Bränderna i Australien

Text & Foto: Tina Bergqvist

Det torra, varma klimatet under sommarmånaderna gör att brandrisken i Australien alltid är närvarande. Denna säsong startade skogsbränderna redan under våren efter ovanligt höga temperaturer. Australien har haft sin värsta brandsäsong på flera årtionden, och den varmaste sommaren någonsin. Dessvärre är faran långt ifrån över.
New South Wales och Victoria har hittills drabbats värst, men ingen delstat har undgått bränderna. Bland annat har det brunnit i nationalparken Blue Mountains utanför Sydney. Flera storstäder har märkt av bränderna i omgivningen genom avsevärt försämrad luftkvalité på grund av brandröken.
Oftast startar bränderna av naturliga orsaker, som till exempel genom blixtnedslag i torra områden, och blåst som snabbt sprider bränderna. Bränderna kan i sin tur skapa egna åskoväder, vilket ökar riskerna för nya blixtnedslag och flera bränder. Några bränder har startats genom oaktsamhet och anlagda bränder. I mitten på januari i år regnade det massor över vissa delar i Australien, vilket har hjälpt att släcka flertalet bränder. Dock har regnovädren lett till översvämningar i Queensland och South Australia.
I skrivande stund (i början på februari) har undantagstillstånd utfärdats i Canberra där en stor brand härjar.

Maria Eklind Smedberg bor med sina tre barn och man i Sydney sedan 2018.
– Någonstans under tiden mellan september och oktober 2019 förändrades den rosenröda vardagen. Smekmånaden kom abrupt till ända och ersattes av månader av rökfylld luft, husarrest de dagar då det ansågs för hälsovådligt att gå ut.

Vi hade redan investerat i luftrenare och fick köpa några fler enheter, nu fick de gå på högvarv i alla sovrum. Som astmatiker har jag tillbringat veckor i samma rum som en luftrenare med vår hund och en hög med böcker.

Appar har laddats ner med information om var bränderna befinner sig, hur allvarliga de är och vilka vägar som varit avstängda. Det innebär d koll av bränder och luftkvalitet för att veta om astmaspray behövts tas i förebyggande syfte, och om barnens utomhusaktiviteter skulle bli av eller ställas in.

Vi fick rådet att packa en evakueringslåda, en byrålåda med våra pass och andra viktiga dokument. [Den har fått stå i hallen] under de värsta helgerna, när media varnade för att till och med förorterna i Sydney skulle vara beredda på att evakuera.

Vi klarade oss bra trots allt, vi som bott i närheten av innerstaden Sydney, jämfört väldigt många andra delar av landet. Vi led oss genom veckorna med den värsta grumliga röklukten (kan bäst beskriva stanken som rökt griskött) som färgade luften svagt orange. Men jämfört med vad många ute på landsbygden gått igenom så har vi varit välsignade från de mer allvarliga konsekvenserna. Och den största effekten som all natur och alla djur fått erfara, det är det som plågar människor mest efter dessa månader.

När vi kör ut längs havet vid Northern Beaches så ser vi hur röken fortfarande ligger kvar och förorenar. Att vi ej tänker på den i våra kvarter är nog ett tecken på att vi vant oss, tänker jag. Det sticker fortsatt i ögonen vissa dagar och hornhinnan känns grumlig.
Den stora frågan är hur de långvariga konsekvenserna ser ut.
Det väcker många frågor. Är detta början på ett nytt slags extremt väder som vi kommer att se varje år? Kommer Australien vara bättre förberett nästa gång?
Hur kan vi garantera beståndet av koalor och andra djur i framtiden?
Våra vänner som växt upp i Australien kan berätta om år de minns när det var riktigt illa, till exempel 1994, Black Friday. Men aldrig har det varit med om detta säger de. Ingen har upplevt något så långvarigt och omfattande.

Statistik över bränderna i Australien 2019/2020 hittills:
– Sedan den 8 november 2019 har 183 personer gripits i New South Wales, av vilka bland andra 53 personer har brutit mot eldförbudet, 47 personer har varit vårdslösa och kastat cigaretter och tändstickor i naturen, och 25 har medvetet startat bränder
– Ungefär 30 personer uppges ha dött (inklusive fyra brandmän)
– Över 3 000 hem har förstörts eller skadats
– Uppskattningsvis en halv till en biljon djur är döda, varav 30 000 koalor har dött i branden på Kangaroo Island i South Australia
– Mer än 10 miljoner hektar natur har brunnit upp (vilket kan jämföras med Englands landyta på 13 miljoner hektar)
– Brandröken från Australien har spridit sig ända till Nya Zeeland och Chile
– Brandmän från Nya Zeeland, Singapore, Kanada och USA har hjälpt till på plats
– Flera kändisar har donerat stora summor pengar, bland annat har Nicole Kidman skänkt en halv miljon och Chris Hemsworth har skänkt 1 miljon australiensiska dollar

Vad ska du göra om du befinner dig i ett brandriskområde i Australien?
Just nu brinner ett dussintal bränder på olika platser i Australien. Håll dig uppdaterad om läget genom att:
• kolla respektive stats räddningstjänsts sociala medier och/eller svenska ambassadens hemsida
• följ läget i nyhetsrapporteringen på TV, i radio och tidningar
• ladda ner en appen ”Fires near me Australia”
Då och då kommer det uppdateringar på sociala medier om att det är för sent att fly från vissa bränder, och att de som är på platsen behöver söka skydd omedelbart. Var beredd på att ha en ”överlevnadsplan” och det viktigaste packat ifall du måste ge dig iväg snabbt.
Vad kan du göra för att hjälpa till?
Det bästa sättet att hjälpa till är antingen att skänka pengar till någon av de många välgörenhetsorganisationer som finns (till exempel Australian Red Cross), direkt till brandmännen via NSW Rural Fire Service, CFA & Brigades Donation Fund i Victoria eller via de lokala delstaternas brandmansinsamlingar, eller genom att turista i Australien och boosta ekonomin. Här i South Australia uppmanas allmänheten till exempel att besöka Kangaroo Island och Adelaide Hills, och att bo på deras hotell och köpa vin från drabbade vingårdar. Om du specifikt vill hjälpa djur kan du skänka pengar till WWF, Wires (i NSW), RSPCA (i Victoria, NSW och South Australia) eller varför inte bidra eller starta en egen Facebookinsamling till valfri organisation som hjälper till. Med all sannolikhet är brandsäsongen inte över än och det kommer att ta väldigt lång tid att bygga upp det som gått förlorat, så hjälp gärna om du har möjlighet.