av staden som har sin ursprungliga charm och atmosfär kvar. Gillar man sedan att shoppa så är detta ett riktigt paradis.

Senast vi åkte till Australien och Nya Zeeland passade vi på att stanna här för att återse denna pulserande storstad, med en härlig blandning av väst och Asien. Vi kom till Singapore på eftermiddagen och begav oss direkt till vårt hotell för att lämna baggaget och fräscha upp oss lite innan vi ger oss ut i myllret.
Vi bodde på ett av många hotell som ligger utefter en av huvudgatorna i Singapore, Orchard Road. Här ligger ett antal shopping gallerior vägg i vägg med flera av de större hotellen. Söker man shopping i närområdet är detta rätt ställe att bo på. Vi gav oss ut i den varma eftermiddagen för att uppleva alla dofter och intryck som man får i en asiatisk storstad. Matställen i mängder och ett myller av folk sätter sin prägel på många städer i regionen och Singapore är inget undantag. Här kan man äta och shoppa nästan dygnet runt. Vi tittade en del på T-shirts, Saronger och andra tunna kläder som man behöver i det varma klimatet. I Singapore är det alltid runt 30 grader med bara ett par graders skillnad under året. Redan vid ankomsten och resan från flygplatsen till hotellet slås man av den enorma växtligheten. Allehanda blommor och grönt väller över murar och övergångar så den grå betongen är väl dold.

Singapore grundades som en brittisk handelsstation av Sir Stamford Raffles år 1819 och har sedan under åren utvecklats till en modern och välmående storstad. I Singapore är inte känslan och omgivningarna som i andra asiatiska städer, men det är svårt att inte uppskatta stadens rena gator, bekvämligheter och mångkulturalism. Trots en ibland kylskåps-kall luftkonditionering är det emellanåt skönt att komma inomhus och undvika den värsta hettan och fuktigheten.
Vi ville se lite av staden under den korta tid vi var här utan att för den skulle fara runt för mycket. Äta är ju viktigt och att äta på en sk. food stall tycker vi är ett måste vid ett besök i Singapore. Det finns flera att välja mellan och här serveras många olika rätter från små oansenliga stånd/kök. Vi åt bland annat ”chili crab” som smakade helt underbart. Vid första anblicken kan det verka riskabelt att äta här men efter flera besök här har vi lämnat Singapore med magarna i god form.
Några saker som kan vara trevliga att göra och som vi också passade på att göra är att till fots ta sig in till hjärtat av koloniala Singapore. Detta kan man göra via en promenad över bron Cavenagh Bridge. Om man inte kan uppbåda energin att besöka det mycket imponerande Asian Civilisations Museum kan man i alla fall stanna till för att beundra dess fantastiska fasader. Missa inte heller Victoria Theatre och Arts House (gamla Riksdagshuset) som ligger precis bredvid.

Vid bron står också en staty av Sir Stamford Raffles. Den är placerad precis där han först landsteg när han kom till Singapore. Här kan man också hoppa på en så kallad Bumboat för att ta en tur på floden som går genom Singapore. Bumboats används som taxi, kryssnings båtar eller rena transporter av allehanda varor. Precis som på gatorna i city är här ett myller av människor. Floden genomgick en större sanering och uppfräschning på 70-80 talet och det är numera både trevligt och sevärt att ta en tur på floden och uppleva atmosfären och få lite svalka i storstadsdjungeln. Ta gärna en tur förbi Boat Quay och Clarke Quay, två sträckor av floden där gamla lagerbyggnader (Godowns) och butikshus fått nytt liv. Restauranger, kaféer och barer kantar nu floden.
Ett av Singapores mest berömda landmärken är Raffles Hotel som fram till 1989 var ett av de mest kända hotellen i Asien. Det byggdes i slutet av 1800-talet och här bodde alla celebriteter under sina resor i orienten. Här var vi båda på besök i början på 80-talet, innan renoveringen påbörjades. Självklart för att sitta i baren och sippa på en Singapore Sling. Drinken skapades i början av 1900 talet i hotellets Long Bar och är känd världen över.

När vi gjorde vårt första besök på 80 talet var hotellet väldigt slitet och i baren låg sågspån på golvet. Vi kunde ändå känna historiens vingslag och det var lätt att förstå hur fantastiskt stället var en gång i tiden. Hotellet blev ett nationalmonument 1987.
Under ett par år i början på 90-talet renoverades byggnaden och det gamla hotellet har nu blivit ett modernt lyxhotell. Den gamla byggnaden har fräschats upp ordentligt men vi upplevde att baren tyvärr tappat en hel del av sin gamla atmosfär och charm. Självklart serveras det fortfarande Singapore Sling här och den får man inte missa.

Flyget vidare söderut till Australien och Nya Zeeland avgår på kvällen från Singapore. Det kan ju vara lite jobbigt att fördriva tiden i värmen utan möjlighet att fräscha upp sig inför en nattflygning. Visserligen finns det goda möjligheter ute på flygplatsen men vi löste detta på ett annat sätt. Rummet måste ju lämnas senast lunchtid. Självklart kan man alltid fråga om det finns möjlighet att ha kvar rummet någon timma men vår lösning kom att bli ännu bättre. Vi lämnade väskorna i hotellets bagagerum och tog oss upp till hotellets pool på taket. Allt vi behövde för en skön eftermiddag var en god bok och badkläder. Handdukar fanns vid poolen. Ta gärna med en platspåse där de blöta badkläderna förvaras och som sedan placeras på utsidan av resväskan.
Hyfsat svala och fräscha kunde vi fortsätta vår långa resa till Nya Zeeland. Ytterligare 10 timmars flygning återstod till Auckland.