Queenstown – Äventyrens Mecka på Nya Zeelands Sydö
Text & Foto: Tomas Eisner och Margot Garmelius

Ett måste när man åker runt på Sydön är ett stopp i Queenstown. Vi kom hit i mitten av december efter att ha besökt Nya Zeelands sydligaste ö, Stewart Island och Queenstown är den perfekta utgångspunkten för att utforska både Fjordlands och Otago som denna del av Sydön heter.
Vi hade innan resan läst en del om Queenstown och om alla de aktiviteter som finns i och runt omkring. Vi ville ha en bra utgångspunkt för vårt besök i Fjordlands och Doubtful Sound (som vi skrivit om i ett tidigare nummer av Down Under) och då är Queenstown perfekt.

Queenstown är ju semesterorten som lockar mängder av besökare genom sin mycket turistvänliga och äventyrliga approach. Staden, som ligger i området Otago, sydväst på Nya Zeelands sydö är inte bara centrum för diverse vintersporter, utan erbjuder även turister alla möjliga tänkbara äventyr som exempelvis Bungy Jump, vattenskidåkning, vandringar, forsränning, speedboats, sky diving eller cykelturer av olika slag.
Under Nya Zeelands vinter (maj-nov) kommer det skid- och snowboardåkare från världen över för att ta sig an de snöklädda bergen och under sommaren är det andra äventyr som lockar. Vi hade ju inte tänkt göra så mycket olika äventyr men vi gav oss i alla fall ut och besökte ett av vintersportsområdena för att se hur det ser ut under sommarhalvåret samt försöka få vackra vyer av denna del av Otago.
Det finns 5 olika skidområden som ligger hyggligt nära Queenstown och vi valde att åka upp till Coronet Peak som är ett av de områden som ligger närmast Queenstown och är också är det äldsta och ett av de mer besökta skidområdena.

Det var en fantastisk dag med blå himmel och sol så den var perfekt för att se omgivningen lite grann från ovan. Slingriga vägar tog oss upp till bergsstationen som ligger på knappt 1200 meters höjd och härifrån hade vi en fantastisk utsikt över dalarna runt Queenstown. Det tog knappt 30 minuter att köra hit så det är ju perfekt avstånd om man kommer hit på vintern och vill sporta.
Högsta toppen, Coronet Peak är 1,649 meter öh och på vintern går liftarna nästan ända upp till toppen så det är långa backar att åka i. Vi hade inte möjlighet att åka upp då liftarna inte gick, men vi hade i alla fall en fin vy över bergstoppen.

På vägen tillbaka till Queenstown stannade vi vid ett av de mest kända ställena i området, Kawarau Bridge. Det var här Bungy Jump föddes. Det var en kille som heter A.J. Hackett som 1988 startade världens första kommersiella Bungy Jump här, knappt 10 km söder om staden. När vi kom dit var det fullt av folk som köade för att hoppa ut från bron, ner över floden. Rockmusiken dånade när hopparna preparerades med utrustningen som behövs för att göra hoppet säkert. Vi stod där en stund och tittade på alla som hoppade ut över den 43 meter djupa ravinen, mot vattnet. Det var både individuella hoppare och parhoppare som gjorde denna vådliga färd mot vattnet. Såg ganska läskigt ut!

Queenstown med dryga 15,000 invånare vilket gör den till den största orten i Otago. Att ta sig runt är ganska enkelt då stadskärnan är liten men det går också bra busskommunikationer inom staden. När vi inte åkte runt med vår hyrbil i närområdet promenerade vi för att utforska närområdet och staden.
Vi hade läst att Queenstown är känt för att vara en av Nya Zeelands mest utmärkande ort när det gäller mat och vin. Kanske inte minst på grund av ortens närhet till det lilla vindistrikt som odlar exklusiva druvor till prisvärda Pinot Noir viner. Vi har faktiskt några sorter på Systembolaget och här har vi hittat ett vin som heter Rua som vi tycker mycket om.

För att komma tillbaka till maten så har Queenstown mycket att erbjuda. Bl.a. finns här en hamburgerrestaurang som heter Fergburger. Vi hade hört och läst så mycket om detta ställe och vi undrade nyfiket hur mycket man kan göra med en hamburgare för att det ska vara värt att köa för. Vi kände att detta måste vi ju testa.
Jo, detta lilla ställe, mer eller mindre ett ”hål i väggen” på huvudgatan Shotover St, är öppet från 08.00 till 05.00! Alltså stängt bara 3 timmar! Det var folk hela tiden och vi fick köa en stund för att få våra burgare men det var verkligen värt att vänta på. Detta var en helt fantastisk burgare. Det var den bästa vi någonsin ätit. En av hemligheterna med burgaren är att brödet bakas i eget bageri som ligger vägg i vägg med restaurangen.
På kvällen gick vi till en restaurang som låg lite utanför själva stadskärnan och på vägen dit gick vi utmed Lake Wakatipu. Sjön ligger oerhört vackert. Vi gick förbi den gamla ångbåten som gör båtturer på sjön. Både på dag- och på kvällsturer. En solnedgångskryssning på sjön är definitivt en utflykt värd att göra. Vi fick en fantastisk promenad tillbaka till hotellet med ett vackert månsken och hela södra halvklotets stjärnor som ledsagare.