Bland hobbitar och levande natur på Nya Zeeland
Text & Foto: Tina Bergqvist

Jag är ett stort fan av Sagan om Ringen, och när jag var på Nya Zeeland första gången 2005 drog jag med mitt resesällskap på en rolig utflykt som utgick från Queensland på Sydön. Den gången fick vi mest ta del av vacker natur, där det dock var svårt att föreställa sig var filmscenerna hadetagits, så jag var verkligen i Sagan on Ringen–himlen andra gången jag besökte Nya Zeeland 2013. Då fick vi leka med svärd, iklädda mantlar, i en skog liknande Lothlorien, se var Isengard och andra ställen i filmerna byggts upp (med hjälp av guidens bilder från de olika scenerna, vilket underlättade) och det bästa av allt – njuta av Hobbitarnas hem i Hobbiton, eller Matamata som det heter. Matamata ligger på Nordön, inte långt från Hamilton och Rotorua. Jag blir fortfarande fylld av glädje när jag tänker tillbaka på de fina små husen med runda dörrar, den vackra utsikten och längtan efter att själv få vara en liten Hobbit och springa omkring och titta på Gandalfs tokerier och umgås med Bilbo, Frodo, Sam och de andra.

Det som gjorde besöket extra minnesvärt var restaurangen The Green Dragon Inn. Inredningen och de utsökta detaljerna i träpelarna och dörrarna är helt fantastiska, och ölet smakar gott och serveras i fina ”muggar”. Jag råkade dessutom tappa en mugg i golvet som gick i tusen bitar för att jag var så fascinerad av att titta mig omkring, så jag visste inte riktigt vad jag gjorde… Ooops, pinsamt, men personalen var jättegullig och gjorde ingen stor grej av det. Trots det något saftiga priset på $79.00-$195.00 för vuxna skulle jag inte tveka en sekund att åka dit igen. Förutom den natursköna omgivningen får man även höra roliga historier om hur filmerna gjorts och roliga anekdoter om skådespelarna. En grej jag fortfarande minns är att när Liv Tyler, som spelar ”Arwen”, skulle gå ut på nattklubb någonstans på Nya Zeeland blev hon nekad att gå in – de hade ingen aning om vem hon var (eller att hon dessutom är dotter till sångaren Steven Tyler från Aerosmith). Stuntfår och djur som är med i filmen hyrdes in istället för att använda sig av traktens hundratals får (men tydligen hade ett av de fåren hamnat med på film ändå), och de dekorerade träden själva med 20 000 blad per träd. Fantastiskt arbete. Vill man ha ett fysiskt minne med sig hem, utöver alla hundratals foton, så finns det många smyckesbutiker i landet (och i anslutning till olika turer) som säljer halsband, ringar och dylikt med anknytning till filmerna. För min del har det blivit en tumring i silver där det står samma text som i ringen i filmen, och ett halsband (Arwens ”Evenstar”). Jag som gillar att skriva brev tyckte även det var en stor grej att hitta specialdesignade frimärken med olika motiv från filmerna.


Är det så att man inte är ett fan av Sagan om ringen så finns det mycket annat Nya Zeeland kan erbjuda. Naturen är fantastisk på båda öarna. Rotorua på Nordön är en viktig plats för ursprungsbefolkningen, och maorikulturen är stark. Det är härligt att se att maorierna har en så självklar tillhörighet. Landet präglas av maorisk konst och olika ortsnamn, där ”wai” (vatten) förekommer i många. Dessutom finns det många naturliga gejsrar och varma källor runt staden. Vi passade på att besöka vackra Waimangu Volcanic Valley som ligger 20 minuter från Rotorua, där vi strosade runt på en självguidad tur. Det är en 4 km lång sträcka som passerar fantastisk natur, vulkanisk ånga och fler varma källor. Det här är något du inte får missa om du är i närheten! Planera in gott om tid också, då jag nästan kan lova att du kommer att vilja stanna och fotografera var och varannan meter. Vi var där i augusti, då det fortfarande är vinter. Det var mycket turister i Hobbiton, men i Waimangu Volcanic Valley kunde vi gå omkring helt ensamma.

Skulle du känna för något mer fartfyllt så finns det sådana äventyr i Rotorua och dess omgivningar också, likaså verkar det vara ett spaparadis om man istället vill ta det lugnare och koppla av. Dock får man stå ut med stanken av svavel i denna stad, då gejsrarna och andra naturliga källor avger denna otrevliga lukt. Nya Zeeland har väldigt mycket att erbjuda, oavsett om man är sugen på Sagan om Ringen, fantastisk natur, äventyr, konst, kultur, shopping, god mat eller om man hellre bara vill ta dagen som den kommer.