Sex veckor Down Under
Text: Birgitta Eriksson Foto: Susila och Janne Adolfsson

Samtal med vår dotter Susila och hennes man Janne som nyligen besökt både Australien och Nya Zeeland resulterade i denna artikel. Vi följde deras resa under såväl planeringen som vistelse. Det har varit ett fint sätt att väcka minnen till liv och deras upplevelser har spätt på vår längtan efter att på nytt göra den långa resan till Down Under. Men det får i så fall bli en annan historia. Med hjälp av chatt under resan och Susilas och Jannes berättelser kommer här en ”kärleksförklaring” till de två länderna.

Sex veckors ledighet från sina arbeten hade de lyckats samla ihop från mitten av januari till slutet av februari 2019. De valde att klara av hela resan dit och hem utan stop-over. Det blev 24 timmar från Stockholm till Auckland med flygbyten i Moskva och Singapore respektive lika många timmar från Sydney via Singapore och Frankfurt till Stockholm. ”Eftersom vi var inställda på många timmar i flygstolen var det inga större problem”, tyckte de. Alla flyg, boenden, bilar och guidade turer var förbokade via My Planet.

En vecka på Nordön
Inte så värst många timmars sömn blev det innan hyrbilen skulle hämtas ut i Auckland och nosen riktas mot Coromandelhalvön. De första rapporterna vittnade om härliga boenden på B&B – och så verkade det ha fortsatt både på Nordön och Sydön. Många mil per dag blev det för att hinna med den förbeställda färdplanen och komma fram till övernattningsställena före mörkrets inbrott. Efter Auckland var övernattningar bokade i Tairua, Rotorua, Ohakune och Wellington.

Vilka mer bestående minnen har ni från vistelsen på Nordön?
”Visst blev det många mil i bilen mellan övernattningsställena, men vi hann också sträcka på benen och på nära håll ta del av den härliga naturen och sevärdheter. Det fanns ofta gåvänliga stigar och vägar nära orterna där vi övernattade, inte minst på Coromandelhalvön. Sevärdheter som katedralen Cove och Hot Water Beach besökte vi förstås och alla bubblande och sprutande fenomen i Rotorua. Spännande vattenfall och sjöar finns det ju också gott om, liksom kullar och berg. Att vandra upp på Mount Tongario kändes som en spännande utmaning. Ett fint minne är kyrkan i Jerusalem mellan Ohakune och Wellington. Där förenas den kristna tron och maorikulturen på ett fint sätt i kyrkan. Det fanns förstås också många platser vi skulle ha velat utforska mera, men det får bli en annan gång.”

Vidare till Sydön
Ni var en dryg vecka på Sydön. Vilka intryck och minnen har ni därifrån?
”Efter en lugn och härlig båtresa från Wellington till Picton hämtade vi ut en ny hyrbil och vände nosen mot Nelson där vi övernattade i två dygn. Övriga stopp på Sydön var inbokade i Greymouth, Franz Josef Glacier, Queenstown, Te Anau, Dunedin och Christchurch. Ja, många minnen har vi förstås även om det var en pressad färdplan. Naturen, inte minst längs västkusten med sina trolska skogar, glaciärer, stränder och hav gjorde ett starkt intryck på oss. Ett särskilt fint minne har vi av det breda vattenfall vi fick tips om av B&B-värdinnan i Runanga, Coal Creek Falls. Det låg en halvtimmes vandring in i skogen och verkade inte särskilt frekventerat. Tyvärr regnade det när vi var framme vid Franz Josef Glacier (och det tycks det visst göra ofta). I Haast hade vi turen att få se hoppande Hector´s delfiner i havet vid Ship Creek beach och i Dunedin såg vi en hel del sjölejon ute på den vackra udden Cape Fowlwind. Queenstown är ju en stad med stort utbud av häftiga sporter. Vi nöjde oss dock med att gå uppför berget och ta linbanan ner – efter viss tvekan. Även Bungy jump-äventyret avstod vi från. Det var spännande nog att titta på när andra hoppade från Kawarau Bridge och ”studsade” ner i floden. En liten pirrande känsla upplevde vi dock på Fiordland Cinema i Te Anau när det kändes som man satt med i planet som flög längs fjordarna. Även Christchurch var en upplevelse. Vi hann bland annat njuta av den vackra botaniska trädgården och se en del av följderna av jordbävningarna 2011.”

Hur vill ni sammanfatta vistelsen i Nya Zeeland?
”Den 15-dagarstur resebyrån rekommenderade och som vi valde kändes väldigt stressig. Det blev många mil och timmar i bilen och alltför lite tid att stanna och utforska omgivningarna. Man skulle behöva flera dagar på många platser. Men visst hann vi se en hel del häftig och härlig natur och annat. ”Katedralen”, hängbroar, ”ormbunksskogarna”, de bubblande svavelluktande områdena i Rotorua, vulkanbergen i Ohakune. Man kanske ska se det som en första prova-på-resa. Vistelsen i Australien kändes mindre stressig.”

Australien nästa
Från Christchurch gick flyget via Melbourne till Adelaide. Därifrån blev det en tvådagarstur till Kangaroo Island, lite på vår rekommendation.

Vad tyckte ni om turen på ön?
”Det är en tur vi gärna rekommenderar. Framför allt fick vi chansen att se både kängurur och koalor i mer eller mindre vilt tillstånd. Turen till Remarkable Rocks var också spännande. Det blev många bilder på fantasieggande stenformationer. För att inte tala om alla sälar och sjölejon.”

Efter turen till Kangaroo Island och en ny natt i Adelaide var det dags för nästa äventyr – flyg till Alice Springs och en dag senare Goanna Dreaming Red Centre Safari i tre dagar.

Det låter som en väldigt spännande tur. Berätta!
”Att få se Ayers Rock i både solnedgång och soluppgång var fantastiskt. Liksom alla andra klippformationer vid The Olgas och Kings Canyon. Att komma tillbaka till lägret efter solnedgången och sätta sig vid ett dukat bord med god mat och vin kändes också väldigt speciellt. För att inte tala om den stjärnhimmel vi fick uppleva, inte minst de nätter vi sov under bar himmel i en så kallad swag.”

Adelaide – Sydney i husbil
Efter äventyren i The red centre blev det flyg tillbaka till Adelaide och dags att hämta ut nästa transportmedel – en husbil som skulle bli deras ”hem” under den fortsatta resan längs sydkusten till Sydney. ”Vädret var inte det bästa, men husbilen var bekväm och campingplatserna nära kusten var mycket bra. Där träffade vi också andra campare som gav tips om vad man kunde se. Förutom spännande natur och djurliv fanns det gott om nationalparker och andra sevärdheter längs Great Ocean Road.” Vi här hemma nåddes av många entusiastiska rapporter om möten med kängurur och koalor. Även lite skrämmande om mötet med en tigerorm. ”I Melbourne stannade vi ett par dagar och roade oss bland annat med att åka spårvagn och pariserhjul. Det var en trevlig och gåvänlig stad.”
Den 20 februari kunde så husbilen återlämnas i Sydney i bästa skick. Resten av vistelsen i Australien och Sydney blev det mest apostlahästarna för Susila och Janne och en guidad sightseeingtur på cykel till sevärda platser och över bron, den bro som vi en gång försökte få vandra på, men som avbröts på grund av åskväder.

Hur skulle ni vilja sammanfatta veckorna Down Under? Några höjdpunkter?
”B&B i Nya Zeeland kan definitivt rekommenderas. Härliga frukostar och trevligt värdfolk som kunde tipsa om sevärdheter. Naturen, kullarna, glaciärerna, vandringslederna, djurlivet – inte minst i havet och dess närhet – gav mersmak. I Australien var det Kangaroo Island, vistelsen i The red centre, nationalparkerna, campingplatserna nära havet och förstås djurlivet – alla kängurur, koalabjörnarna och sälarna…” Det sista säger Susila med särskild inlevelse, vilket också avspeglas i många fina fotografier.