En veckas vinteräventyr i Australien
Text & Foto: Tina Bergqvist

I juli 2013 kom min mamma på besök till Australien några veckor, och vi tillbringade en vecka på resande fot. Det blev långa dagar och inte mycket sömn, men åh vilken fantastisk resa det blev!

Adelaide – Alice Springs
Efter några dagar i min nya hemstad Adelaide åkte vi till Alice Springs i Northern Territory. Trots att mamma glömt en sax i väskan som hon fick lämna ifrån sig gick flygresan smidigt och tog två timmar. Vi bodde två nätter på Desert Palms Resort, som var fint omgärdat med palmer. Första dagen hade vi inga aktiviteter planerade så vi promenerade in till stan, vilket tog ungefär 20 minuter då hotellet låg lite avsides. Vi tittade runt på aboriginsk konst och njöt av den 20-gradiga värmen. Jag trodde staden skulle vara större än den var. Däremot var nätterna en plåga eftersom det var nollgradigt och ingen värme inomhus… Brrr!

Dagsutflykt till West MacDonnel Ranges
Det blev många tidiga mornar eftersom vi ville se så mycket som möjligt. Dagen därpå blev vi upphämtade klockan sex, för en utflykt på 10,5 timmar. Första stopp blev Simpsons Gap i MacDonnell Ranges, cirka 18 km från Alice Springs. Denna, liksom många andra platser vi fick se, är en viktig och spirituell plats för den australiensiska ursprungsbefolkningen. Vi såg många träd med brännskador av tidigare bränder. Vi åkte vidare till Angkerle (Standley Chasm), en väldigt vacker naturupplevelse! Det skulle ta en timme att promenera fram och tillbaka, men jag och mamma var så fascinerade så vi stannade till överallt och fotade, så de andra fick vänta in oss. Efter lunchen som ingick i priset (som dock bara bestod av mackor, chips och saft) åkte vi till Desert Park. Den var inte lika imponerande som Angkerle, och jag var ganska trött i benen. Höjdpunkten var när vi fick ta del av hur aboriginerna lever i The Outback och vad som går att äta i naturen, och prova på att krossa nötter och göra till mjöl.

Kamelfarm, Kata Tjuta, Atila och solnedgångsutflykt med utsikt över Uluru
Dagen efter var det äntligen dags att besöka Uluru (Ayers Rock), dit vi åkte buss från Alice Springs. På vägen stannade vi till på en kamelfarm där mamma passade på att ta en kort kameltur och se en dingo på nära håll. Vi stannade även till vid Kata Tjuta, och fick en skymt av Atila (Mount Connor) som både jag och många andra med mig först trodde var Uluru. Dagen avslutades med en solnedgångstur med utsikt över just Uluru, med vin och snacks som sällskap. Uluru skiftar färg lite beroende på om solen skiner eller om det regnar. Den karaktäristiska röda sanden skapar en speciell stämning och vi fick båda med oss en del av den i skorna.

Kings Canyon
Vår semester i Northern Territory tog oss vidare till Kings Canyon redan innan klockan fem på morgonen. Det var dags för en 12,5-timmarsutflykt och oj vad slut jag var i benen efter den dagen! Vi stannade först till för frukost innan vi nådde det mäktiga berget. Bergsbestigningen började med en 500 meter brant backe uppåt, och jag önskade verkligen att jag vore i lite bättre form. Det tog ungefär tre timmar att se det mesta uppe på berget, men återigen hamnade jag och mamma på efterkälken eftersom det var så mycket att fota med den vackra utsikten över Watarrka National Park. Ett tag var jag faktiskt lite rädd att vi blivit kvarglömda när jag inte såg resten av gänget. På vår biljett stod det att det kan bli upp till 36 grader varmt på sommaren och då rekommenderas man att inte klättra upp för berget. Jag kunde förstå hur lätt man skulle kunna gå vilse, speciellt om man är uttorkad och trött av värmen, så denna utflykt lämpar sig förmodligen bäst just under senhöst eller vinter. Oavsett årstid så är välfyllda vattenflaskor och en keps som skyddar huvudet från solen ett måste. Vi åt lunch längs med vägen tillbaka, och när vi var tillbaka på Outback Pioneer Hotel provade mamma på att äta en känguruhamburgare som hon tyckte var supergod.

Långpromenad runt Uluru
Sista dagen i Northern Territory var det dags att se Uluru på närmre håll. Vi bokade spontant en morgonvandring runt berget, och var där i tid för soluppgången. Vi vandrade runt hela Uluru på egen hand, vilket tog tre – fyra timmar (inklusive fotopauser). Det var helt fantastiskt att kunna gå runt i sin egen takt. Det var så vackert, och det ligger en tydlig spirituell känsla i luften. På vissa ställen stod det att det var förbjudet att fotografera och det finns strikta regler om att det är förbjudet att fotografera nordöstra Uluru och södra sidan av Kata Tjuta. Besökare avråds även från att klättra upp för Uluru för att respektera den aboriginska kulturen, och det står både på entrébiljetten och på skyltar på plats. Dock gör tyvärr inte alla det och vissa har till och med använt toppen för att uträtta toabehov. Fruktansvärt! Klättervägen är ofta stängd på grund av höga temperaturer eller hårda vindar. Från och med 26 oktober 2019 kommer klättermöjligheten att vara permanent stängd.

Port Douglas och Kuranda
Efter vår promenad runt Uluru checkade vi ut och tog flyget till Cairns, för vidare färd med transfer till Port Douglas cirka 1,5 timme därifrån. Vilken tropisk hetta som mötte oss där i Norra Queensland, trots att det ändå var mitt i vintern! Jag blev lite åksjuk av alla slingriga vägar, chauffören körde ganska fort. Det var lite klurigt att få tag i nyckeln till vårt rum på The Pavilions eftersom vi kom fram på kvällen och det redan var mörkt, men till slut hittade vi den i en brevlåda. Väl framme väntade det finaste hotellrum jag någonsin bott i, långt upp med vackra palmer precis utanför balkongen. Eller ja, snarare lägenhet! Jacuzzi, stort vardagsrum som var delat med en kökshörna, stor balkong och en skön säng. Dock gillade även en massa små myror att hänga i lägenheten. Efter en skön sömn vaknade vi tidigt, och det var dags för att åka till Kuranda, en väldigt mysig by vid den vackra regnskogen. För att ta oss dit åkte vi Skyrail Rainforest Cableway; en linbana som först går över regnskogen, och som stannar till längs med vägen där man kan hoppa av, för att slutligen stanna i Kuranda. Förutom att njuta av god mat och lite shopping kikade vi in i ett fjärilshus fullt av vackra fjärilar. Vi fick berättat för oss att fjärilarna gärna dras till färgglada kläder då de tror att det är mat, och trots att jag hade ett vitt linne satte sig en fjäril på mig också. Dagen i Kuranda avslutades med att vi hoppade på ett tåg, Kuranda Scenic Rail, som sakta körde runt med magnifik utsikt över regnskogen. En guidad röst i högtalarna berättade om allt vi såg, varvat med historiska fakta. Tillbaka i Port Douglas promenerade vi runt i den fina lilla staden som även kallats motsvarigheten till franska rivieran. Klart bästa dagen på resan, tillsammans med vandringen runt Uluru.

Sjösjuk åktur till Stora Barriärrevet
Sista dagen blev det en utflykt till Stora Barriärrevet. Jag tror aldrig jag varit så åksjuk som på den båten! Trots att jag tog en åksjuketablett. Jag var inte ensam om det, för de flesta ombord spydde. Inte så trevligt. Men det var inte så mycket att göra åt det mer än att härda ut tills vi kom fram. Så vackert! Det gick bra att snorkla, men jag mådde så illa och hade aldrig snorklat förut, så jag vågade inte ge mig på det. Däremot kunde man se havslivet tack vare en glasbotten på ett slags ubåt vi kunde gå på och se allt på nära håll, det var väldigt fascinerande. Mamma, jag och en finsk man tog en helikoptertur över barriärrevet och det var fantastiskt att se det ovanifrån. Kanske inte det mest miljövänliga alternativet såhär i efterhand, men vilken upplevelse det var! Det var med skräckblandad förtjusning vi åkte helikopter för första gången (förutom för finnen som klagade på att det här var den sämsta helikoptertur han varit på), eftersom dörrarna inte kändes helt stängda. Det kändes lite säkrare med bältena vi hade på oss i alla fall.
Det blev inte mycket sömn för redan klockan tre på morgonen var vi tvungna att gå upp, och återigen färdas till Cairns flygplats mitt i natten, för ett morgonflyg tillbaka till Adelaide. Det var häftigt att se utsikten från flygplanet, och jag drömmer mig ofta tillbaka till denna resa. Har du möjlighet att se dig om i Australien så gör det, det är verkligen ett vackert, spännande och fascinerande land med alla omväxlande miljöer!