Ett hörn av Paradiset  

Text & Foto (Privat): Clara Dickens

Just där Raglan Street viker av till en lång nerförsbacke mot Balmoral Beach öppnar sig ett oändligt panorama över Middle Harbour, mot Manly och havet där bortom.

Där, just där, sa det klick för mig, någonstans i hjärttrakten. Det är 25 år sedan nu.

Det var mitt första besök i Sydney. Goda vänner hade lockat mig hit. ”Det här är Paradiset”, hade de tjatat. ”Kom och se själv!”

Det blev ytterligare några vändor hit innan jag slog till. Varför skulle inte jag vara värd att bo i Paradiset? Jag gjorde mig av med allt jag ägde och hade i Stockholm, packade några kartonger med gamla foton och brev och halvfärdiga manus, äntrade containerbåten Contship Vision i Hamburg och steg i land sex veckor senare i Sydneys hamn Botany Bay. The rest is history, som man säger. På den vägen är det.

Nu gällde det att vänja sig vid att solen står i norr, att lära sig hålla till vänster i trafiken och uttala G´day ur mungipan – allt för att smälta in bland infödingarna. Svenskar kunde jag ju träffa i Sverige, tänkte jag, lite kaxigt.

Men en kväll hamnade jag på Svenska Kyrkans Café Svensson, där ryktet förmälde att det vankades svenska köttbullar. Det blev upptakten till ett nätverkande i vår lilla koloni i kolonin, bland svenskar som liksom jag hade tagit det stora språnget från längst upp i norr till längst ner i söder. Som blivit kvar, skapat sig nya liv, hittat en ny hemkänsla – och hållit varandra i handen.

Med tiden har kontakten med svenskkolonin blivit allt viktigare. Vi vill värna om vår kultur, vårt språk och våra traditioner – och inte minst vår samhörighet. 

En kväll i december gick jag återigen nerför backen mot Balmoral Beach, där julen skulle invigas med Carols by Candlelight, med picknick i det gröna, doft av BBQ, barn med spring i benen och allsång av Jingle Bells ackompanjerad av vågornas stilla kluckande mot strand. Sand mellan tårna, inte snöyra i ögonen. Sången lyfte sig mot stjärnhimlen, mot Södra Korset, inte Karlavagnen. Så bakvänt egentligen. Jag kände ett styng av längtan till mitt gamla hem och mina gamla vänner, men samtidigt en djup tacksamhet för mina nya vänner – de som håller mig i handen.

Jag är så glad över att jag bor kvar i mitt lilla hörn av Paradiset, och att jag en gång för 25 år sedan lyssnade till det där klicket någonstans i hjärttrakten.

 _________

Intresserad av Sydneys svensk-koloni? Du kan kolla oss på följande webbsidor:

Svenska Klubben, swedishclubsydney.org.au, som ordnar glada kräftskivor och julbord.

KvinnoklubbenSiS, svenskorisydney.org.au, som står för många aktiviteter, t ex surrkvällar med tjejsnack, pubrundor och konstvandringar.

Svenska Skolan, swedishschoolinsydney.org.au, som leker in vårt språk och våra traditioner, ordnar läger och mycket annat för våra barn och barnbarn. De kan också få med svenska som ämne i HSC, examen från High School.

Svenska Kyrkan, svenskakyrkan.se/sydney/sydney, vars anspråkslösa Café Svensson mitt i City är en naturlig träffpunkt för alla svenskar. Mat, bakverk, svenskt godis; tidningar. Öppet onsdagskvällar. Gudstjänst i den närliggande kyrkan en gång i månaden. Arrangerar Luciafirande.

Det globala kvinnliga nätverket SWEA, swea.org, har avdelningar och anordnar events i Sydney, Adelaide, Canberra, Melbourne och Perth.

Julblotsorden Nordlingarna, nordlingarna.org.au, som anordnar en uppsluppen jullunch för svensktalande män i Sydney.

Svenska Män i Sydney Klubben, SMiSK, smisk.org.au, träffas en gång i månaden, mycket informellt. Killsnack på svenska.

Alla medlemsgrupper administreras av paraplyorganisationen Swedish Council of New South Wales, SCONSW, swedesinsydney.org.