En månad på Nya Zeelands Nordö
Text & Foto: Per Jörgner

Hösten 2017 åkte min fru Titti och jag jorden runt. Vi flög västerut från Göteborg och besökte Söderhavet, Nya Zeeland, Australien och Thailand. Den här artikeln skildrar vårt besök i Nya Zeeland där vi tillbringade en månad på Nordön.

Auckland
Vi flyger på eftermiddagen den 4 oktober från Rarotonga (Cooköarna) till Nya Zeelands största stad Auckland. Efter fyra timmars flygning landar vi på kvällen den 5 oktober, det vill säga nästa dag. Orsaken är givetvis att vi har passerat datumlinjen, utan tvekan en ovanlig upplevelse.

Efter en dryg månad i det tropiska Söderhavet slås vi i Auckland direkt av hur välbekant och europeiskt allting verkar vara. Det är full vår med spirande blommor i parkerna och nya gröna blad på många träd.
Auckland är en kosmopolitisk stad med en stor asiatisk befolkning och många studenter, vilket bland annat innebär att man kan äta väldigt god och prisvärd japansk, koreansk och kinesisk mat på stadens många restauranger och caféer. Vi stannar en vecka i Auckland och träffar många svenska ungdomar, bland andra en kille som söker jobb för att emigrera till Nya Zeeland och en tjej som är på cykeltur från norra Nordön till södra Sydön (cirka 300 mil på slingrande vägar)!

Vi bor på ett centralt hotell med gångavstånd till det mesta. Vi ser konst på Art Gallery, Sky Tower (med sina 328 meter den högsta byggnaden på södra halvklotet, enastående utsikt), St Patrick Cathedral (katolsk), kyrkan St Matthew-in-the city (protestantisk), Mount Eden (ett av cirka 50 vulkaniska berg i Auckland-regionen, jättefin utsikt), trendiga kvarter i stadsdelen Parnell , alternativa kvarter vid Karangahape Road, Albert Park, Britonmart (köpcentrum nära hamnen), och uppfräschade hamnkvarter som kallas Wynyard Quarter (caféer, restauranger).

En kväll ser vi musikalen Mathilda på anrika Civic Theatre. Mycket bra! Byggnaden är från 1929 och den är en sevärdhet i sig. En dag går vi ner till färjeterminalerna och tar en färja till Devonport som är en trevlig by med bland annat fin utsikt över Auckland.

Rundresa med hyrbil
Vi inleder med att köra 23 mil norrut till vackra Paihia där vi stannar sex nätter för att ha som bas för utflykter norrut. Här bor vi på hela resans mest prisvärda boende: Bounty Motel, där vi har sovrum, vardagsrum, fullt utrustat kök och tillgång till grill utanför. Allt detta för bara 400 kr/natt! Byn ligger vackert precis vid havet (östkusten) i det område som kallas Bay of Islands. Vi ser närbelägna Waitangi Treaty Grounds (där avtalet mellan maori och engelsmännen undertecknades 1840) och vandrar i fin skog till vattenfallet Haruru Falls.

Under en bilutflykt till Oponoi på västkusten ser vi de vackra sanddynerna vid havet och det 2 000 år gamla Kauri-trädet vid Tane Mahuta. Vi tar en liten färja från Paihia över till pittoreska Russel som var den första europeiska bosättningen på Nya Zeeland. Här finns bland annat Nya Zeelands äldsta kyrka.
En dag kör vi 42 mil tur och retur på ganska dåliga vägar upp till underbart vackra Cap Reinga längst i norr. Ett måste för oss alla som gillar bergiga kustlandskap! På vägen dit stannade vi vid den berömda Ninety Mile Beach där man, på egen risk, kan köra på den långa, ödsliga stranden.

Vi kör 42 mil enkel resa till Whitianga som ligger sydost om Auckland. Här stannar vi tre nätter och gör bland annat utflykter till Cathedral Cove (jättefin promenad till vik med sandstrand och klippformationer) och enastående Hot Water Beach – en fin strand vid det kalla havet där folknöjet är att två timmar före/efter lågvatten gräva gropar i sanden. Då strömmar varmt vatten upp från jordens innandöme så att man får sitt eget utomhus-spa.

I Mount Maunganui, 17 mil söderut, stannar vi fyra nätter. Det är försäsong men man märker direkt att detta är en stor turistort med mängder av restauranger, caféer och pubar. Staden ligger fint på en halvö med det berg som staden är döpt efter längst ut. Här promenerar vi, bestiger det lilla berget, badar i varma källor och gör en bilutflykt längs den ödsliga och enormt vackra Bay of Plenty-kusten till turistbyn Whaketane. En kväll äter vi en av hela jorden runt-resans bästa middagar. Det är på en japansk restaurang i Mount Maunganui där vi intar en utsökt träkolsgrillad oxfilé Yakitori.

Sedan kör vi in i landet till välkända Rotorua där vi bor på Silver Oaks Hotel Geyserland. Ett ganska slitet ställe men prisvärt och det ligger precis vid det mest kända geotermiska området Te Puia. Från vår balkong ser vi gejsrar och bubblande gyttja. Häftigt! Fast mindre bra är den ständigt närvarande svaveldoften i Rotorua. En dag åker vi 2 mil till det geotermiska området Waimangu och vandrar där. Vi upplever ännu mer gejsrar, bubblande gyttja och rykande vattendrag med 80-gradigt varmvatten.

Vi fortsätter in mot bergen och stannar sex nätter i Taupo. På vägen dit stannar vi vid Huka Falls, en serie ganska små men mycket vackra vattenfall som är en av Nordöns största turistattraktioner. Vårt hotell ligger precis vid den stora Taupo-sjön med snötäckta bergstoppar i bakgrunden. Här finns flera bra och prisvärda spa. Vi besöker AC Baths flera gånger och DeBretts en gång. En dag åker vi upp i bergen längs Desert Highway och möter ett ödsligt, vackert landskap som påminner om de svenska fjällen.
Sista natten på Nya Zeeland bor vi i ett regnigt Raglan, en badort belägen på västkusten 20 mil nordväst om Taupo. På vägen dit besöker vi Otorohanga Kiwi House och får äntligen se den skygga Kiwi-fågeln. Dagen därpå kör vi till Aucklands flygplats, lämnar hyrbilen och tar flyget till Sydney. Vi lämnar den fantastiska naturen och de mycket vänliga och trevliga människorna. Nya Zeeland lämnar vi med stor saknad.