Intervju med Hannah Wilkinson – Nyzeeländsk fotbollsspelare i Djurgården

Text: Erwin Apitzsch Foto: PhotosportNZ

Hannah Wilkinson är 28 år och kommer från staden Whangarei på Nordön i Nya Zeeland. Sedan 2017 har hon varit professionell fotbollsspelare i Vittsjö GIK, Sporting Club Lissabon och numera i Djurgården. Hon har spelat 98 landskamper för Nya Zeeland och har deltagit i tre världsmästerskap och två OS.

Hur började din idrottskarriär?
Jag började spela när mina bröder gjorde det, cirka åtta år gamla. Kamo Swifts var den första föreningen jag spelade för. Min pappa var min tränare på gymnasiet och i distriktet. Jag spelade också rugby och cricket och surfade mycket.

Du spelar nu i Djurgården som forward. Har du alltid spelat på den positionen?
Ja, mestadels. Jag har också spelat mycket som ytter.

Hur länge har du varit professionell fotbollsspelare?
Efter att ha spelat collegefotboll för University of Tennessee i fem år (2012-2016) började jag min yrkeskarriär som fotbollsspelare 2017-2018 i Vittsjö GIK här i Sverige. Sedan spelade jag i Portugal för Sporting Club Lissabon i nästan ett år (2019-2020), och i år kom jag till Djurgården och har kontrakt till 2021. Anledningen till att jag kom tillbaka till Sverige är att min partner bor här och att det är en kultur som jag är bekant med. Jag är nyfiken på nya lag och nya platser i Sverige och då blev det Djurgården. Damallsvenskan är också en av de bästa ligorna i världen för kvinnlig fotboll.

Hur är det att vara professionell fotbollsspelare?
Jag älskar det faktum att få göra en karriär i en idrott som jag älskar! Ofta är trycket extremt högt, men jag känner att det gör mig till en bättre spelare. Det jag gillar minst med det professionella livet är att vara borta från min familj i Nya Zeeland.

Vad tycker du är roligast med fotboll?
Jag har älskat fotboll ända sedan jag började spela. Det finns ju en anledning till att fotboll kallas det vackra spelet, och den kick jag får av att vinna är sensationell. Jag gillar att vara i en lagmiljö där vi kan arbeta tillsammans för ett gemensamt mål.

Vad är din största framgång hittills?
Jag har spelat 98 landskamper för Nya Zeeland och gjort 26 mål. Det tycker jag är en oerhört speciell prestation. Jag tror att det bara är sex spelare som har fler landskamper än jag. Det var alltid min dröm att spela för mitt land, och jag har varit med i Fotbolls-VM tre gånger och i två OS-turneringar, så min dröm har blivit verklighet! Den största framgången i internationella mästerskap är att vi nådde kvartsfinalen vid OS i London 2012.

Vad är din värsta fotbollsupplevelse?
Jag har drabbats av två korsbandsskador, första gången 2015 och sedan igen 2018. Det var de mörkaste tiderna i min karriär. Jag var borta från fotbollen cirka 6-7 månader vid båda tillfällena, så det blev många timmar i gymmet och mycket musik. Vid den andra skadan var jag dock mycket mera disciplinerad och målmedveten.

Hur länge skulle du vilja fortsätta spela professionell fotboll?
Så länge min kropp tillåter det! VM spelas i Nya Zeeland och Australien 2023, så där vill jag vara med och hoppas nå min topp då.

Vad är det för skillnad att spela i professionella klubbar och att spela i landslaget?
I professionella klubbar spelar man med världens bästa spelare från många olika kulturer. Det är en enorm variation i spelstil beroende på spelarna och tränarna. Jag tror att det är den största skillnaden.

Förutom att du är en professionell fotbollsspelare studerar du psykologi. Hur är det möjligt att kombinera dessa aktiviteter?
I professionell fotboll utgör min ”arbetsdag” ungefär halva dagen, och den andra halvan ger utrymme för mina studier. Jag tycker att det är ett bra komplement och det förbereder mig för livet efter fotbollen.

Har du kunnat använda dina kunskaper i psykologi på fotbollsplanen?
Jag tror att när trycket börjar bli överväldigande är min kunskap i psykologi oerhört användbar, i synnerhet att utöva mentala tekniker som mindfulness. Den mentala träningen hjälpte också när jag var korsbandsskadad att underlätta den kroppsliga rehabiliteringsprocessen.

Förutom fotboll spelar du countrymusik. Kan du berätta mer om ditt intresse för countrymusik?
När jag kom till Tennessee för att spela collegefotboll växte mitt intresse för countrymusik mycket snabbt. Jag åkte till Nashville vid ett tillfälle och kunde inte få nog. Det innebar en enorm inspiration för mina egna musikaliska alster.

Vad tänker du göra efter att ha avslutat din fotbollskarriär?
Jag hoppas kunna fortsätta med min musik på något sätt och även en karriär inom psykologi.

Vad tycker du är det bästa med Sverige/Nya Zeeland?
Jag älskar den svenska kulturen och hur progressivt landet är. Min partner är också härifrån och det har gjort att jag har engagerat mig i den svenska kulturen. Nya Zeeland kommer alltid att vara mitt hem, och det finns verkligen inget bättre än det. Det är den vackraste platsen i världen!

I Sverige säger vi att det finns en rivalitet mellan Australien och Nya Zeeland. Vad är din åsikt om det?
Ja, Sverige har rätt! Det har alltid varit en enorm rivalitet mellan de båda länderna. Australien och Nya Zeeland liknar varandra på många sätt, och jag tror att rivaliteten härrör från vilket land som är den ”överlägsna nationen” på södra halvklotet. Så fort Australien och Nya Zeeland möts i en idrottstävling kommer man definitivt att se rivaliteten i full aktion!