Hongkong på väg hem från Australien
Text & Foto: Tomas Eisner

Den fjärde januari startade vi hemresan från Australien med ett planerat tredagarsstopp i Hongkong. Den 9.27 timmar långa flygresan gick relativt fort med återkommande måltider, tittande på filmer, halvsovande och några korta promenader för att få igång blodcirkulationen. Landade 17.30 lokal tid, eller tre timmars skillnad jämfört med Melbourne, i strålande solsken. En halvtimme senare hade vi fått ut våra väskor och då var det helmörkt. Den internationella flygplatsen i Hongkong ligger på ön Lantau i väster. För att komma till vårt hotell tog vi flygbussen österut över några broar och passerade de två huvuddistrikten New Territories och Kowloon till det tredje huvuddistriktet Hong Kong Island där vårt hotell ligger i de centrala delarna. Större delen av sträckan till Charterhouse Hotel gick på motorväg och tog en knapp timme. Rummet var mycket litet och trångt, trots uppgradering, och resväskorna kunde inte ställas undan. Nåväl, sängarna var tillräckligt stora och nattsömnen blev god.

Hongkong består av halvön Kowloon och 235 öar och har cirka åtta miljoner invånare. Kowloon betyder nio drakar och syftar på de åtta omgivande bergstopparna och den kinesiske kejsaren. Den relativt sett lilla ytan på 1 104 km2 utgörs till stor del av branta bergspartier. Den högsta toppen heter Tai Mo Shan, som ligger 958 meter över havet. Landskapets utformning gör att man måste bygga på höjden. Därför är Hongkong en av städerna i världen med flest skyskrapor och det märks väldigt tydligt. Många skyskrapor är så höga att solstrålarna inte når ner till gatorna.

Trettondagsaftonen började med frukost på rummet och sedan var vi redo för att upptäcka Hongkong. Från New Wan Chai Ferry Pier på Hong Kong Island tog vi färjan till Star Ferry Pier på Kowloon i behagligt väder med växlande molnighet och 23 plusgrader. Det tog bara åtta minuter och kostade inte mer än knappt fem kronor per person. Väl där promenerade vi till Kowloon Park och sedan längs vattnet på Gateway Boulevard innan det var dags att ta färjan från Tsim Sha Tsui tillbaka till Hong Kong Island. Fortsatt promenad längs vattnet och sedan till Hong Kong Zoological and Botanical Gardens, där vi tog en paus för att vila fötterna och äta. Promenad tillbaka till hotellet för träning i hotellets gym innan vi drog ut på en shoppingrunda i ett gigantiskt varuhus på Times Square.

På Trettondagen tog vi en taxi till Repulse Bay Beach på södra delen av ön. Taxiresan tog 20 minuter och kostade inte mer än 67 kronor. Hemresan med buss blev ännu billigare, bara 18 kronor för oss tre. Vi tillbringade hela dagen på den stora och, i stort sett öde, stranden. Som mest var temperaturen uppe i 27 grader. Vi njöt av solen och strandlivet, som var en skön avkoppling till människomyllret, oväsendet och trafiken i innerstan. De som solade var vi västerlänningar. Kineserna kom påklädda till stranden, tog selfies och gick sedan iväg. På kvällen intog vi middag på den berömde kocken Jamie’s restaurang och tog sedan färjan över till Kowloon och promenerade till nattmarknaden på Temple Street. Där var det fullt av människor och ett otroligt stort utbud av varor och matställen. Trots att det var natt och kolmörkt kunde man tro att det var mitt på dagen då allting var upplyst.

Nästa dag packade vi och checkade ut, men tillbringade hela dagen i Hongkong. Först tog vi en promenerad till Victoria Garden där vi strosade runt, tittade på yogautövande människor och lekande barn i härligt solsken. På väg tillbaka letade vi efter en restaurang och hamnade åter på Jamie’s italienska restaurang. Mycket god mat, men ganska dyrt. Efter en snabb visit på hotellet gav vi oss av i riktning mot Victoria Peak, Hongkongs förmodligen största turistattraktion. Efter ett tag blev vi trötta och tog vi en taxi till destinationen. Resan kostade 22 hongkongdollar (26 kronor) och taxametern hann inte lämna utgångsläget innan vi var framme, och vi kunde återigen konstatera att transportmedlen i Hongkong är billiga. Kön till bergståget upp till Victoria Peak på 552 meter över havet var mycket lång och det tog en dryg timme innan vi kunde kliva på tåget för fem minuters färd till toppen. Tyvärr var det disigt väder, men vi fick ändå en bra utsikt över staden. Inför nedfärden fick vi stå i kö i 30 minuter innan det var det dags att stiga på tåget och åka ner. Vi promenerade till hotellet för att hämta väskorna, steg på flygbussen och fick vara med om en intressant färd genom Hongkong i nattmörkret. Incheckning på flygplatsen och så var semesterresan till Australien med mellanlandning i Hongkong slut för den här gången.