Mellanlandning i Doha

Text & Foto: Tina Bergqvist

På väg till Adelaide, Australien kan du mellanlanda i Qatars huvudstad Doha om du åker med Qatar Airways från Köpenhamn. Om du har mer än sex timmars mellanlandning kan du lämna flygplatsen och åka in till stan.

Jag hade 14,5 timmars väntetid i Doha när jag flög från Köpenhamn till Adelaide i december, vilket var perfekt med tid för att åka in i Doha och kika runt. Jag fick höra att jag kunde få ett gratis hotellrum; definitivt värt att kolla upp om du har planer på att stanna där mer än några timmar (fråga i en hjälpdisk på flygplatsen). Jag valde dock att avstå eftersom jag planerat att träffa en vän under dagen. Qatar erbjuder dessutom ibland billiga hotell från 23 USD/natt på 4-5 stjärniga hotell vid långa mellanlandningar (läs mer på Qatar Stopover på qatarairways.com).


Se upp för svarttaxis

Efter att jag tagit mig genom passkontrollen, lämnat fingeravtryck, blivit fotad och berättat för en passkontrollant vart jag skulle ta vägen, blev jag stoppad av en kille som frågade om jag behövde taxi. Jag fick en konstig känsla, han kändes lite lurig, och just då dök en man upp som varnade mig för att han var en svarttaxichaufför och att jag skulle fortsätta ut på parkeringen till de ”riktiga” taxibilarna. Ännu en kille kom fram och frågade om jag behövde taxi efter det, men jag avböjde såklart och valde att åka en riktig taxi.

The Pearl
Klockan var runt sex – halv sju på morgonen och jag åkte direkt till min vän Sara. Hon och hennes familj bor i The Pearl i Porto Arabia, där även många andra internationella familjer bor, och det tog kanske 45 minuter att åka dit från flygplatsen. Vägen dit bjöd på en vacker utsikt över vattnet med skyskrapor i fjärran, vajande palmer och morgonpigga människor på promenad. The Pearl kändes lite som en ”västerländsk oas” mitt bland det arabiska. Dagen var behagligt varm trots att det egentligen var vinter där. Saras familjs lägenhet var stor, luftig och kändes väldigt lyxig, inte minst med tanke på den stora balkongen som bjöd på en fantastisk utsikten över vattnet och skyskraporna längre bort. Vi såg även att det byggdes ett nytt område i närheten. Eftersom jag var ganska trött efter resan tog vi det lugnt, lekte med hennes två barn och hängde i områdets pool (där det även fanns ett gym i närheten). När vi började bli hungriga gick vi på en skön promenad längs med vattnet, förbi några outletbutiker och åt en jättegod lunch på Paul, en trevlig restaurang i närheten.

Lilla Venedig
Efter lunchen promenerade vi vidare till Qanat Quartier som också är känt som ”Little Venice”. Trots att jag inte varit i Venedig kändes det som att det var precis där vi var; en kanal gick genom hela området, båttaxis åkte förbi då och då, det fanns trevliga små caféer längs med kanalen och husen var målade i fantastiska pastellfärger.

Vi såg inte speciellt många människor, men de som var där var en internationell blandning av de som verkade vara bofasta i området, och några få lokalbor. De flesta var barnfamiljer, som alla stannade till och småpratade med oss. Det gav känslan av en mysig gemenskap bland de boende i området.

Det var väldigt rent och fina vyer överallt. Palmerna var smyckade med ljusslingor, och det var väldigt vackert att se ljusen glittra ikapp när mörkret föll över Doha lagom tills att jag skulle bege mig tillbaka till flygplatsen igen. Musiken som spelades på promenadstråket vid The Pearl bidrog till den fina stämningen. Doha både fascinerade och överraskade mig. Jag hade trott att det skulle vara mycket mer människor där, och det var vackrare och lugnare än jag föreställt mig.

Även fast taxi och Uber är billigt i Doha går det inte att säga detsamma om maten eller shoppingen – det mesta är tre gånger så dyrt som i Sverige. Huvudaktiviteterna i Doha verkar dock kretsa runt just shopping och att äta ute.

Det jag inte hann med denna gång, men har hört gott om:
– Shoppinggallerian
– Qatar National Museum
– Biblioteket (Qatar National Library)
– Marknaden (Souq Waqif)
.

Viloplatser på flygplatsen
Om du bara har några timmar i Doha och måste stanna på flygplatsen finns det liggstolar där du kan vila (och ladda mobilen) och där det är hyfsat lugn och ro (men ha alltid koll på dina värdesaker). Det finns även olika ”lounges” i olika prisklasser där det går att njuta av några timmars avkoppling, mat och dusch. Vid flygplatshotellet finns ett spa som kostar cirka 45 USD, där du även får låna handduk och tofflor.