Jorden Runt-resa med två månader i Oceanien
”Husbil är ett perfekt sätt att ta sig runt…”

Text: Erwin Apitzsch Foto: Familjen Gyllin

Familjen Gyllin från Flyinge i Skåne gjorde en Jorden Runt-resa och var borta i ett halvår, från den 13 december 2017 till den 13 juni 2018. Familjen består av föräldrarna Joakim och Malin och pojkarna Elias, Lukas och Julius. Ungefär en tredjedel av tiden tillbringades i Oceanien, 26 februai-30 mars i Australien och 31 mars-2 maj i Nya Zeeland. Den ursprungliga planen var att resan skulle vara borta två månader längre, men pengarna tog slut. Idén att göra en Jorden Runt-resa kom redan för tio år sedan för att få ett avbrott i arbetslivet och få andra perspektiv på tillvaron.

Familjen landade i Sydney men där fanns inga lediga husbilar, så resan i Australien började med en 14-timmars tågresa till Brisbane. Där hyrdes en husbil i drygt en vecka och färden gick bland annat till Byron Bay, Kangaroo Island, Tweed Heads, Noosa Heads, och Lady Elliot Island. Det var dag-för-dag-planering som gällde, men det visade sig inte vara så lyckat. En höjdpunkt var Lady Elliot Island, en korallö åtta mil ut i havet, dit familjen flög. Det bestående intrycket av Australienresan var exploateringen av strandområdena och avsaknaden av djurliv ”Vi såg fem kängurur, men inga koalor. Den största besvikelsen var att vi såg så få vilda djur”. Några nätter bodde familjen på Airbnb, vilket gav en viss inblick i hur man lever, lagar mat och kontakt med lokalbefolkningen, som dock inskränkte sig till vardaglig interaktion. Däremot fick de ingen kontakt med aboriginerna: ”De syntes inte till, men vår upplevese var att australiensarna ville ta hand om sitt kulturella arv, men att relationen till aboriginerna upplevdes som ångestfylld”.
Beträffande boende på camping tipsade familjen om appen CamperMate som de tycker är superbra.

Efter Australienvistelsen flög familjen till Auckland på Nya Zeeland och åkte därifrån söderut till Hobbiton, Cathedral Cove, Rere Rock Slides, Rotorua Redwood Forest, Wellington, Kaikoura, Christchurch, Lake Tekapo, Mount Cook, Rob Roy Glacier, Milford Sound och Queenstown. Utmärkande för turen på Nya Zeeland var att det var fint att köra där och så ensamheten. På frågan om vad som var den största upplevelsen kom svaret: ”Späckhuggaren, delfiner och två kaskelottvalar, men de sov, så det var inte så spännande som det kunde ha varit”. Svaret på frågan om den största besvikelsen i Nya Zeeland var: ”Inget!” Känslan som familjen fick var att nyzeeländarna var mera öppna, vänliga och laid back än australiensarna och att maorierna i Nya Zeeland var mera en del av vardagen än aboriginerna i Australien. Nya Zeeland verkar ha kommit längre än Australien när det gäller relationen till ursprungsbefolkningen. Detsamma gäller naturen. I Australien verkar man vara mindre varsam om den.

Pappa Joakim är talesperson för familjen och svarade på följande frågor:

Var det något som skilde Australien/Nya Zeeland från andra ställen?
Ja, tveklöst. Stor skillnad jämfört med Sydostasien och USA. Färre människor och mindre stress. Stillheten och lugnet så fort man lämnat städerna i Australien/Nya Zeeland var påtaglig.

Under resan har ni kommit varandra närmare och sett varandras olika sidor. Vad har ni upptäckt?¨
För min del behovet av trygghet. Att ha en fast plats att bo på och behovet av att ha en plan – vad jag ska göra. Samtalen under resan blev annorlunda, men det är svårt att ge några exempel. Man upplever konflikt på ett annat sätt. Man har behov att vara ifred någon gång, men det är inte möjligt i en husbil. Barnen testade mig och ibland var jag inte den förälder jag skulle vilja vara. Men man har ingenstans att ta vägen och det är då man tar tag i saker. Det fanns tillfällen då vi inte gillade varandra, men då visade vi respekt för varandra. Vi lärde oss hur vi ska vara för att vara till för varandra. Vi vågade vara öppna inför varandra och tala om hur vi reagerar på olika saker, och det blev mycket, mycket bättre.

Fick ni nya infallsvinklar på hur ni lever i Sverige?
Ja, hur bra Sverige är ordnat och perspektivet på jobbet. Hur mycket tid lägger jag på arbetet respektive fritiden? Samvaron med barnen? Här hemma saknar jag närheten som vi hade under resan. En annan sak är prylarna vi köper. Varför handlar vi så mycket, behöver vi verkligen allt?

Vilka är de tre viktigaste tipsen till familjer som vill göra en Jorden Runt-resa?
1) Planera inte för mycket
2) Ha inte för höga ambitioner då ni är ute. Man kan inte göra allt
3) Bo på Airbnb, som är en fantastisk tjänst

Säg ett ställe dit ni vill igen
Wanaka, och Coromandel för att fiska.

Något att tillägga?
Husbil är ett perfekt sätt att ta sig runt och dessutom mysigt.